Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

[Rosja] Rolada serowa


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29779 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 26 cze 2020 - 15:40

Rolada serowa z pasztetem z wątróbek

Czas przygotowania: 1 godz.

 

Załączony plik  rol00.jpg   45,22 KB   2 Ilość pobrań

 

Ciekawa przystawka na każdy stół! Rolada jest delikatna i smaczna.

 

Składniki:

 

Na roladę:

 

1. Jajka – 4 szt.

2. Majonez – 4 stołowe łyżki (ok. 80 g).

3. Ser twardy – 300 g.

 

Do farszu:

 

1. Wątróbki drobiowe – 500 g.

2. Cebula – 1 szt.

3. Marchew – 1 szt.

4. Ziemniak – 1 szt.

5. Pieczarki -5 szt.

6. Masło śmietankowe – 20 g.

7. Olej roślinny – 2 łyżki stołowe (ok. 40 ml).

8. Sól – do smaku.

9. Zmielona ostrza papryka – do smaku.

 

Sposób przygotowania, krok po kroku:

 

Krok 1:

 

Załączony plik  rol01.JPG   52,48 KB   2 Ilość pobrań

 

Przygotowujemy składniki do nadzienia.

 

Krok 2:

 

Załączony plik  rol02.JPG   50,71 KB   2 Ilość pobrań

 

Cebulę, marchewkę i ziemniaka kroimy w średnią kostkę.

 

Krok 3:

 

Załączony plik  rol03.JPG   51,45 KB   1 Ilość pobrań

 

Pieczarki kroimy w plasterki.

 

Krok 4:

 

Załączony plik  rol04.JPG   46,96 KB   1 Ilość pobrań

 

Roztapiamy masło na patelni, dodajemy trochę oleju roślinnego i smażymy warzywa oraz grzyby aż do miękkości.

 

Krok 5:

 

Załączony plik  rol05.JPG   54,37 KB   1 Ilość pobrań

 

Wątróbkę drobiową oczyszczamy z błon i kroimy na kilka części.

Dodajemy wątróbki do warzyw oraz grzybów na patelni i dusimy na wolnym ogniu przez 5-6 minut, aż do całkowitego ugotowania. Doprawiamy solą, pieprzem, suszonymi lub świeżymi ziołami i pozostawiamy do ostygnięcia.

 

Krok 6:

 

Załączony plik  rol06.JPG   35,41 KB   1 Ilość pobrań

 

Składniki na roladę.

 

Krok 7:

 

Załączony plik  rol07.JPG   50,51 KB   1 Ilość pobrań

 

Do miski wbij 4 jajka, dodaj 4 łyżki majonezu i mieszaj wszystko, aż do uzyskania gładkiej masy.

 

Krok 8:

 

Załączony plik  rol08.JPG   48,32 KB   1 Ilość pobrań

 

Ścieramy twardy ser na drobnej tarce i dodajemy do mieszaniny jajek z majonezem. Mieszamy.

 

Krok 9:

 

Załączony plik  rol09.JPG   37,59 KB   1 Ilość pobrań

 

Blachę do pieczenia przykrywamy papierem do pieczenia. Ciasto na roladę wyrównujemy na blasze i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 15 minut.

 

Krok 10:

 

Załączony plik  rol10.JPG   48,34 KB   1 Ilość pobrań

 

W międzyczasie miksujemy warzywa z grzybami i wątróbką w robocie kuchennym.

 

Krok 11:

 

Załączony plik  rol11.JPG   40,31 KB   1 Ilość pobrań

 

Nałóż równomierną warstwę pasty na gotowy omlet z serem.

 

Krok 12:

 

Załączony plik  rol12.JPG   31,77 KB   1 Ilość pobrań

 

Tak przygotowany omlet zwijamy w roladę i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Schłodzoną roladę możemy już kroić na porcje i podawać.

 

Smacznego!






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych