Skocz do zawartości

Porady dla początkującego zadymiacza


mattpl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów!

Postanowiłem, że napiszę w tym dziale swój post z racji, że przygodę z wędzeniem rozpocząłem w tamtym roku i tak powoli idziemy sobie do przodu :) Moje wyroby to głównie podstawowe produkty z wieprzowiny, drobiu i dziczyzny. Wędziłem szynki, schaby, boczki, kiełbasy własnej produkcji, piersi, karkówki, ryby, sery twarogowe a także typu włoskiego. Kolejne wędzenie mam w najbliższą sobotę i tak naszło mnie, aby spróbować czego innego czego jeszcze nie robiłem. Macie może jakieś ciekawe przepisy / pomysły na wyrób? Zależy mi aby przy produkcji nie było dużo pracy jak np. z kiełbaską (niestety tydzień mam bardzo zajęty) i zdąże wykonać peklowanie 

 

 

Drugie pytanie, z racji że peklowałem na mokro a ostatnio sprobowac chciałem metody na sucho. Czy po zakończonym peklowaniu zmywa się wodą pozostałości peklosoli i przypraw a następnie pozostawia do ocieknięcia czy ew. przetrzeć mięso i zebrać np. ręcznikiem papierowym / zostawić i nic nie robić?

Dziękuje

Edytowane przez mattpl

Raczkujący w świecie wędzenia 

Praca nad doskonaleniem wędzenia

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kolejne wędzenie mam w najbliższą sobotę i tak naszło mnie, aby spróbować czego innego czego jeszcze nie robiłem.

Przejrzyj sobie może na początek tutaj https://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadkamoże coś Ci wpadnie do głowy.

 

 

Czy po zakończonym peklowaniu zmywa się wodą pozostałości peklosoli i przypraw

Ja niczym nie zmywam peklosoli bo jej już tam nie widzę a przypraw nie daję.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.