Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wyzwanie świniak z rożna nad ogniskiem


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 fantomek

fantomek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 196 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 12 cze 2020 - 15:48

Ktoś przerabiał? Da radę ile godzin? Chodzi coś takiego za mną)))

#2 El komendante

El komendante

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 262 postów
  • MiejscowośćWyspa Uznam

Napisano 12 cze 2020 - 16:13

Witam,

 

Czas pieczenia zależy od wagi wieprzka.

Ten z mojego avatara potrzebował 4 godzin, waga prosiaczka około 15 kg.

Pozdrawiam



#3 Twonk

Twonk

    Stały bywalec

  • **VIP**
  • 373 postów
  • MiejscowośćPolska Południowa

Napisano 13 cze 2020 - 17:39

U mnie na corocznej jesiennej imprezie piekę taką 30 kg przepołowioną na pół. na samym żarze bez ognia. 6 godzin i skrzynka piwa (do polewania i nie tylko :) )



#4 fantomek

fantomek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 196 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 14 cze 2020 - 12:29

Dajcie sprawdzony przepis i poszczególne kroki może dam radę))

#5 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29779 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 15 cze 2020 - 10:44

Dajcie sprawdzony przepis i poszczególne kroki może dam radę))

W Napoleonowie, co roku robimy na rożnie świniaka wagi ok. 100-110 kg. Pieczenie trwa cały dzień. Przyjedź w sierpniu na zlot to będziesz mógł pomagać Janowi podczas pieczenia i przy okazji zgłębić tajniki tego wcale nie tak prostego procesu.



#6 Twonk

Twonk

    Stały bywalec

  • **VIP**
  • 373 postów
  • MiejscowośćPolska Południowa

Napisano 15 cze 2020 - 15:00

To ja się pobawię w archeologa:

 

TUTAJ masz dyskusję a w wątku są jeszcze odnośniki do innych podobnych tematów i przepisu na stronie głównej.



#7 quadro555

quadro555

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 224 postów
  • MiejscowośćGoleniów

Napisano 15 cze 2020 - 19:24

  TUTAJ masz dyskusję a w wątku są jeszcze odnośniki do innych podobnych tematów i przepisu na stronie głównej.
 

Czy peklujemy mięso do pieczenia? Gdy piekłem świnię w piecu nie używałem peklosoli tylko normalna solanka z przyprawami.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#8 Twonk

Twonk

    Stały bywalec

  • **VIP**
  • 373 postów
  • MiejscowośćPolska Południowa

Napisano 16 cze 2020 - 05:55

Mając na uwadze, że świnka przeznaczona jest na takiego większego grilla, to ja osobiście używam wyłącznie solanki (zwykła sól). Nastrzykuję mocno. Przed pieczeniem osuszam, nacieram czosnkiem i niewielką ilością przypraw (pieprz, papryka, chili). Podczas pieczenia obracam w zależności od żaru i polewam delikatnie piwem. Lubię jak jest dobrze wypieczona, więc ciągnę temperaturę w najgrubszym miejscu przy kości udowej tak do 85 stopni. Trzeba uważać przy zdejmowaniu z rusztu bo mięso ma już wtedy tendencję do rozpadania się.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych