electra Opublikowano 5 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 5 Listopada 2020 24 h do ociekania to stanowczo za dlugo w 24 st C spichlerz a pozniej ossuzyc w temp pokojowej 2-3 h Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 5 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 5 Listopada 2020 Jeżeli problemem jest ociekanie, to może na próbę zapekluj jakiś kawałek mięsa w minimalnej ilości solanki(ja pekluję w woreczkach vacum ). Po wyciągnięciu mięsa z chłodziarki "ociekam" 2 godziny w temp. pokojowej i następnie wkładam do osuszenia w wędzarni. 40*C około 40 minut. Sprawdzam ręką i jeżeli jest ok włączam dym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 5 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 5 Listopada 2020 Czy nic się nie stanie, jeśli mięso po peklowaniu zostawię 24 godziny, do ociekania, w temperaturze 24 stopnie? Mam do wyboru kuchnię albo spichlerz, gdzie jest teraz zimno jak w lodówce. 24 h do ociekania to stanowczo za dlugo w 24 st C spichlerz a pozniej ossuzyc w temp pokojowej 2-3 h Jeśli z jakiegoś powodu musi to być 24h to zrobił bym tak samo. 20-21h w spichlerzu, z 3-4h poza nim aby się wyrównała temperatura i do wędzarni. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wieśman Opublikowano 6 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 6 Listopada 2020 (edytowane) Ostatnio zostawiłem do ociekania w zimnym pomieszczeniu i podczas wędzenia zaczęła wykraplać się wilgoć na wędzonkach. Moim zdanie mięso było zbyt zimne, bo przedostatnim razem ociekało w cieplejszym miejscu i nic takiego nie miało miejsca.Oczywiście przed wędzeniem osuszam w wędzarni na samych węgielkach, przy otwartym ujściu dymu, przez godzinę. Edytowane 6 Listopada 2020 przez wieśman Cytuj pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 6 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 6 Listopada 2020 Oczywiście przed wędzeniem osuszam w wędzarni na samych węgielkach, przy otwartym ujściu dymu, przez godzinę.Zawsze osuszasz przez godzinę? Zobacz co ostatnio napisał Muski https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6464-osuszanie/?p=682436 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 6 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 6 Listopada 2020 (edytowane) Ostatnio zostawiłem do ociekania w zimnym pomieszczeniu i podczas wędzenia zaczęła wykraplać się wilgoć na wędzonkach. Moim zdanie mięso było zbyt zimne, bo przedostatnim razem ociekało w cieplejszym miejscu i nic takiego nie miało miejsca.Dlatego wyciągasz i pozostawiasz kilka godzin w cieple aby się mięso trochę ociepliło (ale nie całą dobę). To trochę tak jak punkt rosy na rurach.I dlatego po włożeniu do wędzarni jest jeszcze OSUSZANIE (nie na zegarek ale na dotyk). Niemniej trzymając 20h w chłodniejszym miejscu nie ryzykujesz (lub ograniczasz to ryzyko) że mięso Ci się zacznie psuć. Edytowane 6 Listopada 2020 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wieśman Opublikowano 12 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 12 Grudnia 2020 Myślę że doszedłem dlaczego wędzonki miały taki jednolity kolor, dziś wędziłem z większym przepływem dymu i kolor jest zdecydowanie ładniejszy. Cytuj pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 12 Grudnia 2020 Swobodny przepływ dymu to podstawa. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 12 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 12 Grudnia 2020 dziś wędziłem z większym przepływem dymu i kolor jest zdecydowanie ładniejszy. Przepływ dymu ma wpływ nie tylko na kolor smak jest też inny, przy zbyt ograniczonym przepływie dymu można wędzonki tzw. ukisić i już kapusta nie będzie potrzebna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wieśman Opublikowano 20 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 20 Marca 2021 Dzisiejsze wędzenie, drewno olcha i jabłoń, osuszanie dwie godziny w temperaturze 30-40*C, następnie wędzenie 3 godziny w temperaturze 40-50*C, odparzanie w temperaturze 72-74*C Cytuj pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 20 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 20 Marca 2021 Temperatury nieco zaniżone ale wędzonka jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wieśman Opublikowano 3 Lipca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 3 Lipca 2021 Schab peklowany według tabel na 7 dni, temperatura 40-60*C, dym rzadki, 6 godzin razem z osuszaniem, drewno olcha a pod koniec jabłoń oczywiście suche.Nawiązując do mojego pierwszego postu, to jestem zadowolony z koloru. Cytuj pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 3 Lipca 2021 jestem zadowolony z koloru Zupełnie prawidłowy Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 4 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 4 Lipca 2021 Tłuszcz zażółcony więc ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 4 Lipca 2021 Schab peklowany Polędwica ładnie wygląda Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzes7908 Opublikowano 4 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 4 Lipca 2021 Schab peklowanyPolędwica ładnie wygląda Takie nasuwa mi się pytanie (pewnie już było na forum ale się nie natknąłem), Skoro wytrybowany schab staje się polędwicą to czemu schab ze śliwką nie jest polędwicą ze śliwką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 4 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 4 Lipca 2021 Schab peklowanyPolędwica ładnie wyglądaTakie nasuwa mi się pytanie (pewnie już było na forum ale się nie natknąłem), Skoro wytrybowany schab staje się polędwicą to czemu schab ze śliwką nie jest polędwicą ze śliwką?Widocznie z braku wiedzy na dany temat. „Umięśnienie schabu składa się w przeważającej części z mięśnia najdłuższego grzbietu zwanego polędwicą, mięsień ten okryty jest od zewnątrz ścięgnistą błoną. Polędwica jest jednym z najdelikatniejszych i najwartościowszych mięśni półtuszy wieprzowej.Polędwicę przeznacza się do produkcji wysoko wartościowych wędzonek lub konserw. Wzdłuż dolnej granicy mięśnia najdłuższego grzbietu biegnie wąski m. biodrowo-żebrowy; mięsień ten i pozostałe drobne mięśnie przeznacza się na wieprzowinę kl. III. M. lędźwiowy — polędwiczka — przeznacza, się na wieprzowinę kl. I. Schab jako całość przeznacza się na kotlety lub do pieczenia.”(źródło: „Podział tusz zwierząt rzeźnych” mgr inż. Józef Grzegorzewicz 1953 r.) Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 4 Lipca 2021 Skoro wytrybowany schab staje się polędwicą to czemu schab ze śliwką nie jest polędwicą ze śliwką? "Schab ze śliwką" to nazwa kuchenna dania.Na forum posługujemy się terminologią masarską aby uniknąć dwuznaczności.Powyżej, kol. @paweljack przytoczył Ci fachowy opis tych elementów. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 5 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 5 Lipca 2021 Z trzy tygodnie temu zamawiałem mięsa w ubojni (robię to sms-em i odbieram przygotowane dla mnie skrzynki) i odruchowo napisałem 5 polędwic.W domu zobaczyłem że otrzymałem 5 polędwiczek Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 5 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 5 Lipca 2021 Z trzy tygodnie temu zamawiałem mięsa w ubojni (robię to sms-em i odbieram przygotowane dla mnie skrzynki) i odruchowo napisałem 5 polędwic.W domu zobaczyłem że otrzymałem 5 polędwiczek Zamawiałeś u "Szwagrów" ? Niedawno wykupiłeś cały zapas podgardla , musiałem czekać przez weekend na następny ubój.Maja teraz w sprzedaży wyśmienitą wołowinę, marmurek, super steki. Bardzo chętnie przygotują je z kością . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 5 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 5 Lipca 2021 (edytowane) Zamawiałeś u "Szwagrów" ?Tylko tam kupuję. Pewne, sprawdzone i mam gotowe uszykowane do odbioru. Niedawno wykupiłeś cały zapas podgardlaTo właśnie wtedy dostałem polędwiczki bo składałem zamówienie aby zrobić: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17780-kie%C5%82basa-najprostsza-kabanosowa/?hl=kabanosowa musiałem czekać przez weekend na następny ubój.Trzeba było przyjechać bo polędwiczki poszły na obiad a podgardle oprawione i zapeklowane trafiło do zamrażalki na tydzień Maja teraz w sprzedaży wyśmienitą wołowinę,Kombinuję z pastrami Tusiaczkowym więc ostatnio trochę od nich biorę marmurek, super steki. Bardzo chętnie przygotują je z kością .Dobrze wiedzieć tylko wcześniej muszę trochę poczytać o wołowinie bo mam małe doświadczenie Edytowane 5 Lipca 2021 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 5 Lipca 2021 muszę trochę poczytać o wołowinie bo mam małe doświadczenie Wejdź na stronę Tomaszny.pl - przejrzyj sobie filmiki reklamowe Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 5 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 5 Lipca 2021 Teraz to się tylko głodny zrobiłem Dzięki Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 5 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 5 Lipca 2021 Z trzy tygodnie temu zamawiałem mięsa w ubojni (robię to sms-em i odbieram przygotowane dla mnie skrzynki) i odruchowo napisałem 5 polędwic.W domu zobaczyłem że otrzymałem 5 polędwiczek Czyli to jest tak...Jak tutaj powiesz, że wędzisz schab to powiedzą, że wędzisz polędwicę a schab to jest z kością.Jak w sklepie powiesz, że chcesz kupić polędwicę to sprzedadzą Ci polędwicę wołową, polędwiczkę wp. albo w najciekawszym przypadku sopocką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stachura Opublikowano 5 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 5 Lipca 2021 Aż ślinka cieknie Cytuj https://kosmetykimorzemartwe.pl/radaryonline.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.