Skocz do zawartości

[Rosja] Domowe chrupiące ogórki w słoikach na zimę


Maxell

Rekomendowane odpowiedzi

Domowe chrupiące ogórki w słoikach na zimę

 

post-39694-0-76054400-1591107635_thumb.jpg

 

Oszałamiająco chrupiące ogórki dla całej rodziny. Zgodnie z tym przepisem ogórki są chrupiące, aromatyczne i niewiarygodnie pyszne. Można je podawać z głównymi daniami, lub używać do sałatek Idealne są również jako dodatek do kanapek.

 

Składniki:

  • świeże ogórki – 2 kg
  • chrzan korzeń – kawałek
  • chrzan liście – ok. 10 g
  • wiśnia – 3-4 liście z ogonkami
  • porzeczka – 4 liście
  • koper – 2-3 baldachy
  • czosnek – główka (ok. 8 ząbków)
  • sól – 50-60 g
  • woda – 400-500 ml

Wykonanie krok po kroku:

 

Przygotowujemy wszystkie produkty wskazane w składzie, a także słoik o pojemności 3 l, pokrywki i gazę. Do marynowania wybieramy ogórki średniego rozmiaru, najlepiej, aby były mniej więcej takiej samej wielkości. Ideałem są ogóreczki z własnego ogrodu.

Teraz przedstawię Wam ten nietypowy sposób kiszenia ogórków w słoikach na zimę, aby były smaczne i chrupiące.

 

post-39694-0-70508300-1591107640_thumb.jpg

 

Ogórki myjemy bardzo dokładnie i obcinamy ich końcówki:

 

post-39694-0-43452300-1591107647_thumb.jpg

 

Przygotowujemy także wszystkie przyprawy i dodatki, dokładnie je myjąc i rozdrabniając:

 

post-39694-0-14961500-1591107652_thumb.jpg

 

Na spód umytego wcześniej dokładnie słoja kładziemy: zielone liście chrzanu, liście porzeczki, gałązki wiśni z liśćmi, a także czosnek z koperkiem. Zieleninę można wstępnie rozdrobnić ręcznie lub krojąc nożem:

 

post-39694-0-54221200-1591107657_thumb.jpg

 

Teraz układamy pierwszą warstwę ogórków. Najlepiej ułożyć je pionowo, co pozwoli na włożenie do słoja większej ich ilości, oraz zmniejszy liczbę wolnych przestrzeni. Na pierwszą warstwę ogórków ponownie kładziemy przyprawy i dodatki i tak, aż do napełnienia słoika.

Kiedy słoik jest pełny, przygotowujemy zalewę.

 

post-39694-0-20939100-1591107662_thumb.jpg

 

W przypadku naszego trzylitrowego słoika, bierzemy dwie lub trzy łyżki soli (zależnie od naszej słonolubności), rozpuszczamy ją dokładnie w wodzie i zalewamy ogórki w słoiku. Ogórki powinny być całkowicie przykryte zalewą. Teraz obwiązujemy słoik płatem gazy i pozostawiamy na trzy lub cztery dni celem fermentacji. Po tym okresie, zlewamy solankę do garnka i gotujemy ją przez 15 minut (pod przykryciem, by nie parowała). Gorącą zalewamy nasze ogórki. Następnego dnia powtarzamy gotowanie i zakręcamy słoik. Zakręcone, gorące słoiki pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Kiedy już są zimne, wynosimy je do piwnicy, gdzie mogą być przechowywane przez długi okres nie tracąc swych własności smakowych.

 

post-39694-0-39610300-1591107667_thumb.jpg

 

Smacznego.

 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

wody potrzeba wiecej niz w przepisie

Ja już to kiedyś przećwiczyłem. :D Jeśli ułożysz ogórki ściśle w słoiku, wyjdzie znacznie mniej wody, niż kiedy ich nie układasz dokładnie.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie tak jak Szef pisze, ja też robię to ściśle, pochylam słój na pół leżąco i układam wszystkie ogórasy pojedynczo i pionowo, ściśle jeden przy drugim, a następnie w ten sam sposób kolejną pionową warstwę. Znacznie więcej ogórasków wchodzi tą metodą, i nie trzeba tyle wody :D .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ojtam ojtam , woda tania jest  :tongue: a taki sok dobry napic sie ..tylko co jak ogorkow brak --ja jak narazie zadowalam sie zwyklymi 

wezowymi ? tak si enazywaja? szukam zeby jak najblizej do malosolnych smakowaly ..jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ojtam ojtam , woda tania jest  a taki sok dobry napic sie ..

Raczej nie chodzi o koszt wody @electra, a bardziej o stężenie kwasu mlekowego (produkt fermentacji), co ma wpływ na trwałość kiszonek.

W tym przepisie fermentacja zostaje przerwana, więc rozcieńczenie spowoduje niższą kwasowość ogórasków. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po tym okresie, zlewamy solankę do garnka i gotujemy ją przez 15 minut (pod przykryciem, by nie parowała). Gorącą zalewamy nasze ogórki. Następnego dnia powtarzamy gotowanie i zakręcamy słoik.

 

Powtórka to ze zlewaniem zalewy tak jak za pierwszym razem, czy gotowanie słoika pełnego ogórków z zalewa? Jaki czas? Gotowanie rozumiem jako 100 stC?

W jakiej temperaturze powinna się odbywać ta 3-4 dniowa fermentacja?

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@EAnna, ja robie ogorki jedynie do konsupcji na bierzaco , bo lubie tylko malosolne , kiszone na zime to nie u nas bo ogorki poprostu sie nie nadaja , ...chyba ze pojechalabym do plantatora ale to nie ma jakiegokolwiek celu kiszone tylko na zupe wiec zadowole sie kupnymi badz takimi co dostane od rodziny jak jestem w  PL , Czasem robie w PL takie w sloikach na zupe ...jestem tez w trakcie prob na kiszenie ogorkow dlugich ..jakos trzeba sobie radzic  :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Powtórka to ze zlewaniem zalewy tak jak za pierwszym razem

Tak. Taka procedura, jak przy śliwkach w occie.

 

 

W jakiej temperaturze powinna się odbywać ta 3-4 dniowa fermentacja?

Tak jak ogórków małosolnych - temperatura pokojowa. w zacienionym miejscu. Powinny przejść okres fermentacji.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

OK dzięki

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.