wieśman Opublikowano 21 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Czerwca 2020 Wędziłem w swojej wędzarni już drugi raz, wędzę przez 4 godziny, mięso osuszone, wieczorem przed wędzeniem wyjmuję z lodówki by się ogrzało, drewno sucha olcha, wędzarnia wygrzana przed wędzeniem, temperatura 50*, dym gęsty. Ale o co chodzi: mięso ma taki kolor jak na zdjęciu a widzę wszędzie wędliny koloru innego i to mnie trochę niepokoi, moje wyglądają jakby ktoś je pomalował na jasny brąz. Po odparzeniu mięso ciemnieje do koloru ciemnego brązu, w smaku dobre, kruche, smaczne. Cytuj pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grehor1 Opublikowano 21 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 21 Czerwca 2020 w smaku dobre, kruche, smaczne.Nie szukaj problemu gdzie go nie ma bardzo ładny wyrób Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Cytuj Przyprawą potrawy jest głód. " CYCERON" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 21 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 21 Czerwca 2020 Po odparzeniu mięso ciemnieje do koloru ciemnego brązu, Czy możesz pokazać zdjęcia wyrobów po parzeniu? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wieśman Opublikowano 21 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 21 Czerwca 2020 Odparzałem w gotującej się wodzie przez 10 minut a później jeszcze 30 minut w 80*. Tak wyczytałem w poradniku Dziadka, dziś zacząłem szukać innych porad i doczytałem się że odparza się w 80* i żeby nie dopuścić do zagotowania wody. Cytuj pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 21 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 21 Czerwca 2020 Patrzac na te dwie ostatnie fotki ,to zdaje mi sie ze ta (te )wedlina jak jest parzona to jeszcze pieczona w piekarniku, albo w czyms podobnym ? Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 21 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 21 Czerwca 2020 Odparzałem w gotującej się wodzie przez 10 minut a później jeszcze 30 minut w 80* To dla dużych kawałków.Takie do kilo-dwa wystarczy parzyć w wodzie 75'C-85'C do odpowiedniej temp. w środku.polędwica 60,Cszynka 68'Cbaleron 72'Cboczek 74,C-76,C (bardzo miękki) Po wyciągnięciu z parzenia do zimnej wody na 5-10 min i na kije do osuszenia Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 21 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 21 Czerwca 2020 Ot człowiecza natura, Kolor ładny a on szuka dziury w całym. Ja dymię zrębkami z olchy i kolor zawsze mam nie za ciemny. Gdy wędziłem na śliwie kolor był ciemniejszy. Może zmienisz drewno jeśli chcesz mieć inny kolor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wieśman Opublikowano 21 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 21 Czerwca 2020 @Olek.P. Na drugiej fotce to ta sama wędlina, po prostu światło pada inaczej.@quadro555. to dlatego że gdy przeglądam zdjęcia wędzonek, to zawsze są takie ciemniejsze, przypieczone i zacząłem się zastanawiać czy z moimi jest wszystko ok. Drugim razem rzeczywiście spróbuję z innym drewnem. Cytuj pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokos Opublikowano 21 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 21 Czerwca 2020 Mnie zawsze po odparzeniu tez ciemnieją. Sposób jest na to bardzo prosty. Bierz zawsze poprawkę na kolor po odparzaniu i wyjmuj trochę wcześniej z wędzarni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 22 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 22 Czerwca 2020 Kolor taki jakby nie do końca moim zdaniem za mały przepływ dymu zdejmij ten kominek te deski za daj worek jutowy będzie na pewno lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik55 Opublikowano 22 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 22 Czerwca 2020 Wracając do pierwszego zdjęcia to uważam ,że drewno do wędzenia było zbyt wilgotne. Cytuj www.ratownicy.org Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 23 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 23 Czerwca 2020 Olek.P. Na drugiej fotce to ta sama wędlina, po prostu światło pada inaczej. to zdaje mi sie ze ta (te )wedlina jak jest parzona to jeszcze pieczona w piekarniku, albo w czymspodobnym ? ....... nadal jestem tego zdania... Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 23 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 23 Czerwca 2020 Zbyt intensywne ciemnienie wędzonek po parzeniu spowodowane może być:- użycie mokrego drewna do wędzenia- pisał Kazik55- brak termometru w wędzarni, co powoduje, że w palenisku drewno spala się w wysokiej temp.- pogoda, duża wilgotność około 100 %.Czy po parzeniu wyrobów na powierzchni wody i na ściankach naczynia były widoczne czarne, ciemne plamy? