Skocz do zawartości

Kaszanka pytanie o przepis


Trucker1989

Rekomendowane odpowiedzi

Witam za parę dni będę brał połowę świniaka i ze skórek głowy itd. chciałbym zrobić kaszankę oczywiście czarną tradycyjną i tylko z kaszy gryczanej bo taką lubię najbardziej.

Przejrzałem bardzo dużo przepisów ale większość z nich jest bardzo bogata w mięso a u mnie wszyscy wolą kaszankę mniej bogatą wręcz lekko ,,sypką" z większą ilością kaszy.

Może ktoś poda mi jakieś proporcje żeby za bardzo nie przesadzić z kaszą skórkami itd.

A drugie pytanie dotyczy pieprzu ziołowego bo pamiętam że mój dziadek przy świniobiciu zawsze dodawał tylko nie pamiętam już czy do kaszanki czy innych wyrobów, jak myślicie doanie go wpłynie dobrze na smak czy raczej nie?

z góry dzięki za odpowiedź

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

pytanie dotyczy pieprzu ziołowego

Co do pieprzu - lubisz pikantną 3-4g/kg czarnego jak łagodną - 2g/kg czarnego pieprzu do jednej i drugiej proponuję (tylko) 2 g/kg ziołowego (ziołowy to mieszanka przypraw).

Z wpisu wygląda że chcesz bardziej kaszę zabarwioną krwią - taką kaszę na sypko z czymś tam ale odrobiną ;)  . Niestety takiej nie widziałem , ponieważ uwielbiam kaszankę , proponuję Ci przepis Mistrza AndrzejK , pis67, czy Arkadiusz.  Z drugiej strony kaszanka która sie sypie jest wyrobem nieprawidłowym - ale to wolny kraj. 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

u mnie wszyscy wolą kaszankę mniej bogatą wręcz lekko ,,sypką" z większą ilością kaszy.

1. Nie używaj do wyrobu  skórek.

2. Kasza po obróbce termicznej (próżeniu ) powinna stanowi około 70 % wsadu.

3. Kaszę przed gotowaniem należy przepłukać wodą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.