Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

[Rosja] Skrzydełka indycze inaczej


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30469 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 24 cze 2020 - 20:21

Skrzydełka nieco inaczej

 

Załączony plik  rys1.jpg   108,22 KB   2 Ilość pobrań

 

Nie masz akurat osłonek na kiełbasy? Potrzebne są nam w takim razie trzy indycze skrzydła. Jeśli już masz, to zabieramy się do pracy.
 

Załączony plik  rys2.jpg   99,46 KB   2 Ilość pobrań

 

W pierwszej kolejności zdejmujemy skórę ze skrzydeł, ale tak, by jej nie uszkodzić. Następnie oddzielamy mięso od kości i usuwamy z niego wszelkie ścięgna i chrząstki.
 

Załączony plik  rys3.jpg   102,71 KB   2 Ilość pobrań

 

Mięso kroimy na niewielkie kawałki i dodajemy do niego drobno posiekany tłusty boczek wieprzowy. Wagowo boczku ma być o połowę mniej niż mięsa indyczego ze skrzydeł.

 

Załączony plik  rys4.jpg   106,21 KB   2 Ilość pobrań

 

Dodajemy następnie sól w ilości 18 g - 9 g peklosli + 9 g soli warzonej na 1 kg mięsa. Dodajemy także zmiażdżone ziarna pieprzu czarnego – do smaku.
Dokładnie mieszamy rozdrobnione mięsa z solą i pieprzem, lekko solimy przygotowane wcześniej skórki ze skrzydeł indyczych i chowamy wszystko na dwa dni do lodówki.

 

Załączony plik  rys5.jpg   127,23 KB   2 Ilość pobrań

 

Trzeciego dnia, przygotowanym farszem mocno napychamy skórki ze skrzydeł.
Nóż przedstawiony dla porównania wielkości.

 

Załączony plik  rys6.jpg   68,9 KB   2 Ilość pobrań

 

Tak przygotowane kiełbaski owijamy folią.

 

Załączony plik  rys7.jpg   112,58 KB   2 Ilość pobrań

 

Teraz parzymy je przez półtorej godziny w wodzie o temperaturze 85°C. Studzimy i wkładamy do lodówki do rana.
 

 

Załączony plik  rys8.jpg   97,46 KB   2 Ilość pobrań

 

Rano wędzimy nasze „skrzydlate kiełbaski” przez 2-3 godziny w temperaturze 60-70°C.

 

Załączony plik  rys9.jpg   103,64 KB   2 Ilość pobrań

 

Teraz w końcu możemy przystąpić do degustacji. Zapewniam, że są wspaniałe.

 

Załączony plik  rys10.jpg   108,26 KB   2 Ilość pobrań



#2 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30469 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 24 cze 2020 - 20:29

Jutro wrzucam 9 przepisów na uszy wieprzowe. ;)



#3 jacekw21

jacekw21

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 952 postów

Napisano 24 cze 2020 - 22:11

Jutro wrzucam 9 przepisów na uszy wieprzowe.

Jestem ciekawy jeszcze nie robiłem może coś wybiorę :)



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#4 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5565 postów

Napisano 24 cze 2020 - 22:46

Gorzej ze zdobyciem uszu :(






Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych