Skocz do zawartości

Pilnie potrzebny przepis na chleb


Rekomendowane odpowiedzi

Od siebie mogę polecić ten przepis na chlebek. 

Co prawda ja piekę na zaczynie, ale spokojnie można upiec na drożdżach. 

Jest to duża porcja na chleby  , jak piekę z połowy, czyli z 1 kg mąki. 

 

 

Składniki:

 

  •  2kg mąki (30% żytniej,  70% pszennej)
  •  2 duże łyżki soli
  •  3 duże ziemniaki
  •  50g drożdży lub zakwas chlebowy ( ja piekłam na samym zaczynie)
  • 1,5 l maślanki lub serwatki
  •  czarnuszka do posypania
  •  

PRZEPIS NA PÓŁOWĘ PORCJI 

 

 

  •  1kg mąki (30% żytniej,  70% pszennej)
  •  1 duża łyżki soli
  •  2  średnie ziemniaki
  •  25 g drożdży lub zakwas chlebowy ( ja piekłam na samym zaczynie)
  •  0,75 l maślanki lub serwatki
  •  czarnuszka do posypania

 

Sposób wykonania:


Ziemniaki gotujemy w łupkach bez soli, które po ugotowaniu ucieramy na drobniutkiej tarce. Do dużego gara wsypujemy mąkę, sól, utarte ziemniaki, zakwas lub drożdże, które rozpuściliśmy w letniej wodzie z dodatkiem łyżki cukru - oczywiście wyrośnięte. Mieszamy owe składniki, dolewając stopniowo serwatkę. Po długim wyrobieniu ciasta, odkładamy w kąt, ciepłe miejsce gar, który przykrywamy - przykładowo poduszką. Po ok. 2h ciasto powinno wyrosnąć - tzn. zwiększyć dwukrotnie objętość. Po wyrośnięciu, ciasto przelewamy na uprzednio przygotowaną brytwankę ( ja piekłam w naczyniu żaroodpornym ) posmarowaną masłem i posypaną mąką.
Formujemy okrągły kształt chlebusia delikatnie obsypując mąką - min. nacinamy od góry, posypujemy czarnuszką. Do rozgrzanego piekarnika (200°C) wkładamy chlebuś. Pieczemy 60 min z tym, że w połowie czasu pieczenia można zmniejszyć temp na 180 stopni. Wszystko zależy od piekarnika.  Jeśli piekarnik przypieka od góry, to przykrywamy chleb folią aluminiową - raz na jakiś czas.
Ziemniaki są dodawane po to, by chlebuś zachowywał wilgotność - nawet do 2 tygodni odpowiednio przechowywany.
Smacznego!

 

post-43626-0-82289700-1591459773_thumb.jpgpost-43626-0-08898200-1591459788_thumb.jpgpost-43626-0-49048700-1591459802_thumb.jpg

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chleb zwykły

 

Mąka pszenna typ 450 lub 500 – 60 dag

Typ 720 żytnia – 15 dag

Typ 2000 żytnia – 5 dag

Drożdże suche – 11g

Sól  - 25 g

Woda lekko ciepła – 400-450 ml, ilość wody zależy od typu mąki i jej wilgotności, może to być nawet 500ml, jeżeli będzie na zaczynie to wody trochę więcej.

Dwie nieduże foremki 25x11.5x8 lub ciut większe

 

Można do tego wszystkiego dodać zaczyn z zakwasu:

Zakwas – 50 g

Mąka żytnia typ 720 – 20 g

Ewentualnie ze dwie łyżki wody.

Odstawić na minimum 12 godz. do ukwaszenia.

Jeżeli ktoś chce zrobić na samym zakwasie to zaczyn podwójny trzeba zrobić, ale i wyrastanie chleba będzie dłuższe.

 

Suche składniki wymieszać przed dodaniem wody i opcjonalnego zaczynu zakwasowego.

Wyrobić ciasto, odstawić do wstępnego wyrastania.

Ciasto po wyrobieniu powinno być luźne, ale nie za bardzo, nie powinno przyklejać się do ścianek misy robota.

Następnie uformować wałeczki i  włożyć do posmarowanych olejem i posypanych mąką foremek.

Przed włożeniem foremek piekarnik spryskać wodą, można też do piekarnika wstawić pojemniczek z wrzącą wodą.

Temp. 230st.C przez 15 min. i 190-200st.C przez 20-25 min.

Po wyjęciu z piekarnika wyjąć chlebki na kratkę.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chleb żytni na drożdzach...hm, trudny temat zapodałeś Mirku.

Z reguły się nie piecze takiego chleba

ponieważ mąka żytnia potrzebuje ukwaszenia.

Gdybym miała taki upiec to próbowała bym zrobić zaczyn a nast dnia ciasto właściwe.(dwie fazy)

Szukam przepisu na swoich ulubionych blogach ale wszędzie pszenno-żytnie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/w-kuchni/jak-zneutralizowac-kwas-fitynowy-w-platkach-zbozowych-i-orzechach-aa-Au2M-XdTu-g75q.html

 

"Jak zneutralizować kwas fitynowy w żywności?....Fermentacja – przygotowywanie pieczywa na zakwasie powoduje większy rozpad kwasu fitynowego niż w przypadku pieczywa na drożdżach. Chcąc ograniczyć ilość kwasu fitynowego w diecie, wybieraj pieczywo na zakwasie, a nie na drożdżach."

