Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

[Rosja] Chrupiące ogórki konserwowe - niezwykły przepis na ich przygotowanie.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
36 odpowiedzi w tym temacie

#1 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30511 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 31 maj 2020 - 20:32

Chrupiące ogórki konserwowe - niezwykły przepis na ich przygotowanie.

 

W zeszłym roku zobaczyłam ten przepis i na początku jakoś w niego wątpiłam. Ale przekonał mnie fakt, iż cały proces produkcji trwa bardzo szybko. Postanowiłam zrobić kilka słoików testowych. Zawsze konserwowanie ogórków zabierało mi masę czasu, a w tym przypadku wszystko idzie bardzo szybko. Ogórki przetrzymały się bardzo dobrze. Ani jeden słoik się nie zepsuł. Kiedy zimą otworzyłam słoik, naprawdę żałowałam, że nie przygotowałam ich wystarczająco dużo. Ogórki wyszły chrupiące i smaczne. Może ktoś pamięta, takie ogórki bułgarskie, które u nas kiedyś sprzedawano. Te mają taki właśnie, niezapomniany smak.

 

Załączony plik  ogorki.jpg   93,84 KB   16 Ilość pobrań

 

W tym roku zamknęłam prawie wszystkie ogórki według tego przepisu.

 

Powiem teraz, jak je wykonać:

 

Jak najświeższe ogórki zalewamy zimną wodą i zostawiamy je tak na 3 godziny.

W tym czasie przygotowujemy słoiki i zakrętki.

Słoiki dokładnie myję i wkładam do piekarnika w celu sterylizacji. Aby to zrobić, wlewam odrobinę wody do blachy do pieczenia, na nią stawiam słoiki (na przeciętną blachę do pieczenia wchodzi 12 litrowych słoików) i do piekarnika.
Sterylizację przeprowadzam przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 150 st.C. Zakrętki zaś zagotowuję w wodzie przez 10 minut.
Do przygotowanych słoików wkładam przyprawy (czosnek, koperek, liście chrzanu, czarny pieprz, ziele angielskie, liść laurowy).
Do osobnego garnka wlewam 2 litry octu i dobrze podgrzewam (nie gotuję!)

Do innego garnka wlewam wodę i ją zagotowuję.

Odsączone ogórki, wkładam do gorącego octu. Trzymam je w nim maksymalnie 2 minuty, korniszony - 1 minuta. Powinny one nieco zżółknąć.

Teraz, przy pomocy widelca lub szczypiec, wkładam nasączone octem ogórki do słoików z przyprawami.
Stary, oryginalny przepis podaje, by na litrowy słoik wsypać łyżkę stołową soli i łyżkę stołową cukru. Ja jednak nieco to zmieniłam i wsypałam 0,5 łyżki stołowej soli i łyżkę cukru.
Teraz do słoików wlewamy wrzącą wodę z drugiego garnka i szybko zakręcamy pokrywki. Dobrze dokręcamy i odstawiamy do ostygnięcia. Można także, okryć słoiki kocem, lub grubym ręcznikiem, by wolniej stygły.

Gotowe.

Smacznego!

 

Autorka: Katerina



#2 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2007 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 01 cze 2020 - 19:04

Hmm...jest jeszcze trochę czasu na korniszony -ja ostatnio robiłam je dopiero pod koniec sierpnia ,ale przepis można zapisać.

Czy ktoś jeszcze robił z tego przepisu i może potwierdzić ,że warto?



#3 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2054 postów

Napisano 01 cze 2020 - 19:48

Chrupiące ogórki konserwowe

Przepis ciekawy, można wypróbować, jest jeszcze trochę czasu zanim urosną.  :)



#4 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30511 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 01 cze 2020 - 20:35

Na pewno warto, gdyż kiedy skonsultowałem go z moją specjalistką domową i przepisem mojej Mamy (jest na forum), to okazało się, że także na litrowy słoik dajemy 1 łyżeczkę soli (pół łyżki) i dwie łyżeczki cukru. Smak wspaniały. Ciekawostką jest tutaj sposób zakwaszenia ogórków octem.



