Skocz do zawartości

[Rosja] Drobiowe „tulipany”, bardzo kreatywny sposób na wykonanie domowej kiełbasy.


Maxell

Rekomendowane odpowiedzi

Drobiowe „tulipany”, bardzo kreatywny sposób na wykonanie domowej kiełbasy.

 

post-39694-0-31597400-1591093191_thumb.jpg

 

Często zastanawiałem się nad tym, jak kreatywnie wykorzystać elementy tuszy drobiowej. Obserwowałem, jak ludzie poddawali je grillowaniu, wędzeniu, pieczeniu i gotowaniu. Pewnego razu wpadłem na pomysł innowacyjnego wykorzystania pałek drobiowych w formie nietypowych, domowych kiełbasek.

 

post-39694-0-81148700-1591093195_thumb.jpg

 

Czas zatem zabrać się do pracy. Wziąłem ostry nóż, wybrałem się na polowanie :D i po zdobyciu odpowiedniej ilości drobiowych pałek, przystąpiłem do realizacji mego zamysłu. Najpierw oczyściłem mięso z kości w ten sposób, by nie odcinać go całkowicie:

 

post-39694-0-35615300-1591093200_thumb.jpg

 

Podwijamy mięso każdej pałki do góry, aby wyszedł nam taki oto kwiatek:

 

post-39694-0-47911100-1591093208_thumb.jpg

 

Po obrobieniu wszystkich elementów, otrzymałem piękny bukiet mięsnych tulipanów:

 

post-39694-0-03246600-1591093215_thumb.jpg

 

Teraz czas na solenie. Możemy użyć samej soli, jak też peklosoli – rzecz gustu. Bezpieczeństwo będzie zachowane, gdyż moje tulipany znikają w oka mgnieniu. Dajemy 17 gramów soli/peklosoli na kilogram, dokładnie masujemy każdy element, układamy nasze kwiaty w naczyniu i wkładamy  do lodówki – solone na dobę, peklowane na dwie. Warto jeszcze raz wymasować mięso w połowie solenia/peklowania.
Teraz przechodzimy do najciekawszej części naszego projektu. Musimy każdy „kwiatostan” tulipana umieścić w jelicie wieprzowym (kiełbaśnice o największej średnicy). W tym celu użyłem kawałka rurki PCV przystosowując ją tak, jak widać na zdjęciu. Na koniec rurki zakładamy jelito wieprzowe, a z drugiej strony, kością do przodu, wpychamy w nie nasze pałki. Po włożeniu mięsa do jelita, przewiązujemy je z obu stron: od strony mięsa wiążemy samo jelito, naciągamy i wiążemy przędzą w ozdobną kokardkę. Obcinamy je w pod wiązaniem:

 

post-39694-0-50573800-1591093221_thumb.jpg

post-39694-0-38856600-1591093227_thumb.jpg

post-39694-0-89605600-1591093232_thumb.jpg

post-39694-0-70327500-1591093238_thumb.jpg

 

Postępujemy w ten sposób ze wszystkimi naszymi tulipanami:

 

post-39694-0-41773400-1591093244_thumb.jpg

 

Tak przygotowane pałki, wkładamy do garnka z wodą i parzymy w temperaturze około 75 st.C przez 20 minut.

 

post-39694-0-68192700-1591093249_thumb.jpg

 

Po zakończeniu parzenia, nasz bukiet tulipanów studzimy i osuszamy.
Czas na wędzenie. Ustawiamy temperaturę w wędzarni na 88 st.C,  tulipany kładziemy na kratkach w komorze i pozostawiamy na 2 godziny w spokoju.

A po dwóch godzinach….

 

post-39694-0-28267100-1591093256_thumb.jpg

post-39694-0-47614300-1591093261_thumb.jpg

post-39694-0-66806600-1591093268_thumb.jpg

 

Polecam serdecznie, gdyż te kwiaty wzbudzą na pewno podziw wszystkich gości, zarówno pod względem wizualnym, jak i smakowym.

 

Życząc smacznego:

Jura.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.