Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

[Rosja] Domowe chrupiące ogórki w słoikach na zimę


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30380 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 02 cze 2020 - 15:22

Domowe chrupiące ogórki w słoikach na zimę

 

Załączony plik  00.jpg   98,31 KB   7 Ilość pobrań

 

Oszałamiająco chrupiące ogórki dla całej rodziny. Zgodnie z tym przepisem ogórki są chrupiące, aromatyczne i niewiarygodnie pyszne. Można je podawać z głównymi daniami, lub używać do sałatek Idealne są również jako dodatek do kanapek.

 

Składniki:

  • świeże ogórki – 2 kg
  • chrzan korzeń – kawałek
  • chrzan liście – ok. 10 g
  • wiśnia – 3-4 liście z ogonkami
  • porzeczka – 4 liście
  • koper – 2-3 baldachy
  • czosnek – główka (ok. 8 ząbków)
  • sól – 50-60 g
  • woda – 400-500 ml

Wykonanie krok po kroku:

 

Przygotowujemy wszystkie produkty wskazane w składzie, a także słoik o pojemności 3 l, pokrywki i gazę. Do marynowania wybieramy ogórki średniego rozmiaru, najlepiej, aby były mniej więcej takiej samej wielkości. Ideałem są ogóreczki z własnego ogrodu.

Teraz przedstawię Wam ten nietypowy sposób kiszenia ogórków w słoikach na zimę, aby były smaczne i chrupiące.

 

Załączony plik  01.JPG   84,66 KB   7 Ilość pobrań

 

Ogórki myjemy bardzo dokładnie i obcinamy ich końcówki:

 

Załączony plik  02.JPG   50,02 KB   7 Ilość pobrań

 

Przygotowujemy także wszystkie przyprawy i dodatki, dokładnie je myjąc i rozdrabniając:

 

Załączony plik  03.JPG   81,71 KB   7 Ilość pobrań

 

Na spód umytego wcześniej dokładnie słoja kładziemy: zielone liście chrzanu, liście porzeczki, gałązki wiśni z liśćmi, a także czosnek z koperkiem. Zieleninę można wstępnie rozdrobnić ręcznie lub krojąc nożem:

 

Załączony plik  04.JPG   60,67 KB   7 Ilość pobrań

 

Teraz układamy pierwszą warstwę ogórków. Najlepiej ułożyć je pionowo, co pozwoli na włożenie do słoja większej ich ilości, oraz zmniejszy liczbę wolnych przestrzeni. Na pierwszą warstwę ogórków ponownie kładziemy przyprawy i dodatki i tak, aż do napełnienia słoika.

Kiedy słoik jest pełny, przygotowujemy zalewę.

 

Załączony plik  05.JPG   51,56 KB   7 Ilość pobrań

 

W przypadku naszego trzylitrowego słoika, bierzemy dwie lub trzy łyżki soli (zależnie od naszej słonolubności), rozpuszczamy ją dokładnie w wodzie i zalewamy ogórki w słoiku. Ogórki powinny być całkowicie przykryte zalewą. Teraz obwiązujemy słoik płatem gazy i pozostawiamy na trzy lub cztery dni celem fermentacji. Po tym okresie, zlewamy solankę do garnka i gotujemy ją przez 15 minut (pod przykryciem, by nie parowała). Gorącą zalewamy nasze ogórki. Następnego dnia powtarzamy gotowanie i zakręcamy słoik. Zakręcone, gorące słoiki pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Kiedy już są zimne, wynosimy je do piwnicy, gdzie mogą być przechowywane przez długi okres nie tracąc swych własności smakowych.

 

Załączony plik  06.JPG   99,56 KB   7 Ilość pobrań

 

Smacznego.

 



#2 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2452 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 02 cze 2020 - 20:25

Mam ogorki i akurat 3 litrowy sloik , jutro bedzie robota :D



#3 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2452 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 03 cze 2020 - 11:51

Załączony plik  photo_2020-06-03_12-47-52.jpg   79,9 KB   7 Ilość pobrańOgorki juz w sloiku :thumbsup:  wody potrzeba wiecej niz w przepisie , ja zuzylam 1,30l



#4 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30380 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 03 cze 2020 - 15:01

wody potrzeba wiecej niz w przepisie

Ja już to kiedyś przećwiczyłem. :D Jeśli ułożysz ogórki ściśle w słoiku, wyjdzie znacznie mniej wody, niż kiedy ich nie układasz dokładnie.



#5 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5951 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 03 cze 2020 - 15:14

Dokładnie tak jak Szef pisze, ja też robię to ściśle, pochylam słój na pół leżąco i układam wszystkie ogórasy pojedynczo i pionowo, ściśle jeden przy drugim, a następnie w ten sam sposób kolejną pionową warstwę. Znacznie więcej ogórasków wchodzi tą metodą, i nie trzeba tyle wody :D .



#6 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6134 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 04 cze 2020 - 10:36

Ojtam ojtam , woda tania jest  :tongue: a taki sok dobry napic sie ..tylko co jak ogorkow brak --ja jak narazie zadowalam sie zwyklymi 

wezowymi ? tak si enazywaja? szukam zeby jak najblizej do malosolnych smakowaly ..jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma :)



#7 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10482 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 05 cze 2020 - 11:03

Ojtam ojtam , woda tania jest  a taki sok dobry napic sie ..

Raczej nie chodzi o koszt wody @electra, a bardziej o stężenie kwasu mlekowego (produkt fermentacji), co ma wpływ na trwałość kiszonek.

W tym przepisie fermentacja zostaje przerwana, więc rozcieńczenie spowoduje niższą kwasowość ogórasków. 



#8 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2809 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 05 cze 2020 - 12:56

Po tym okresie, zlewamy solankę do garnka i gotujemy ją przez 15 minut (pod przykryciem, by nie parowała). Gorącą zalewamy nasze ogórki. Następnego dnia powtarzamy gotowanie i zakręcamy słoik.

 

Powtórka to ze zlewaniem zalewy tak jak za pierwszym razem, czy gotowanie słoika pełnego ogórków z zalewa? Jaki czas? Gotowanie rozumiem jako 100 stC?

W jakiej temperaturze powinna się odbywać ta 3-4 dniowa fermentacja?


Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 05 cze 2020 - 13:00


#9 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6134 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 05 cze 2020 - 15:09

@EAnna, ja robie ogorki jedynie do konsupcji na bierzaco , bo lubie tylko malosolne , kiszone na zime to nie u nas bo ogorki poprostu sie nie nadaja , ...chyba ze pojechalabym do plantatora ale to nie ma jakiegokolwiek celu kiszone tylko na zupe wiec zadowole sie kupnymi badz takimi co dostane od rodziny jak jestem w  PL , Czasem robie w PL takie w sloikach na zupe ...jestem tez w trakcie prob na kiszenie ogorkow dlugich ..jakos trzeba sobie radzic  :)



#10 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30380 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 05 cze 2020 - 17:35

Powtórka to ze zlewaniem zalewy tak jak za pierwszym razem

Tak. Taka procedura, jak przy śliwkach w occie.

W jakiej temperaturze powinna się odbywać ta 3-4 dniowa fermentacja?

Tak jak ogórków małosolnych - temperatura pokojowa. w zacienionym miejscu. Powinny przejść okres fermentacji.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#11 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2809 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 05 cze 2020 - 19:03

OK dzięki






Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych