Maxell Opublikowano 2 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Czerwca 2020 Drobiowe „tulipany”, bardzo kreatywny sposób na wykonanie domowej kiełbasy. Często zastanawiałem się nad tym, jak kreatywnie wykorzystać elementy tuszy drobiowej. Obserwowałem, jak ludzie poddawali je grillowaniu, wędzeniu, pieczeniu i gotowaniu. Pewnego razu wpadłem na pomysł innowacyjnego wykorzystania pałek drobiowych w formie nietypowych, domowych kiełbasek. Czas zatem zabrać się do pracy. Wziąłem ostry nóż, wybrałem się na polowanie i po zdobyciu odpowiedniej ilości drobiowych pałek, przystąpiłem do realizacji mego zamysłu. Najpierw oczyściłem mięso z kości w ten sposób, by nie odcinać go całkowicie: Podwijamy mięso każdej pałki do góry, aby wyszedł nam taki oto kwiatek: Po obrobieniu wszystkich elementów, otrzymałem piękny bukiet mięsnych tulipanów: Teraz czas na solenie. Możemy użyć samej soli, jak też peklosoli – rzecz gustu. Bezpieczeństwo będzie zachowane, gdyż moje tulipany znikają w oka mgnieniu. Dajemy 17 gramów soli/peklosoli na kilogram, dokładnie masujemy każdy element, układamy nasze kwiaty w naczyniu i wkładamy do lodówki – solone na dobę, peklowane na dwie. Warto jeszcze raz wymasować mięso w połowie solenia/peklowania.Teraz przechodzimy do najciekawszej części naszego projektu. Musimy każdy „kwiatostan” tulipana umieścić w jelicie wieprzowym (kiełbaśnice o największej średnicy). W tym celu użyłem kawałka rurki PCV przystosowując ją tak, jak widać na zdjęciu. Na koniec rurki zakładamy jelito wieprzowe, a z drugiej strony, kością do przodu, wpychamy w nie nasze pałki. Po włożeniu mięsa do jelita, przewiązujemy je z obu stron: od strony mięsa wiążemy samo jelito, naciągamy i wiążemy przędzą w ozdobną kokardkę. Obcinamy je w pod wiązaniem: Postępujemy w ten sposób ze wszystkimi naszymi tulipanami: Tak przygotowane pałki, wkładamy do garnka z wodą i parzymy w temperaturze około 75 st.C przez 20 minut. Po zakończeniu parzenia, nasz bukiet tulipanów studzimy i osuszamy.Czas na wędzenie. Ustawiamy temperaturę w wędzarni na 88 st.C, tulipany kładziemy na kratkach w komorze i pozostawiamy na 2 godziny w spokoju.A po dwóch godzinach…. Polecam serdecznie, gdyż te kwiaty wzbudzą na pewno podziw wszystkich gości, zarówno pod względem wizualnym, jak i smakowym. Życząc smacznego:Jura. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 2 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Czerwca 2020 No ciekawa sprawa. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 2 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Czerwca 2020 Drobiowe „tulipany”, bardzo kreatywny sposób na wykonanie domowej kiełbasy. Niesamowicie ciekawy pomysł Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 2 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Czerwca 2020 Pomysłowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzidek Opublikowano 4 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Czerwca 2020 Świetne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszP Opublikowano 5 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 5 Czerwca 2020 Skóra zostaje w środku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 5 Czerwca 2020 Nic nie pisze o zdejmowaniu, to na pewno zostaje. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.