Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Solanka na prosiaka


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 peniol

peniol

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • MiejscowośćOlsztyn

Napisano 01 lip 2020 - 08:58

Witam kochani.

Mam pytanie jak poradzic sobie z zatopieniem prosiaka w solance skoro jest za duzy na ilosc wody jaka powinna byc czyli okolo 40% wagi prosiaka. Mam pol prosiaka przecietego wzdloz i wazy jakies 15 kg. Solanki mam wiev 6 litrow plus troche wywaru. Moje pytanie brzmi czy moge dolac samej wody czy dorobic solanki i jak to przeliczyc. Prosze o pomoc i dziekuje

#2 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30380 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 01 lip 2020 - 09:46

Najpierw dobrze nastrzyknij mięso, szczególnie przy kościach. Nie dolewaj absolutnie samej wody. Jakie stężenie solanki dałeś i na jaki okres peklowania?



#3 Peniol Kolorowy

Peniol Kolorowy

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 8 postów
  • MiejscowośćWolsztyn

Napisano 01 lip 2020 - 10:32

Nastrzyknalem miesko tak jak powinno byc. Dolalem zeby sie zanurzyl jeszcze 25 litrow wody i dodalem na te 25 litrow okolo 1,3 kg soli (pol na pol peklosol-sol zwykla). Bede go piekl w sobote rano wiec w piatek wieczorem chcialbym wyciagnac zeby wysechl do rana. Przypraw juz nie dawalem do tej dolewki. Mysle ze dobrze go natre jeszcze marynata przed pieczeniem i bedzie ok ale to moj pierwszy prosiak dlatego wole zasiegnac porady:)

Napisz czy wszystko robie ok i ewentualne poprawki:)



#4 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5510 postów

Napisano 01 lip 2020 - 10:57

Ilu procentową solanką nastrzyknąłeś ?  Po drugie - 1,3 kg peklosoli na 25 litrów wody to za słaba solanka . Po trzecie w jakiej temperaturze pekluje się ten prosiak ?



#5 Peniol Kolorowy

Peniol Kolorowy

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 8 postów
  • MiejscowośćWolsztyn

Napisano 01 lip 2020 - 11:11

Prosiak wazy 15 kg (dokladnie polowa prosiaka).  Zalalem go solanka 6 l plus troche wywaru. Na te 6litrow wody dalem wg kalkulatora 60 dkg soli (pol na pol z peklowa). Tak powinno byc ok.

Ale z uwagi na to ze sie nie zanurzal dolalem 25 litrow i dodalem jak juz pisalem 1,3 soli. ( to mniej wiecej polowa z kalkulatora bo nie chcialem przedobrzyc). Do wody wsadzilem worki lodu oraz butelki zamrozone wiec trzyma temperature narazie okolo 9 stopni. Bedzie dobrze???:):)


[Dodano: 01 lip 2020 - 12:11]

Nastrzyknalem go solanka ta pierwsza wiec 40 % :):)



#6 Peniol Kolorowy

Peniol Kolorowy

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 8 postów
  • MiejscowośćWolsztyn

Napisano 01 lip 2020 - 19:54

Niczego sie nie dowiedzialem:(  smutek



#7 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4332 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 01 lip 2020 - 20:07

Mam pytanie jak poradzic sobie z zatopieniem prosiaka w solance skoro jest za duzy na ilosc wody jaka powinna byc czyli okolo 40% wagi prosiaka.

Odpowiedź jest prosta. Należy mieć do tego odpowiednie naczynie tj. w kształcie prostopadłościanu ( koryto ). Przy obecnych temperaturach zewnętrznych całość powinna być przetrzymywana w warunkach chłodniczych- mam nadzieję, że mięso było wychłodzone.

Jeśli przetrzymujesz w warunkach nie chłodniczych (10-12 C) powinieneś użyć solanki o stężeniu 12-15%. Przed pieczeniem konieczne jest moczenie celem odsolenia.

 

 

Niczego sie nie dowiedzialem

Wcześniejsze pytanie należało zadać przed zaplanowana pracą, wówczas miał być czas na odpowiednie działania.


Użytkownik Bagno edytował ten post 01 lip 2020 - 20:09


#8 Peniol Kolorowy

Peniol Kolorowy

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 8 postów
  • MiejscowośćWolsztyn

Napisano 02 lip 2020 - 07:36

Dzieki wielkie. 

 

Czyli wszystko jest ok . Brakowalo mi tylku kilku odpowiedzi i teraz juz wiem :)

 

Nie pytalem o naczynia i temperature tylko o solanke ale jak zawsze troche kazdy za duzo schce podpowiedziec.

 

Jest ok:) Dzieki wielkie:)



#9 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10482 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 02 lip 2020 - 18:00

Prosiak wazy 15 kg (dokladnie polowa prosiaka).  Zalalem go solanka 6 l plus troche wywaru. Na te 6litrow wody dalem wg kalkulatora 60 dkg soli (pol na pol z peklowa). Tak powinno byc ok.

Ale z uwagi na to ze sie nie zanurzal dolalem 25 litrow i dodalem jak juz pisalem 1,3 soli. ( to mniej wiecej polowa z kalkulatora bo nie chcialem przedobrzyc). Do wody wsadzilem worki lodu oraz butelki zamrozone wiec trzyma temperature narazie okolo 9 stopni. Bedzie dobrze??? :):)

Zaniepokoił mnie trochę Twój wpis.

Mięso zalałeś solanką z:

  • 6+25=31l wody
  • 0,6+1,3 =1,9kg peklosoli (50/50)

Daje to stężenie solanki 6,13%

Biorąc pod uwagę temperaturę 9 stopni to solanka powinna być co najmniej dwukrotnie mocniejsza.

