Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

[Rosja] Kiełbasa - salcesonowa (Zeltz)


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30885 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 04 cze 2020 - 20:29

Kiełbasa – salceson (Zeltz)

 

Załączony plik  zeltz.jpg   65,79 KB   10 Ilość pobrań

 

Pyszne domowe danie mięsne. Spróbuj! Zeltz jest godnym zamiennikiem kupowanej kiełbasy, ponieważ jest wytwarzany z całkowicie naturalnych produktów, a w dodatku własnymi rękoma. Moje dzieci chętnie jedzą taką „kiełbasę”, a ja nie martwię się o jej skład. Polecam wszystkim!

 

Składniki

  • żelatyna – 30 g
  • filet z indyka – 700 g
  • czosnek – 2-3 ząbki
  • liść laurowy – 2 szt.
  • woda – 900 ml
  • sól – do smaku
  • zmielony czarny pieprz – do smaku

Sposób wykonania:

 

1. Żelatynę wsyp do miseczki i zalej 100 ml zimnej wody.
2. Filet z indyka oczyść, pokrój w kostkę średniej wielkości.
3. Włóż przygotowane mięso do garnka, wlej resztę wody, dodaj czosnek, liść laurowy, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj.
4. Gotuj na wolnym ogniu przez ok 4 godziny, aż mięso będzie miękkie.
5. Dodaj spęcznioną żelatynę, dokładnie wymieszaj, aż ta całkowicie się rozpuści.

6. Za pomocą obciętej butelki lub lejka o szerokim przepływie, wlej tak przygotowany „rosół”, wraz z mięsem, do przygotowanych wcześniej osłonek o szerokiej średnicy (poliamidowe, termokurczliwe, naturalne wołowe lub grube wieprzowe). Zawiąż ściśle końcówkę.
7. Kiedy nasza "kiełbaska salcesonowa" nieco przestygnie, włóż ją na kilka godzin (do zestalenia) do lodówki, a następnie wyjmijcie przygotowaną kiełbaskę i pokrójcie w plastry o grubości około 1 cm.

Jedz na zdrowie, smacznego!



#2 quadro555

quadro555

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 449 postów
  • MiejscowośćGoleniów

Napisano 04 cze 2020 - 21:06

Więcej wody niż mięsa  :D .4 godziny gotowania fileta ? Chyba żeby zredukować tą ilość wody.



#3 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30885 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 04 cze 2020 - 21:51

Na kuchni pewnie będzie znacznie szybciej. Te cztery godziny są zarezerwowane dla wolnowaru z opcją "na galaretę".



#4 quadro555

quadro555

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 449 postów
  • MiejscowośćGoleniów

Napisano 04 cze 2020 - 22:47

4. Gotuj na wolnym ogniu przez ok 4 godziny, aż mięso będzie miękkie.
 

Nie mam wolnowaru dla mnie gotowanie na wolnym ogniu to taki nastawiony rosół aby "pyrkał".

Tak czy owak dałbym inne mięso z indyka, raczej z udźca.



#5 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30885 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 05 cze 2020 - 09:53

Eksperymentuj.



#6 mmaniek

mmaniek

    Nowicjusz

  • Zbanowani
  • 4 postów
  • MiejscowośćLiverpool

Napisano 22 gru 2020 - 15:54

Trafiłem dzisiaj na ten przepis, szukałem salcesonu a znalazłem ten :) Na pewno niebawem spróbuję i dam znać :)



#7 krzysio59

krzysio59

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 297 postów
  • MiejscowośćSkalbmierz

Napisano 22 gru 2020 - 22:22

Polecam salceson marynarski :https://www.youtube....2MkWAO7g&t=273s



#8 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6233 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 23 gru 2020 - 10:35

Salcesonik z golonki i łopatki, czemu nie, ale zestaw przypraw nie na mój smak niestety, imbir i gałka w "cwaniaku" zupełnie mi nie pasi, no ale jaj to mówią, "co kraj, to obyczaj", a doprawiać można przecież wg. własnych smaków, gustów i upodobań :D  :thumbsup:  .



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#9 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7306 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 23 gru 2020 - 11:04

Zestaw przypraw też nie mój, ale ten marynarski to fajny patent na szybki "salceson"

Wysłane z P30 przy użyciu Tapatalka




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych