Kiełbasa – salceson (Zeltz)
zeltz.jpg 65,79 KB
10 Ilość pobrań
Pyszne domowe danie mięsne. Spróbuj! Zeltz jest godnym zamiennikiem kupowanej kiełbasy, ponieważ jest wytwarzany z całkowicie naturalnych produktów, a w dodatku własnymi rękoma. Moje dzieci chętnie jedzą taką „kiełbasę”, a ja nie martwię się o jej skład. Polecam wszystkim!
Składniki
- żelatyna – 30 g
- filet z indyka – 700 g
- czosnek – 2-3 ząbki
- liść laurowy – 2 szt.
- woda – 900 ml
- sól – do smaku
- zmielony czarny pieprz – do smaku
Sposób wykonania:
1. Żelatynę wsyp do miseczki i zalej 100 ml zimnej wody.
2. Filet z indyka oczyść, pokrój w kostkę średniej wielkości.
3. Włóż przygotowane mięso do garnka, wlej resztę wody, dodaj czosnek, liść laurowy, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj.
4. Gotuj na wolnym ogniu przez ok 4 godziny, aż mięso będzie miękkie.
5. Dodaj spęcznioną żelatynę, dokładnie wymieszaj, aż ta całkowicie się rozpuści.
6. Za pomocą obciętej butelki lub lejka o szerokim przepływie, wlej tak przygotowany „rosół”, wraz z mięsem, do przygotowanych wcześniej osłonek o szerokiej średnicy (poliamidowe, termokurczliwe, naturalne wołowe lub grube wieprzowe). Zawiąż ściśle końcówkę.
7. Kiedy nasza "kiełbaska salcesonowa" nieco przestygnie, włóż ją na kilka godzin (do zestalenia) do lodówki, a następnie wyjmijcie przygotowaną kiełbaskę i pokrójcie w plastry o grubości około 1 cm.
Jedz na zdrowie, smacznego!