Skocz do zawartości

Jak mocno grzeją się Wam maszynki typu wilk


Viszna

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam takie pytanie do użytkowników maszynek typu wilk:

Jak bardzo się Wam grzeje sekcja silnika podczas mielenia?

Mam maszynkę YATO YG-03232 i po zmieleniu ~25kG mięsa na zestawie sitek szarpak+10+10 część gdzie jest silnik była b. mocno ciepła i się zastanawiam czy "nawet takie" maszynki się grzeją -czyli tak ma być, czy to wina taniej maszynki z chińskim silnikiem.

Poza tą (nie wiem czy) przypadłością maszynka mieli idealnie.

 

Pisząc "mocno ciepła" mam na myśli, że dało się przyłożyć i trzymać rękę na obudowie, ale wg. mnie to już była za wysoka temperatura, aczkolwiek wcześniej jak miałem Alfę z silnikiem od wyciągarki to silnik się mocniej grzał.

 

pozdrawiam

Piotr

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

zastanawiam czy "nawet takie" maszynki się grzeją
Wilk hendi 22 (chińczyk zapewne) też sie grzeje - maximum co kręciłem na jeden raz to ok 50 kg ( sitko 6 mm ) silnik miał  ok 60 st - to trwało ok 40 min  i nic mu sie nie stało - może powinienem robić przerwy co jakieś 15 min (nie przystosowany do pracy ciągłej) . Zwykle kręce mniej , ze zmianą sitek , noża i nie zawracam sobie tym głowy  ;)

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Witaj Piotrze- widzę, że poruszyłeś temat temperatury w mielarce Yato 03232..

Dziś przyszła do mnie przesyłka z ową mielarką... po przepracowaniu 20kg wołowiny mielarka była gorąca...

Jak wrażenia po dłuższym użytowkaniu? Warta tych pieniędzy? 

 Z góry dzięki za odp...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

po przepracowaniu 20kg wołowiny mielarka była gorąca...
Jeszcze kwestia oczek w sicie - jak poleciałeś od razu 2 mm to szybko się grzeje , jak na np 13 czy szarpaku pewnie będzie ledwo ciepła  

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

po przepracowaniu 20kg wołowiny mielarka była gorąca...

Wołowina może być trudnym mięsem do zmielenia  szczególnie, gdy jest ścięgnista i nie pierwszej młodości  :laugh:  .

Aby maszynce pomóc należy przestrzegać kilku zasad:

  • mięso rozdrabnia się stopniowo
  • noże i sitka powinny być bardzo ostre
  • mięso musi być schłodzone (najlepiej ok. 0st.C)
  • do mięsa dobrze jest dolewać wody lodowej, skruszonego lodu w ilości recepturowej.
  • gardziel wilka można włożyć przed pracą do zamrażarki.

Wszystko to ułatwi pracę silnikowi i zredukuje grzanie.

W instrukcji maszynki powinien być podany czas pracy, po którym wymagana jest przerwa.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Ja już się "nauczyłem" swojej maszynki :D

Ostatnio mielone "na raz" około 70kG, rodzaje: od mięsa, poprzez smalec do podgardla -wszystko przeszło bez najmniejszego problemu.

Cały "myk" polega na tym, aby nie pchać na siłę dużych ilości i przede wszystkim dużych kawałków mięsa.

Pomimo, że gardziel tej maszynki jest dość dużej średnicy to jednak mięso musi być wstępnie pokrojone przy użyciu noża -ta maszynka NIE jest "przemysłowym" sprzętem, gdzie można "całego świniaka z kopytami na raz wrzucić"  :laugh:

Wcześniej kroiłem duże kawałki mięsa, do tego stopnia duże, że musiałem używać popychaczki, aby przecisnąć je przez gardziel i to był błąd.

Obecnie mięso kroję na długie kawałki, ale mniejszej średnicy (takie paski) najważniejsze, aby nie było zbyt dużej średnicy i wrzucam POJEDYNCZO, w momencie jak dany kawałek cały zniknie z gardzieli (jest już mielony) wrzucam kolejny kawałek. Średnica tych pasków to mniej więcej połowa średnicy gardzieli.

Przy takiej pracy maszynka jest tylko ciepła, nie stęka/jęczy nawet przy mieleniu podgardla, które jest dość "ciężkim materiałem" do mielenia szczególnie na drobnym sitku.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.