#5 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2452 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 01 cze 2020 - 20:37

Załączony plik  photo_2020-06-01_21-35-31.jpg   70,94 KB   8 Ilość pobrańJa juz moge zrobic , bo mam ich pod dostatkiem  :D  szkoda ze nie podano ile procentowy ma byc ocet  bo ja mam tylko 6%

dzisiejszy zbior



#6 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30511 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 01 cze 2020 - 20:40

Na pewno co najmniej 10%.



#7 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2452 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 01 cze 2020 - 20:42

Zawsze mialam problemy z tymi procentami  :facepalm: i nie wiem ile tego octu mam zuzyc? ;)



#8 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30511 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 01 cze 2020 - 20:49

Tyle samo. Nie zwiększysz stężenia. :D Zrób próbę na 6% tylko  może trzymaj ogórki nie 2, a 3 lub 4 minuty.



#9 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2452 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 01 cze 2020 - 21:01

Dzieki Maxell :thumbsup:



#10 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30511 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 01 cze 2020 - 21:04

U nich można manipulować stężeniem, gdyż dopuszcza również się używanie kwasu octowego o wysokim stężeniu.



#11 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6089 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 02 cze 2020 - 07:17

Bardzo mi się ten przepis podoba, bo wśród moich najbliższych wszyscy lubimy na słodkawe i niezbyt kwaśne ogóraski, tak trochę w stylu szwedzkim, (w Szwecji cukier rządzi), ale mam pytanko Szefie :D ? Czy takie dwuminutowe zaledwie moczenie w occie o stężeniu 10%, powoduje że ogóraski są później wystarczająco kwaśne  :D



#12 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30511 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 02 cze 2020 - 09:24

Nie wiem, gdyż ich nie robiłem. Dopiero znalazłem przepis. Wybieram w ten sposób, by składniki i ich ilości były zbliżone do tych, które robimy. Powinno być dobrze.



#13 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2452 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 02 cze 2020 - 11:16

Ja zrobilam dzisiaj 5 sloikow , zobaczymy  czy beda dobre :D



#14 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30511 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 02 cze 2020 - 11:24

:thumbsup:



#15 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6089 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 02 cze 2020 - 12:12

A ja rownież zastanawiam się Szefie czy ogóraski wg. przepisu Twojej Mamy, zalać od razu powiedzmy wrzącą wodą, zamiast tego 8 -10 minutowego zagotowywania, reszta bez zmian, czy nie byłoby dobrze :D ? To uprościło by całą procedurę, co o tym myślisz :D ?



#16 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30511 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 02 cze 2020 - 12:14

Próbowaliśmy, ale najpewniej zrobić to zagotowując słoiki dosłownie kilka minut, do rozpoczęcia zmiany koloru ogórków. Daje to 100% pewności, że wszystko będzie ok.



#17 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6089 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 02 cze 2020 - 12:32

Balszoje spasiba Szefie :D :thumbsup: .



#18 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1705 postów

Napisano 02 cze 2020 - 12:35

Na pewno co najmniej 10%.

W Rosji czy na Ukrainie tez zwykły ocet dostępny w sklepach ma stężenie 9 %.

Bardzo często używają esencji octowej o stężeniu 70 %.



#19 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30511 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 02 cze 2020 - 13:14

Bardzo często używają esencji octowej o stężeniu 70 %.

No właśnie o tym pisałem. U nich jest ona dopuszczona do użytku, w przeciwieństwie do polskich przepisów, które zabraniają używania kwasu octowego stężonego (esencji octowej) do celów kulinarnych.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1705 postów

Napisano 02 cze 2020 - 14:37

U nich jest ona dopuszczona do użytku, w przeciwieństwie do polskich przepisów, które zabraniają używania kwasu octowego stężonego (esencji octowej) do celów kulinarnych.

No u nas bez problemu można dostać kwas octowy (esencję) o stężeniu 80 %. 70 - procentowego nie ma.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych