Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Porady dla początkującego zadymiacza


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 mattpl

mattpl

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 29 cze 2020 - 13:18

Witam forumowiczów!

Postanowiłem, że napiszę w tym dziale swój post z racji, że przygodę z wędzeniem rozpocząłem w tamtym roku i tak powoli idziemy sobie do przodu :) Moje wyroby to głównie podstawowe produkty z wieprzowiny, drobiu i dziczyzny. Wędziłem szynki, schaby, boczki, kiełbasy własnej produkcji, piersi, karkówki, ryby, sery twarogowe a także typu włoskiego. Kolejne wędzenie mam w najbliższą sobotę i tak naszło mnie, aby spróbować czego innego czego jeszcze nie robiłem. Macie może jakieś ciekawe przepisy / pomysły na wyrób? Zależy mi aby przy produkcji nie było dużo pracy jak np. z kiełbaską (niestety tydzień mam bardzo zajęty) i zdąże wykonać peklowanie 

 

 

Drugie pytanie, z racji że peklowałem na mokro a ostatnio sprobowac chciałem metody na sucho. Czy po zakończonym peklowaniu zmywa się wodą pozostałości peklosoli i przypraw a następnie pozostawia do ocieknięcia czy ew. przetrzeć mięso i zebrać np. ręcznikiem papierowym / zostawić i nic nie robić?

Dziękuje


Użytkownik mattpl edytował ten post 29 cze 2020 - 13:24


#2 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2503 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 29 cze 2020 - 14:17

Kolejne wędzenie mam w najbliższą sobotę i tak naszło mnie, aby spróbować czego innego czego jeszcze nie robiłem.

Przejrzyj sobie może na początek tutaj https://wedlinydomow...kademia-dziadkamoże coś Ci wpadnie do głowy.

Czy po zakończonym peklowaniu zmywa się wodą pozostałości peklosoli i przypraw

Ja niczym nie zmywam peklosoli bo jej już tam nie widzę a przypraw nie daję.



#3 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30373 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 29 cze 2020 - 14:19

Luknij w wolnym czasie również do naszej akademii filmowej.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych