Skocz do zawartości

Solanka na prosiaka


peniol

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kochani.

 

Mam pytanie jak poradzic sobie z zatopieniem prosiaka w solance skoro jest za duzy na ilosc wody jaka powinna byc czyli okolo 40% wagi prosiaka. Mam pol prosiaka przecietego wzdloz i wazy jakies 15 kg. Solanki mam wiev 6 litrow plus troche wywaru. Moje pytanie brzmi czy moge dolac samej wody czy dorobic solanki i jak to przeliczyc. Prosze o pomoc i dziekuje

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Najpierw dobrze nastrzyknij mięso, szczególnie przy kościach. Nie dolewaj absolutnie samej wody. Jakie stężenie solanki dałeś i na jaki okres peklowania?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nastrzyknalem miesko tak jak powinno byc. Dolalem zeby sie zanurzyl jeszcze 25 litrow wody i dodalem na te 25 litrow okolo 1,3 kg soli (pol na pol peklosol-sol zwykla). Bede go piekl w sobote rano wiec w piatek wieczorem chcialbym wyciagnac zeby wysechl do rana. Przypraw juz nie dawalem do tej dolewki. Mysle ze dobrze go natre jeszcze marynata przed pieczeniem i bedzie ok ale to moj pierwszy prosiak dlatego wole zasiegnac porady:)

Napisz czy wszystko robie ok i ewentualne poprawki:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ilu procentową solanką nastrzyknąłeś ?  Po drugie - 1,3 kg peklosoli na 25 litrów wody to za słaba solanka . Po trzecie w jakiej temperaturze pekluje się ten prosiak ?

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Prosiak wazy 15 kg (dokladnie polowa prosiaka).  Zalalem go solanka 6 l plus troche wywaru. Na te 6litrow wody dalem wg kalkulatora 60 dkg soli (pol na pol z peklowa). Tak powinno byc ok.

Ale z uwagi na to ze sie nie zanurzal dolalem 25 litrow i dodalem jak juz pisalem 1,3 soli. ( to mniej wiecej polowa z kalkulatora bo nie chcialem przedobrzyc). Do wody wsadzilem worki lodu oraz butelki zamrozone wiec trzyma temperature narazie okolo 9 stopni. Bedzie dobrze???:):)


[Dodano: 01 lip 2020 - 12:11]

Nastrzyknalem go solanka ta pierwsza wiec 40 % :):)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie jak poradzic sobie z zatopieniem prosiaka w solance skoro jest za duzy na ilosc wody jaka powinna byc czyli okolo 40% wagi prosiaka.

Odpowiedź jest prosta. Należy mieć do tego odpowiednie naczynie tj. w kształcie prostopadłościanu ( koryto ). Przy obecnych temperaturach zewnętrznych całość powinna być przetrzymywana w warunkach chłodniczych- mam nadzieję, że mięso było wychłodzone.

Jeśli przetrzymujesz w warunkach nie chłodniczych (10-12 C) powinieneś użyć solanki o stężeniu 12-15%. Przed pieczeniem konieczne jest moczenie celem odsolenia.

 

 

Niczego sie nie dowiedzialem

Wcześniejsze pytanie należało zadać przed zaplanowana pracą, wówczas miał być czas na odpowiednie działania.

Edytowane przez Bagno
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Prosiak wazy 15 kg (dokladnie polowa prosiaka).  Zalalem go solanka 6 l plus troche wywaru. Na te 6litrow wody dalem wg kalkulatora 60 dkg soli (pol na pol z peklowa). Tak powinno byc ok.

Ale z uwagi na to ze sie nie zanurzal dolalem 25 litrow i dodalem jak juz pisalem 1,3 soli. ( to mniej wiecej polowa z kalkulatora bo nie chcialem przedobrzyc). Do wody wsadzilem worki lodu oraz butelki zamrozone wiec trzyma temperature narazie okolo 9 stopni. Bedzie dobrze??? :):)

Zaniepokoił mnie trochę Twój wpis.

