Łubin Opublikowano 20 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Czerwca 2020 Cześć,mam pytanie o suszenie kiełbas i kabanosów latem. Mam do dyspozycji garaż, ale tam jest ok 20stopni. Pytanie czy można poduszyć kiełbasę po wędzeniu w dehydratorze, czy to głupie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 20 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Czerwca 2020 czy można poduszyć kiełbasę po wędzeniu w dehydratorze W suszarce znaczy ? tak możesz ale szybciej wysuszy sie zewnętrzna warstwa i wytworzy skorupę - chodzi o wysuszenie równomierne . Równie dobrze podsuszysz w wędzarce . U mnie też jest obecnie 17-20 st i kabanosy po 5-6 dniach super Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łubin Opublikowano 20 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Czerwca 2020 No tak, ma to sens. Potrzeba czasu. A suszenie np w kuchnii, przy otwartym oknie jak jest na zewnątrz taka temperatura jak dziś? W garażu jednak się trochę syfi i nie jest tak przewiewnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 20 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 20 Czerwca 2020 (edytowane) nie jest tak przewiewnieTo jest argument - musi być ruchu powietrza, ale wentylatorek załatwia sprawę garażu jednak się trochę syfiNo tak też muszę sprzątać garaż. Edytowane 20 Czerwca 2020 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 20 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Czerwca 2020 Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łubin Opublikowano 20 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Czerwca 2020 Preferowane temperatury suszenia znam, chodziło mi o problem latem jak się nie ma chłodnej, przewiewnej piwnicy. Ale opcja z jakimś wiatrakiem mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 20 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Czerwca 2020 Osobiście suszę w lodówce.Trwa to dłużej ale przynajmniej muchy nie latają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 24 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Czerwca 2020 Preferowane temperatury suszenia znam, chodziło mi o problem latem jak się nie ma chłodnej, przewiewnej piwnicy. Ale opcja z jakimś wiatrakiem mi się podoba.Przewidując taką potrzebę zrobiłem sobie taką oto klatkę do ociekania i suszenia w przewiewie na wolnym powietrzu:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17224-moja-suszarnia-ociekacz-do-suszenia-ryb-i-mi%C4%99s-przed-w%C4%99dzeniem/Dla niej prąd nie jest potrzebny (o ile wieje choćby mały wietrzyk) Już kilka razy mi się przydała (także do podsuszania kiełbas wyjętych z zamrażarki). [Dodano: 24 cze 2020 - 18:01]Osobiście suszę w lodówce.Trwa to dłużej ale przynajmniej muchy nie latają. Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 24 Czerwca 2020 (edytowane) Ja mam lodówkę w systemie Total no frost, w której super suszy się kiełbasę i nie tylko. Równie dobrze podsusza się nam na strychu pod blaszanym dachem. Tutaj jednak należy uważać, gdyż proces osuszania przebiega dosyć szybko. Edytowane 24 Czerwca 2020 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 24 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 24 Czerwca 2020 Ja mam lodówkę w systemie Total no frost, w której super suszy się kiełbasę Zdarzyło mi się zapomnieć o kiełbasie i znalazłem po jakimś czasie "strzelające" kiełbaski. Dobrze, że mam zęby . Smak rewelacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Watson Opublikowano 8 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 8 Kwietnia 2023 Ja mam lodówkę w systemie Total no frost, w której super suszy się kiełbasę i nie tylko. Równie dobrze podsusza się nam na strychu pod blaszanym dachem. Tutaj jednak należy uważać, gdyż proces osuszania przebiega dosyć szybko.A na jaką temp. ustawiasz lodówkę?Ja mam u siebie zakres od 1-9stC. Jaka temp i jaki czas podsuszania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.