Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Rura żeliwna 100 jako kanał


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
27 odpowiedzi w tym temacie

#21 gosman

gosman

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 471 postów
  • Miejscowośćpłock

Napisano 25 cze 2020 - 21:22

A może moja wędzarnia Cię zainspiruje bez murowania na działki idealnahttps://wedlinydomow...zarnia-gosmana/

#22 michal080

michal080

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 7 postów
  • Miejscowość...

Napisano 26 cze 2020 - 08:40



A może moja wędzarnia Cię zainspiruje bez murowania
[Dodano: 26 cze 2020 - 08:40]
No właśnie coś takiego zmontowalem z tym że palenisko z krawężników wkopałem w ziemię a kanał jest około 1m z kamionki fi 20 chyba i beczka oczywiście.
Przepaliłem wczoraj na sucho i muszę powiedzieć że efekt przeszedł moje oczekiwania, już nie mogę doczekać się wędzenia.
Dziękuję wszystkim za rady.

#23 januszfeniks

januszfeniks

    Weteran

  • **VIP**
  • 1603 postów
  • MiejscowośćEłk

Napisano 26 cze 2020 - 09:17

Bez wedzenia wedzarnia przeszła Twoje oczekiwania... No no... To jak strzelać z karabinu ślepakami i okrzyknąć że celny karabin?!!

Wysłane z mojego H4413 przy użyciu Tapatalka

#24 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5771 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 26 cze 2020 - 09:51

Bez wędzenia wędzarnia przeszła Twoje oczekiwania... No no... To jak strzelać z karabinu ślepakami i okrzyknąć że celny karabin ?!!
 

Nic dodać, nic ująć, :D :thumbsup: :clap: !!!



#25 michal080

michal080

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 7 postów
  • Miejscowość...

Napisano 26 cze 2020 - 10:04

Janusz😀Chłopie znowu się czepiasz.
Chodziło mi tylko o to że ładnie się dymi, i jest cug.Pewnie odpowieszw zaraz jakąś zgryźliwością że nie mam pojęcia co to jest ładnie dymi.Mam wrażenie że jesteś tylko po to żeby wykpić innych ale jeżeli masz potrzebę dowartościować się w ten sposób to ok.
Współczuję
[Dodano: 26 cze 2020 - 10:04]

A może moja wędzarnia Cię zainspiruje bez murowania na działki idealnahttps://wedlinydomow...zarnia-gosmana/

Serdeczne dzięki
Naprawdę mi pomogleś
Pozdrawiam

Użytkownik michal080 edytował ten post 26 cze 2020 - 10:05


#26 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5771 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 26 cze 2020 - 10:24

Chodziło mi tylko o to że ładnie się dymi, i jest cug.
 

 

 

Czyli właśnie wędzarka posiada to, czego w wędzarni być absolutnie nie powinno, ale widać jeszcze pewnych rzeczy nie możesz lub nie chcesz ogarnąć. Wędzarnia ma nie mieć "cugu", tylko ma spokojnie wędzić samym żarem, bo to nie Dymarka hutnicza, że się w niej pali żywym ogniem i cug być musi. Ale to wszystko trzeba poznać i tego się nauczyć, a nie każdy ma ochotę, jednak powodzenia życzę, bo człek uczy się najlepiej na własnych błędach  :thumbsup: :clap:.


Użytkownik sverige2 edytował ten post 26 cze 2020 - 10:25


#27 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10152 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 26 cze 2020 - 11:59

JanuszChłopie znowu się czepiasz. Chodziło mi tylko o to że ładnie się dymi, i jest cug.Pewnie odpowieszw zaraz jakąś zgryźliwością że nie mam pojęcia co to jest ładnie dymi.Mam wrażenie że jesteś tylko po to żeby wykpić innych ale jeżeli masz potrzebę dowartościować się w ten sposób to ok. Współczuję

Myślę, że  źle zinterpretowałeś post #23 @januszfeniks.

Jest zawsze chętny do merytorycznej pomocy a z racji swojej wiedzy i doświadczenia bierze pod uwagę inne , istotne parametry; raczej nie urodę dymienia i ciąg paleniska.

Niemniej zgasił Twój entuzjazm niepotrzebnie  :facepalm: .

Wartość zespołu wędzarniczego możesz ocenić dopiero po wędzeniu na podstawie oceny uzyskanych wyrobów.

Niemniej mam nadzieję, że nie zataisz ew. potknięć tak, żebyś mógł uzyskać dodatkowe wskazówki, szczególnie w aspekcie tzw. zdrowego wędzenia.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#28 januszfeniks

januszfeniks

    Weteran

  • **VIP**
  • 1603 postów
  • MiejscowośćEłk

Napisano 26 cze 2020 - 12:15

EAnna dziękuję że merytoryczna odpowiedź... Co do kolegi to może i zgasiłem ale nie po to by dokopać a obudzić i nie gasić zapał a go wzmóc. Byś zaczął myśleć.. Nie ja powinienem się kalać tu tylko takie opisy. "rozpaliłem wędzarnię zasowa jak ta lala. Jutro wędzę" cyt gdzies z facebooka. u mnie koza w pracowni też jak się ją rozpali to zasowa. I jest gorąco ale o czym to ma świadczyć? Wchodzadz inny forumowicz i czytając takie formy uważa że od.... Z bije jakąś skrzynkę i już do wędzenia się biorę. Więc to że zasowa nie świadczy nic o wędzarni. I tego się trzymajmy. A jak uwedzisz i pokażesz wedliny że będą w normie to sam nazwę Twoja wędzarnię ze zasowa że ho ho I nie bierz moich czasem wpisów za to że chce dokopać. Działaj. P. S EAnna dzięki jeszcze raz

Wysłane z mojego H4413 przy użyciu Tapatalka




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych