Atrax Posted June 24, 2020 Report Share #1 Posted June 24, 2020 Witam wszystkich Jako że wędzarka zdała egzamin ,to zostało teraz się szkolić i robić. Na pierwszy ogień poszły sery typu włoskiego i pstrągi. Wyszły niespodziewanie dobrze. Więc potem przyszła pora na jakąś kiełbaskę( nadziewarka spisała się zaje..ście ). Również wyszła . Ale za słona ,dałem 18g na 1kg i niestety okazało się to dla mnie za dużo Następna będzie z mniejszą dawką . Zastanawiam się teraz jaką dawke Psoli dać do solanki na polędwicę aby się nie okazała za słona Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17389-atraxowe-dymienie/ Share on other sites More sharing options...
tytan58 Posted June 24, 2020 Report Share #2 Posted June 24, 2020 Super kolorek,to chyba jest chłopska,jakimi zrąbkami wędziłeś?Ze słonością to jest tak,że jak podpiekasz na koniec w wędzarni to będzie trochę słona a jak parzysz w wodzie to będzie ok. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17389-atraxowe-dymienie/#findComment-669668 Share on other sites More sharing options...
Atrax Posted June 24, 2020 Author Report Share #3 Posted June 24, 2020 Kiełbasa to zupełna improwizacja wędzona olchą,bukiem i czereśnią. Niestety parzona też za słona . Tragedii nie ma ,ale... Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17389-atraxowe-dymienie/#findComment-669670 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted June 24, 2020 Report Share #4 Posted June 24, 2020 (edited) Każdy ma inny próg słoności. Osobiście robię kiełbasy od zawsze dając nie mniej niż 18 - 20g. na kilogram, i tylko taka kiełbaska nam smakuje, inne wędzonki zresztą też .Zaś solankę do peklowania tylko tradycyjną, tak jak to drzewiej bywało 1:10, czyli, 100g.peklosoli x1 litr wody. Edited June 24, 2020 by sverige2 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17389-atraxowe-dymienie/#findComment-669671 Share on other sites More sharing options...
Atrax Posted June 24, 2020 Author Report Share #5 Posted June 24, 2020 A no właśnie. Robić testować,sprawdzać Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17389-atraxowe-dymienie/#findComment-669673 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted June 24, 2020 Report Share #6 Posted June 24, 2020 Innej metod nie ma niestety . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17389-atraxowe-dymienie/#findComment-669674 Share on other sites More sharing options...
Atrax Posted June 24, 2020 Author Report Share #7 Posted June 24, 2020 Innej metod nie ma niestety . Jakieś frycowe musi być Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17389-atraxowe-dymienie/#findComment-669675 Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted June 24, 2020 Report Share #8 Posted June 24, 2020 (edited) Ale za słona ,dałem 18g na 1kgDo parzenia też daję tyle i jest ok. Ale do pieczenia to 16g/kg i czasem jest to górny próg słoności.[Dodano: 24 cze 2020 - 10:20]Atrax, zapekluj 16g/kg i zobaczysz (lepiej zacząć od mniejszej słoności). Inna bajka że spróbujesz tą kiełbasę, którą zrobiłeś za parę dni i może się okazać że smaki jeszcze się wyrównają i już nie będzie za słona A wyroby z wyglądu Edited June 24, 2020 by wróbel75 Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17389-atraxowe-dymienie/#findComment-669676 Share on other sites More sharing options...
Atrax Posted June 24, 2020 Author Report Share #9 Posted June 24, 2020 Dzięki wróbel75 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17389-atraxowe-dymienie/#findComment-669678 Share on other sites More sharing options...
tytan58 Posted June 24, 2020 Report Share #10 Posted June 24, 2020 Zaś solankę do peklowania tylko tradycyjną, tak jak to drzewiej bywało 1:10, czyli, 100g.peklosoli x1 litr wody. Jak długo peklujesz w tej solance i ile jej dajesz na kilogram mięsa. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17389-atraxowe-dymienie/#findComment-669684 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted June 24, 2020 Report Share #11 Posted June 24, 2020 Pekluję głownie w woreczkach foliowych zgrzanych próżniowo na zgrzewarce, i nigdy nie mierzę precyzyjnie ilości solanki. Robię to na tzw. "oko", tak aby tej solanki nie było zbyt dużo, ale aby mięsko było w niej jednak dokładnie zanurzone, więc myślę że to zawsze znajduje się gdzieś w okolicach takich jakie są zalecane, a więc 0,4 litra na 1 kg. surowca, choć jak piszę, nigdy tego nie odmierzam i nie ważę. Wkładam mięsko do torebki, zalewam solanką z umiarem i zgrzewam. Następnie woreczki lądują w lodówce na cza przewidziany do peklowania i tyle . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17389-atraxowe-dymienie/#findComment-669685 Share on other sites More sharing options...
Atrax Posted June 24, 2020 Author Report Share #12 Posted June 24, 2020 Niestety moją zgrzewarką CASO VC10nie dam tak rady. Wyssała by solanke Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17389-atraxowe-dymienie/#findComment-669687 Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted June 24, 2020 Report Share #13 Posted June 24, 2020 Niestety moją zgrzewarką CASO VC10 nie dam tak rady. Wyssała by solanke Z tego co się orientuję (sam nigdy nie robiłem) chłopaki "ręcznie" wyciskają powietrze i tylko zgrzewają te worki (nie używają odsysania) Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17389-atraxowe-dymienie/#findComment-669692 Share on other sites More sharing options...
Atrax Posted June 24, 2020 Author Report Share #14 Posted June 24, 2020 Z tego co się orientuję (sam nigdy nie robiłem) chłopaki "ręcznie" wyciskają powietrze i tylko zgrzewają te worki (nie używają odsysania) myślenie włączyć Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17389-atraxowe-dymienie/#findComment-669695 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted June 24, 2020 Report Share #15 Posted June 24, 2020 Niestety moją zgrzewarką CASO VC10 nie dam tak rady. Wyssała by solanke Z tego co się orientuję (sam nigdy nie robiłem) chłopaki "ręcznie" wyciskają powietrze i tylko zgrzewają te worki (nie używają odsysania) Dokładnie tak jak pisze Wróbelek. Poza tym stanowisko należy sobie przygotować, woreczek stawia się niżej w pozycji pionowej, a zgrzewarkę nieco wyżej, ja robię to przy kancie blatu kuchennego. Tak samo zamykam ogóraski kiszone w woreczkach próżniowych, na zimę, zamiast pakować do słoików, już o ty kiedyś pisałem, i nie tylko ja zresztą. Metoda sprawdza się doskonale . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17389-atraxowe-dymienie/#findComment-669700 Share on other sites More sharing options...
Atrax Posted June 24, 2020 Author Report Share #16 Posted June 24, 2020 Dokładnie tak jak pisze Wróbelek. Poza tym stanowisko należy sobie przygotować, woreczek stawia się niżej w pozycji pionowej, a zgrzewarkę nieco wyżej, ja robię to przy kancie blatu kuchennego. Tak samo zamykam ogóraski kiszone w woreczkach próżniowych, na zimę, zamiast pakować do słoików, już o ty kiedyś pisałem, i nie tylko ja zresztą. Metoda sprawdza się doskonale . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17389-atraxowe-dymienie/#findComment-669701 Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted June 24, 2020 Report Share #17 Posted June 24, 2020 Jedna mała uwaga/rada - podstaw sobie jakiś pojemnik pod ten stół/blat. Przynajmniej do czasu zanim wprawy nabierzesz Po co sprzątać całe pomieszczenie gdyby coś (rzucałeś się kiedyś balonikami napełnionymi wodą?! ) Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17389-atraxowe-dymienie/#findComment-669706 Share on other sites More sharing options...
Atrax Posted June 24, 2020 Author Report Share #18 Posted June 24, 2020 (rzucałeś się kiedyś balonikami napełnionymi wodą?! ) Rzucałem i rozumiem Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17389-atraxowe-dymienie/#findComment-669707 Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted June 24, 2020 Report Share #19 Posted June 24, 2020 Jako że wędzarka zdała egzamin ,to zostało teraz się szkolić i robić. Zapewne TY też widać po efekcie Twojej pracy. Co do słoności to każdy a inny próg. 18g /kg mięsa przy peklowaniu mięsa drobnego. Quote Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17389-atraxowe-dymienie/#findComment-669710 Share on other sites More sharing options...
Atrax Posted June 24, 2020 Author Report Share #20 Posted June 24, 2020 Zapewne TY też widać po efekcie Twojej pracy. Cieszy mocno taka pochwała. Dziękuję Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17389-atraxowe-dymienie/#findComment-669715 Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted June 24, 2020 Report Share #21 Posted June 24, 2020 Dodatek 1-2 gr cukru do kiełbasy zmieni odczuwalność słoności. Osobiście dodaję do kiełbas podpiekanych, do parzonych niekoniecznie. U mnie norma to 18 gr na kilogram. Zauważyłem, że im chudsza kiełbasa to bardziej słona. Ostatnio zrobiłem takiego chudziaka z polędwicy i drobnego mięsa drobiowego z ud kurczaka. Miałem tylko trochę dwójki i to takiej mało tłustej. Kiełbasa po upieczeniu wyszła ciut za słona. Po dwóch tygodniach zapakowana w "próżni" była ok. Tak więc z tą solą to różnie u mnie bywa. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17389-atraxowe-dymienie/#findComment-669754 Share on other sites More sharing options...
Atrax Posted June 24, 2020 Author Report Share #22 Posted June 24, 2020 (edited) No i właśnie. Dosłownie przed chwilą spróbowałem kiełbasy ponownie.Okazało się że jest już praktycznie ok. Edited June 24, 2020 by Atrax Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17389-atraxowe-dymienie/#findComment-669758 Share on other sites More sharing options...
Atrax Posted July 10, 2020 Author Report Share #23 Posted July 10, 2020 (edited) Kiełbaska Barania , 1 polędwica ,bo pierwszy raz na próbę i eksperymentalnie kawałek udźca z owieczki .Ale co wyszło...? Edited July 10, 2020 by Atrax Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17389-atraxowe-dymienie/#findComment-671117 Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted July 10, 2020 Report Share #24 Posted July 10, 2020 Że w świętokrzyskiem jest łysa góra to wiedziałem, ale że barania góra u was się znalazła? Chyba zmienię globus Polski na nowszy model . Kiełbaski takiej raczej nie spróbuję bo dostępu do owieczek nie mam, a polędwica podpiekana czy parzona , czy też z lekka surowa(mniam, mniam)?Ładnie to wygląda, zwłaszcza wśród winorośli. Dobry pomysł na ekspozycję mięsa wśród zieleni. Niech wegetarianie też popatrzą. Napisz coś jeszcze o tej kiełbasie, bo ja jak na razie tylko świnina i "drobina". P.s. widzę że sznurowałeś polędwicę, ja po raz pierwszy też tak podziałałem, ale teraz już tylko na hak jak Janosika. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17389-atraxowe-dymienie/#findComment-671177 Share on other sites More sharing options...
Atrax Posted July 11, 2020 Author Report Share #25 Posted July 11, 2020 (edited) Polędwica parzona.Następne będą polędwiczki łososiowe. A kiełbasa inspirowana przepisem Kolegi Maxella na Podhalańską Parzoną lub Pieczoną Podsuszaną. Edited July 11, 2020 by EAnna Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17389-atraxowe-dymienie/#findComment-671200 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.