Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

[Rosja] Torcik przekąskowy „śledź pod futerkiem”


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30380 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 04 cze 2020 - 19:44

Torcik przekąskowy „śledź pod futerkiem”

 

Załączony plik  00.jpg   69,66 KB   2 Ilość pobrań

 

Przedstawiam pyszne, przekąskowe ciasto - tort „śledź pod futrem”, ozdobione jasnymi czerwonymi różami z naleśników i pietruszki. Jest wyjątkowo smaczne! Takiego dania trudno nie zauważyć na świątecznym stole, a jego przygotowanie jest bardzo proste.

 

SKŁADNIKI

  1.   buraki - 2 szt.
  2.   ziemniaki - 3 szt.
  3.   marchewki - 2 szt.
  4.   jabłko - 1 szt.
  5.   ogórki kiszone - 100 g
  6.   jaja kurze - 3 szt.
  7.   cebula - 1 szt.
  8.   śledź (filet marynowany) - 150 g
  9.   domowy majonez - 100 g
  10.   ocet balsamiczny - 1 łyżka stołowa
  11.   cukier - 1 łyżka stołowa
  12.   pietruszka – do ozdoby
  13.   sól – do smaku

     Do przygotowania naleśników;

  1.  mąka - 4 łyżki
  2.  jajko - 1 szt.
  3.  mleko - 0,5 szklanki
  4.  olej roślinny - 1 łyżka stołowa
  5.  ser śmietankowy, topiony - 1 łyżka.
  6.  cukier - 1 szczypta
  7.  sól - 1 szczypta

Sposób przygotowania – krok po kroku:

 

Krok 1:

 

Załączony plik  01.jpg   40,96 KB   2 Ilość pobrań

 

Przygotuj produkty. Warzywa ugotuj w skórce: ziemniaki, buraki i marchewkę, aż będą miękkie, oraz jaja kurze na twardo. Chłodzimy warzywa i jajka, obieramy ze skórek i skorupek. Obraną, drobno posiekaną w kostkę cebulę, zalej wrzącą wodą. Teraz do cebuli dodaj ocet, sól i szczyptę cukru. Dajemy czas aby woda wystygła, wylewamy ją, ostudzenie cebuli. a cebulę ostatecznie schładzamy.

 

Krok 2:

 

Załączony plik  02.jpg   43,69 KB   2 Ilość pobrań

 

Teraz przygotujmy naleśniki. Przesiej mąkę i wymieszaj ją z solą. Ubij jajko ze szczyptą cukru i wymieszaj z mlekiem. Powolutku, małymi porcjami mieszamy mąkę z mlekiem tak, aby otrzymać jednorodne ciasto bez grudek, o konsystencji przypominającej płynną śmietanę.

 

Krok 3:

 

Załączony plik  03.jpg   47,61 KB   2 Ilość pobrań

 

Usmaż naleśniki na rozgrzanym oleju roślinnym. Następnie ułóż je w stos i przykryj pokrywką. Z podanej ilości składników powinieneś otrzymać 3 cienkie naleśniki.

 

Krok 4:

 

Załączony plik  04.jpg   55,58 KB   2 Ilość pobrań

 

Schłodzone warzywa - ziemniaki, marchew, buraki, ogórki i obrane jabłka trzemy na grubej tarce. Wymieszaj jabłko z marynowanym ogórkiem. Warzywa solimy do smaku.

 

Krok 5:

 

Załączony plik  05.jpg   43,62 KB   2 Ilość pobrań

 

Wyciśnij trochę soku z 4 łyżek buraków. Resztę buraków odkładamy do osobnej miski. Do tych buraków dodaj 1 czubatą łyżkę topionego sera i dokładnie wymieszaj.

 

Krok 6:

 

Załączony plik  06.jpg   52,8 KB   2 Ilość pobrań

 

Wyciśniętym sokiem z buraków, smaruj schłodzone naleśniki po jednej stronie.

 

Krok 7:

 

Załączony plik  07.jpg   57,14 KB   1 Ilość pobrań

 

Z drugiej strony naleśniki należy posmarować burakami i serem (nadzienie).

 

Krok 8:

 

Załączony plik  08.jpg   39,81 KB   1 Ilość pobrań

 

Zwijamy każdy naleśnik w rulonik i kroimy na kilka kawałków.

 

Krok 9:

 

Załączony plik  09.jpg   44,88 KB   1 Ilość pobrań

 

Posmaruj naczynie do serwowania potrawy majonezem.

 

Krok 10:

 

Załączony plik  10.jpg   47,91 KB   1 Ilość pobrań

 

Przygotowane produkty układaj warstwami. 1 warstwa - ziemniaki + majonez.

 

Krok 11:

 

Załączony plik  11.jpg   58,69 KB   1 Ilość pobrań

 

2 warstwa - śledzie marynowane.

 

Krok 12:

 

Załączony plik  12.jpg   56,55 KB   1 Ilość pobrań

 

3 warstwa - marynowana cebula + majonez.

 

Krok 13:

 

Załączony plik  13.jpg   59,01 KB   1 Ilość pobrań

 

4 warstwa - marchewka + majonez.

 

Krok 14:

 

Załączony plik  14.jpg   59,63 KB   1 Ilość pobrań

 

5 warstwa - jabłko z kiszonym ogórkiem + majonez.

 

Krok 15:

 

Załączony plik  15.jpg   68,18 KB   1 Ilość pobrań

 

6 warstwa - buraki + majonez.

 

Krok 16:

 

Załączony plik  16.jpg   54,53 KB   1 Ilość pobrań

 

7 warstwa - jajko + majonez.

 

Krok 17:

 

Załączony plik  17.jpg   55,32 KB   1 Ilość pobrań

 

Na wierzchu ułóż rolki naleśników. Schładzamy torcik przekąskowy i dajemy czas na połączenie się warstw.

 

Krok 18:

 

Załączony plik  18.jpg   66,66 KB   1 Ilość pobrań

 

Przed podaniem udekoruj nasz torcik natką pietruszki.

 

Smacznego!

 

 


Użytkownik Maxell edytował ten post 04 cze 2020 - 19:46





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych