Viszna Opublikowano 29 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Czerwca 2020 Witam.Mam takie pytanie do użytkowników maszynek typu wilk:Jak bardzo się Wam grzeje sekcja silnika podczas mielenia?Mam maszynkę YATO YG-03232 i po zmieleniu ~25kG mięsa na zestawie sitek szarpak+10+10 część gdzie jest silnik była b. mocno ciepła i się zastanawiam czy "nawet takie" maszynki się grzeją -czyli tak ma być, czy to wina taniej maszynki z chińskim silnikiem.Poza tą (nie wiem czy) przypadłością maszynka mieli idealnie. Pisząc "mocno ciepła" mam na myśli, że dało się przyłożyć i trzymać rękę na obudowie, ale wg. mnie to już była za wysoka temperatura, aczkolwiek wcześniej jak miałem Alfę z silnikiem od wyciągarki to silnik się mocniej grzał. pozdrawiamPiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 29 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 29 Czerwca 2020 zastanawiam czy "nawet takie" maszynki się grzeją Wilk hendi 22 (chińczyk zapewne) też sie grzeje - maximum co kręciłem na jeden raz to ok 50 kg ( sitko 6 mm ) silnik miał ok 60 st - to trwało ok 40 min i nic mu sie nie stało - może powinienem robić przerwy co jakieś 15 min (nie przystosowany do pracy ciągłej) . Zwykle kręce mniej , ze zmianą sitek , noża i nie zawracam sobie tym głowy Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grz_grz Opublikowano 4 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Października 2021 Witaj Piotrze- widzę, że poruszyłeś temat temperatury w mielarce Yato 03232..Dziś przyszła do mnie przesyłka z ową mielarką... po przepracowaniu 20kg wołowiny mielarka była gorąca...Jak wrażenia po dłuższym użytowkaniu? Warta tych pieniędzy? Z góry dzięki za odp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 4 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Października 2021 Mam maszynkę YATO YG-03232 Jaką moc ma ten silnik? Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 4 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Października 2021 po przepracowaniu 20kg wołowiny mielarka była gorąca... Jeszcze kwestia oczek w sicie - jak poleciałeś od razu 2 mm to szybko się grzeje , jak na np 13 czy szarpaku pewnie będzie ledwo ciepła Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 Października 2021 (edytowane) po przepracowaniu 20kg wołowiny mielarka była gorąca...Wołowina może być trudnym mięsem do zmielenia szczególnie, gdy jest ścięgnista i nie pierwszej młodości .Aby maszynce pomóc należy przestrzegać kilku zasad:mięso rozdrabnia się stopniowonoże i sitka powinny być bardzo ostremięso musi być schłodzone (najlepiej ok. 0st.C)do mięsa dobrze jest dolewać wody lodowej, skruszonego lodu w ilości recepturowej.gardziel wilka można włożyć przed pracą do zamrażarki.Wszystko to ułatwi pracę silnikowi i zredukuje grzanie.W instrukcji maszynki powinien być podany czas pracy, po którym wymagana jest przerwa. Edytowane 4 Października 2021 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 4 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 4 Października 2021 W instrukcji https://probox.pl/pokaz-zalacznik/12340/instrukcja-obsluginie ma czasu pracy. Jest natomiast Ze względu na hałas generowany podczas pracy produktu należy stosować ochronniki słuchu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viszna Opublikowano 19 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 19 Grudnia 2021 Ja już się "nauczyłem" swojej maszynki Ostatnio mielone "na raz" około 70kG, rodzaje: od mięsa, poprzez smalec do podgardla -wszystko przeszło bez najmniejszego problemu.Cały "myk" polega na tym, aby nie pchać na siłę dużych ilości i przede wszystkim dużych kawałków mięsa.Pomimo, że gardziel tej maszynki jest dość dużej średnicy to jednak mięso musi być wstępnie pokrojone przy użyciu noża -ta maszynka NIE jest "przemysłowym" sprzętem, gdzie można "całego świniaka z kopytami na raz wrzucić" Wcześniej kroiłem duże kawałki mięsa, do tego stopnia duże, że musiałem używać popychaczki, aby przecisnąć je przez gardziel i to był błąd.Obecnie mięso kroję na długie kawałki, ale mniejszej średnicy (takie paski) najważniejsze, aby nie było zbyt dużej średnicy i wrzucam POJEDYNCZO, w momencie jak dany kawałek cały zniknie z gardzieli (jest już mielony) wrzucam kolejny kawałek. Średnica tych pasków to mniej więcej połowa średnicy gardzieli.Przy takiej pracy maszynka jest tylko ciepła, nie stęka/jęczy nawet przy mieleniu podgardla, które jest dość "ciężkim materiałem" do mielenia szczególnie na drobnym sitku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.