Mięso zalałeś solanką z:

  • 6+25=31l wody
  • 0,6+1,3 =1,9kg peklosoli (50/50)

Daje to stężenie solanki 6,13%

Biorąc pod uwagę temperaturę 9 stopni to solanka powinna być co najmniej dwukrotnie mocniejsza.

Czyli raczej nie jest O.K. :facepalm:

 

 

Nastrzyknalem go solanka ta pierwsza wiec 40 %
 

Pierwsza solanka miała stężenie niecałe 10% (6l wody + 60 dkg peklosoli) a nie 40%, jak piszesz.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oczywiscie masz racje. Nie stezenie 40% tylko stosunek solanki do wagi 40 % tak jak mowi kalkulator.

 

Ale z uwagi gabarytow dolalem 25 litrow i dodalem okolo 1.3 soli ( polowe tego co mowi kalkulator. Balem sie dac soli z przedzialu bo musilbym dac 2,5 kg)

 

Moze nie rozumiem ale wtedy jaki sens mailby kalkulator stosunku do kilograma skoro mozna zalewac wszystko z przeliczenia 0.85-1.0 l na 10 l wody.

 

Moj tok myslenia byl taki ---15 kg miesa wiec 6 litrow wody i 60dkg soli

 

Nie zanurzyl sie wiec dolalem 25 l i dalem polowe soli jaka powinna byc na 25 l wody.

 

Pytam wiec czy dobrze czy nie dobrze i co zmienic bo gdybym zalal powiedzmy 31 litrow wody i dal soli 3 kg to jaki sens ma kalkulator na ilosc miesa????  TEGO NIE ROZUMIEM:)


[Dodano: 02 lip 2020 - 19:53]

Temperatura na szczescie jest stala 5 stopni ( butelki z woda i lud daja rade:))

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

gdybym zalal powiedzmy 31 litrow wody i dal soli 3 kg to jaki sens ma kalkulator na ilosc miesa????  TEGO NIE ROZUMIEM:)

Rozumiem, że ilość zaplanowanych dni peklowania wymaga 10 % solanki.

Tabela peklowania jest tak skonstruowana, żeby na samym początku peklownia zapewnić dużą różnicę stężenia, która sprzyja szybkiej dyfuzji solanki do środka mięsa. Zapewnia to przede wszystkim zabezpieczenie bakteriologiczne mięsa. Stosunkowo mała ilość solanki (40%) dość szybko traci stężenie soli co z kolei zapobiega przesoleniu.

W takim jak Twój przypadku, kiedy należy dodać solanki w celu zalania mięsa, nie należy tej solanki rozcieńczać, tylko po peklowaniu mięso wymoczyć. 

Peklowanie nie jest procesem liniowym i trudno oczekiwać gotowych kalkulatorów na każdą okoliczność, czyli różne ilości solanki w funkcji ilości dni peklowania.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ok to juz cos wiecej wiem.

 

W takim razie droga Anno napisz jeszcze prosze co zrobic w tych okolicznosciach po wyjeciu prosiaczka? W solance bedzie lezal prawie 3 dni.( od srody rano do piatku w nocy) Czy po wyjeciu umyc z solanki w wodzie czy przeciwnie natrzec jeszcze konkretnie sola??

 

Dzieki i pozdraiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

W solance bedzie lezal prawie 3 dni.

Nic nie piszesz o modyfikacji/wzmocnieniu solanki.

Trzy dni to nie jest długo. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mam w planach natrzec jeszcze troche sola i przyprawami przed pieczeniem
Zanim to zrobisz to: natrzyj kawałek mięsa solą i wykonaj pieczenie. Później degustacja.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

wyczytalem ze prosiaki okolo 25 kilo od 3-5 dni
Czy w tym żródle były podane nastrzyki dwukrotne ? i jaką solanką ? podaj może to źródło -będzie szybciej i łatwiej 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wyciąć kawałek mięsa i po prostu go usmażyć bez dosalania. Będziesz wiedział co trzeba zrobić. Następnym razem, zanim zabierzesz się za taki projekt, już podczas planowania skontaktuj się z nami.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.