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wieśman Opublikowano 27 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 27 Czerwca 2020 Woda po odparzeniu była czysta, koloru lekko słomkowego. Drewno było suche, bal sezonowany kilka lat, drewno bez kory. Temperatura w wędzarni równo 50* przez cały okres wędzenia, dym gęsty, po otwarciu nie widać było wędzonek w tym dymie. Na dnie wędzarni mam taką miskę żelazną, jako rozpraszacz dymu i szyber jednocześnie, zebrało się tam pół szklanki wody. Dzień był dość wilgotny, nawet trochę padało.Przypomniało mi się, że schab ściemniał od razu po włożeniu do wody, i od razu zgiął się w podkowę, ale to chyba dlatego że włożyłem do wody 100* Cytuj pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano 27 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 27 Czerwca 2020 (edytowane) i od razu zgiął się w podkowę, ale to chyba dlatego że włożyłem do wody 100* Wygiął się bo nie ściągnąłeś mizdry. Edytowane 27 Czerwca 2020 przez tytan58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 27 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 27 Czerwca 2020 Jakiego typu używasz termometru w wędzarni? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wieśman Opublikowano 28 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 28 Czerwca 2020 Elektronicznego Cytuj pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 28 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 28 Czerwca 2020 Czy termometr był przed zakupem kalibrowany? Jeśli nie to, może dokonywać przekłamań. Sprawdziłbym w temp. wrzenia wody i wody z lodem ( zero C ). Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wieśman Opublikowano 29 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 29 Czerwca 2020 Sprawdzałem drugim i pokazywały to samo. Cytuj pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wieśman Opublikowano 25 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 25 Lipca 2020 (edytowane) Dziś znów wędzenie, zrobiłem dodatkowe 4 otwory fi5mm w pokrywie i tym razem wędziłem w dymie rzadkim. Trochę trudniej było utrzymać temperaturę, ale za to wędzonki wyglądają lepiej. Pod koniec, tak z pół godziny, potrzymałem w dymie gęstym.[Dodano: 25 lip 2020 - 15:36]Odparzałem w niższej temperaturze niż wcześniej, zdjąłem mizdrę ze schabu więc się nie wygiął szynki w 70* a schab w 80*, po 40 minut dla każdego.[Dodano: 25 lip 2020 - 15:37]Trzy zdjęcia od góry to po wędzeniu, dwa dolne to po odparzaniu. Edytowane 25 Lipca 2020 przez wieśman Cytuj pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 25 Lipca 2020 (edytowane) Wyglądają dobrze,ale jeśli już parzysz w różnych temperaturach (nie wiem po co) to ja bym parzył odwrotnie.Polędwicę w 70°C a szynki 80°C.i najlepiej z kontrolą temperatury w środku szczególnie jeśli chodzi o polędwicę Edytowane 25 Lipca 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wieśman Opublikowano 25 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 25 Lipca 2020 (edytowane) Mam duży gar i tym samym dużą bezwładność cieplną, drugim razem szynki potraktuję wrzątkiem w małym garnku a potem przełożę do dużego. Człowiek się uczy. A otwory fi 50mm, a nie 5mm. Jak ktoś by tak poprawił, bo edytować nie mogę. Edytowane 25 Lipca 2020 przez wieśman Cytuj pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 25 Lipca 2020 (edytowane) A po co takie szynki jak pokazałeś wrzątkiem w małym garze bo nie rozumiem. Edytowane 25 Lipca 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 26 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 26 Lipca 2020 drugim razem szynki potraktuję wrzątkiem A wykonujesz 5kg-10kg szynki? Bo spotkałem że SiB-y takie chwilę trzymają we wrzątku i następnie obniżają temp.(duże szynki)Ale jeśli Twoje szynki mają kilo-dwa to temp. wody wystarczy od 80'C do 85'CPoczytaj kolego podstawy, bo mam wrażanie że "wiesz że dzwoni, ale nie wiesz w którym kościele" Teraz są fajne filmiki Kol. Bagno i DZIADKA - Gorąco polecam [Dodano: 26 lip 2020 - 09:45] To dla dużych kawałków. Takie do kilo-dwa wystarczy parzyć w wodzie 75'C-85'C do odpowiedniej temp. w środku. polędwica 60,C szynka 68'C baleron 72'C boczek 74,C-76,C (bardzo miękki) Po wyciągnięciu z parzenia do zimnej wody na 5-10 min i na kije do osuszenia Widzę że już to pisałem OK- no to ja już nie mam nic do dodania w temacie. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 26 Lipca 2020 Bo spotkałem że SiB-y takie chwilę trzymają we wrzątku Jeśli 15 min uznać za chwilę to cała reszta się zgadza. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.