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dzięki, ale pytanie było jasne i konkretne.

 

Oczywiście, z tym że chlebek na mące żytniej w 100 % i na drożdżach to jest nie lada wyzwanie. 

Szukam przepisu , ale to już nie będzie sprawdzony przeze mnie, nie mam takiego doświadczenia. 

Może ktoś inny jeszcze coś podrzuci .

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

chleb kukurydziany:

5oog mąki pszennej, 250g mąki kukurydzianej  pół litra mleka 25 g drożdży 2 łyżki oleju,2 łyżki mąki kartoflanej, 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli .Z pół szkl mleka,mąki i cukru zrobić  zaczyn aż drożdże powiększa zaczyn.Następnie dodać resztę składników i wyrobić ciasto ręcznie albo w maszynie.Ciasto umieścic w foremce 34cm x 11cm. i czekać aż powiększy swoją objętość.Piec temp. 200 stopni przez 55 minut.

 

 

 

post-40604-0-11791700-1591546279_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

chleb kukurydziany:

@nestor,

zlituj się  :facepalm:  :rolleyes:  

 

 

Potrzebuję pilnie sprawdzonego przepisu na dobry chleb żytni na drożdżach.
 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przewertowałam kilka książek dedykowanych pieczeniu chleba.

Znalazłam dosłownie jeden (!) przepis na stuprocentowy chleb żytni na drożdżach.

Niestety, przepisu nie sprawdzałam więc nie wiem, czy chleb jest dobry.

Jeżeli mimo tych mankamentów @Maxell jest nadal zainteresowany, to przepis zacytuję.

Pochodzi on z książki Bearrice Ojakangas "Chleb - Pieczemy w domu"

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chyba chodzi o ten przepis

Bardzo, bardzo Ci dziękuję @bilu72  :hug: 

Zrobiłam zdjęcia stron rano, niestety - byłam cały dzień zajęta, praktycznie poza domem.

A tu taka niespodzianka  :kiss:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Zrobiłem kilka próbnych wypieków chleba żytniego na drożdżach i w mojej ocenie ten który tu przedstawiam jest najsmaczniejszy .

przepis na keksówkę 30cm

 

mąka żytnia T720 - 340 g

mąka żytnia T580 - 340 g

drożdże 15g 

woda  485g

sól 15g

 

W całej ilości wody rozpuszczamy 10g drożdży  , dodajemy mąkę T720 , mieszamy i wstawiamy do lodówki . U mnie zaczyn stał 12h ( może być dłużej ) . W przypadku dłuższego pozostawienia w lodówce , należy dodać wcześniej soli aby spowolnić rozmnażanie drożdży.

Po wyjęciu z lodówki dodałem reszte drożdzy oraz mąkę T580 i wymieszałem ciasto . NIE WYRABIAĆ , wymieszać do połączenia zaczynu z pozostałą mąką . Nałożyć do keksówki , pozostawić do wyrośnięcia . Piec 15 min w 230C i 45min w 200C . Ja na 15 minut przed końcem pieczenia wyjąłem z keksówki i dopiekałem w celu dosuszenia miękiszu.

Chleb nie jest kwaśny , miękisz sprężysty , smak wyrażny żytni .

 

Wyszedł Ok ..

 

post-46791-0-70711700-1593194251_thumb.jpg

post-46791-0-66460300-1593194264_thumb.jpg

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zrobiłem kilka próbnych wypieków chleba żytniego na drożdżach i w mojej ocenie ten który tu przedstawiam jest najsmaczniejszy
Mistrzu   :thumbsup:  :clap:  Kto jak kto ale Ty na chlebie to sie znasz  :thumbsup:  :thumbsup:  :clap:

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

NIE WYRABIAĆ ,

Dlaczego nie wyrabia się ciasta żytniego? Czy wyrabianie szkodzi w jakikolwiek sposób wypiekowi?

A co z mieszanym ? 

Pytam w celach poznawczych.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

NIE WYRABIAĆ ,

Dlaczego nie wyrabia się ciasta żytniego? Czy wyrabianie szkodzi w jakikolwiek sposób wypiekowi?

A co z mieszanym ?

Pytam w celach poznawczych.

Żyto nigdy nie utworzy ciasta o charakterze jak pszennica, choć również jak ona zawiera białka tworzące gluten. W pszenicy wyrabianie powoduje rozciągnięcie tych białek tworząc siatkę glutenową. W żytnim łączenie tych białek upośledzone jest przez wysoką zawartość pentozanów, wielocukrów konkurujących z białkami o wodę. Wyrabiając żytni chleb doprowadzimy do uszkodzenia delikatnych zbożowych wielocukrów, chleb zamiast być puszysty i delikatny, stanie się lepki i gliniasty. Żytnie wystarczy łączyć delikatnie łyżką czy ręką tylko do połączenia składników.

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zrobiłem kilka próbnych wypieków chleba żytniego na drożdżach i w mojej ocenie ten który tu przedstawiam jest najsmaczniejszy .
 

 

Wiedziałam , że na Ciebie mogłam liczyć. 

Wizualnie chlebek wygląda smacznie , może kiedyś osobiście wypróbuje  :thumbsup:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.