Czyli raczej nie jest O.K. :facepalm:

Nastrzyknalem go solanka ta pierwsza wiec 40 %
 

Pierwsza solanka miała stężenie niecałe 10% (6l wody + 60 dkg peklosoli) a nie 40%, jak piszesz.



#10 Peniol Kolorowy

Peniol Kolorowy

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 8 postów
  • MiejscowośćWolsztyn

Napisano 02 lip 2020 - 18:53

Oczywiscie masz racje. Nie stezenie 40% tylko stosunek solanki do wagi 40 % tak jak mowi kalkulator.

 

Ale z uwagi gabarytow dolalem 25 litrow i dodalem okolo 1.3 soli ( polowe tego co mowi kalkulator. Balem sie dac soli z przedzialu bo musilbym dac 2,5 kg)

 

Moze nie rozumiem ale wtedy jaki sens mailby kalkulator stosunku do kilograma skoro mozna zalewac wszystko z przeliczenia 0.85-1.0 l na 10 l wody.

 

Moj tok myslenia byl taki ---15 kg miesa wiec 6 litrow wody i 60dkg soli

 

Nie zanurzyl sie wiec dolalem 25 l i dalem polowe soli jaka powinna byc na 25 l wody.

 

Pytam wiec czy dobrze czy nie dobrze i co zmienic bo gdybym zalal powiedzmy 31 litrow wody i dal soli 3 kg to jaki sens ma kalkulator na ilosc miesa????  TEGO NIE ROZUMIEM:)


[Dodano: 02 lip 2020 - 19:53]

Temperatura na szczescie jest stala 5 stopni ( butelki z woda i lud daja rade:))



#11 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10482 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 02 lip 2020 - 19:15

gdybym zalal powiedzmy 31 litrow wody i dal soli 3 kg to jaki sens ma kalkulator na ilosc miesa????  TEGO NIE ROZUMIEM:)

Rozumiem, że ilość zaplanowanych dni peklowania wymaga 10 % solanki.

Tabela peklowania jest tak skonstruowana, żeby na samym początku peklownia zapewnić dużą różnicę stężenia, która sprzyja szybkiej dyfuzji solanki do środka mięsa. Zapewnia to przede wszystkim zabezpieczenie bakteriologiczne mięsa. Stosunkowo mała ilość solanki (40%) dość szybko traci stężenie soli co z kolei zapobiega przesoleniu.

W takim jak Twój przypadku, kiedy należy dodać solanki w celu zalania mięsa, nie należy tej solanki rozcieńczać, tylko po peklowaniu mięso wymoczyć. 

Peklowanie nie jest procesem liniowym i trudno oczekiwać gotowych kalkulatorów na każdą okoliczność, czyli różne ilości solanki w funkcji ilości dni peklowania.



#12 Peniol Kolorowy

Peniol Kolorowy

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 8 postów
  • MiejscowośćWolsztyn

Napisano 02 lip 2020 - 19:33

Ok to juz cos wiecej wiem.

 

W takim razie droga Anno napisz jeszcze prosze co zrobic w tych okolicznosciach po wyjeciu prosiaczka? W solance bedzie lezal prawie 3 dni.( od srody rano do piatku w nocy) Czy po wyjeciu umyc z solanki w wodzie czy przeciwnie natrzec jeszcze konkretnie sola??

 

Dzieki i pozdraiam



#13 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10482 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 02 lip 2020 - 19:35

W solance bedzie lezal prawie 3 dni.

Nic nie piszesz o modyfikacji/wzmocnieniu solanki.

Trzy dni to nie jest długo. 



#14 Peniol Kolorowy

Peniol Kolorowy

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 8 postów
  • MiejscowośćWolsztyn

Napisano 02 lip 2020 - 19:43

Tak wyczytalem ze prosiaki okolo 25 kilo od 3-5 dni wiec uznalem ze polowa polezy 3 dni.

 

Mam w planach natrzec jeszcze troche sola i przyprawami przed pieczeniem. W trakcie tez bede go tam dobrze smarowal:)

 

A co tam ?? zobaczymy:) :)



#15 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4332 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 02 lip 2020 - 19:47

Mam w planach natrzec jeszcze troche sola i przyprawami przed pieczeniem
Zanim to zrobisz to: natrzyj kawałek mięsa solą i wykonaj pieczenie. Później degustacja.

#16 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8185 postów

Napisano 02 lip 2020 - 19:48

wyczytalem ze prosiaki okolo 25 kilo od 3-5 dni
Czy w tym żródle były podane nastrzyki dwukrotne ? i jaką solanką ? podaj może to źródło -będzie szybciej i łatwiej 

#17 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30380 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 02 lip 2020 - 19:50

Wyciąć kawałek mięsa i po prostu go usmażyć bez dosalania. Będziesz wiedział co trzeba zrobić. Następnym razem, zanim zabierzesz się za taki projekt, już podczas planowania skontaktuj się z nami.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#18 Peniol Kolorowy

Peniol Kolorowy

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 8 postów
  • MiejscowośćWolsztyn

Napisano 02 lip 2020 - 20:00

Faktycznie troche sie spoznilem ale mam nadzieje ze wyjdzie dobrze.

 

Wlasnie tez zastanawiam sie czy zrobic drugi nastrzyk? 

 

Zrodlo - nasze forum ale nie pamietam ktory post.

 

Fajny pomysl z tym usmazeniem kawalka:)  Dzieki wielkie za porady:)






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych