peniol Opublikowano 1 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Lipca 2020 Witam kochani. Mam pytanie jak poradzic sobie z zatopieniem prosiaka w solance skoro jest za duzy na ilosc wody jaka powinna byc czyli okolo 40% wagi prosiaka. Mam pol prosiaka przecietego wzdloz i wazy jakies 15 kg. Solanki mam wiev 6 litrow plus troche wywaru. Moje pytanie brzmi czy moge dolac samej wody czy dorobic solanki i jak to przeliczyc. Prosze o pomoc i dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Lipca 2020 Najpierw dobrze nastrzyknij mięso, szczególnie przy kościach. Nie dolewaj absolutnie samej wody. Jakie stężenie solanki dałeś i na jaki okres peklowania? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peniol Kolorowy Opublikowano 1 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Lipca 2020 Nastrzyknalem miesko tak jak powinno byc. Dolalem zeby sie zanurzyl jeszcze 25 litrow wody i dodalem na te 25 litrow okolo 1,3 kg soli (pol na pol peklosol-sol zwykla). Bede go piekl w sobote rano wiec w piatek wieczorem chcialbym wyciagnac zeby wysechl do rana. Przypraw juz nie dawalem do tej dolewki. Mysle ze dobrze go natre jeszcze marynata przed pieczeniem i bedzie ok ale to moj pierwszy prosiak dlatego wole zasiegnac porady:)Napisz czy wszystko robie ok i ewentualne poprawki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 1 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 1 Lipca 2020 Ilu procentową solanką nastrzyknąłeś ? Po drugie - 1,3 kg peklosoli na 25 litrów wody to za słaba solanka . Po trzecie w jakiej temperaturze pekluje się ten prosiak ? Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peniol Kolorowy Opublikowano 1 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 1 Lipca 2020 Prosiak wazy 15 kg (dokladnie polowa prosiaka). Zalalem go solanka 6 l plus troche wywaru. Na te 6litrow wody dalem wg kalkulatora 60 dkg soli (pol na pol z peklowa). Tak powinno byc ok.Ale z uwagi na to ze sie nie zanurzal dolalem 25 litrow i dodalem jak juz pisalem 1,3 soli. ( to mniej wiecej polowa z kalkulatora bo nie chcialem przedobrzyc). Do wody wsadzilem worki lodu oraz butelki zamrozone wiec trzyma temperature narazie okolo 9 stopni. Bedzie dobrze???:)[Dodano: 01 lip 2020 - 12:11]Nastrzyknalem go solanka ta pierwsza wiec 40 % :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peniol Kolorowy Opublikowano 1 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 1 Lipca 2020 Niczego sie nie dowiedzialem:( smutek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 1 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 1 Lipca 2020 (edytowane) Mam pytanie jak poradzic sobie z zatopieniem prosiaka w solance skoro jest za duzy na ilosc wody jaka powinna byc czyli okolo 40% wagi prosiaka.Odpowiedź jest prosta. Należy mieć do tego odpowiednie naczynie tj. w kształcie prostopadłościanu ( koryto ). Przy obecnych temperaturach zewnętrznych całość powinna być przetrzymywana w warunkach chłodniczych- mam nadzieję, że mięso było wychłodzone.Jeśli przetrzymujesz w warunkach nie chłodniczych (10-12 C) powinieneś użyć solanki o stężeniu 12-15%. Przed pieczeniem konieczne jest moczenie celem odsolenia. Niczego sie nie dowiedzialemWcześniejsze pytanie należało zadać przed zaplanowana pracą, wówczas miał być czas na odpowiednie działania. Edytowane 1 Lipca 2020 przez Bagno Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peniol Kolorowy Opublikowano 2 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 2 Lipca 2020 Dzieki wielkie. Czyli wszystko jest ok . Brakowalo mi tylku kilku odpowiedzi i teraz juz wiem Nie pytalem o naczynia i temperature tylko o solanke ale jak zawsze troche kazdy za duzo schce podpowiedziec. Jest ok:) Dzieki wielkie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 2 Lipca 2020 Prosiak wazy 15 kg (dokladnie polowa prosiaka). Zalalem go solanka 6 l plus troche wywaru. Na te 6litrow wody dalem wg kalkulatora 60 dkg soli (pol na pol z peklowa). Tak powinno byc ok.Ale z uwagi na to ze sie nie zanurzal dolalem 25 litrow i dodalem jak juz pisalem 1,3 soli. ( to mniej wiecej polowa z kalkulatora bo nie chcialem przedobrzyc). Do wody wsadzilem worki lodu oraz butelki zamrozone wiec trzyma temperature narazie okolo 9 stopni. Bedzie dobrze??? :)Zaniepokoił mnie trochę Twój wpis.Mięso zalałeś solanką z:6+25=31l wody0,6+1,3 =1,9kg peklosoli (50/50)Daje to stężenie solanki 6,13%Biorąc pod uwagę temperaturę 9 stopni to solanka powinna być co najmniej dwukrotnie mocniejsza.Czyli raczej nie jest O.K. Nastrzyknalem go solanka ta pierwsza wiec 40 % Pierwsza solanka miała stężenie niecałe 10% (6l wody + 60 dkg peklosoli) a nie 40%, jak piszesz. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peniol Kolorowy Opublikowano 2 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 2 Lipca 2020 Oczywiscie masz racje. Nie stezenie 40% tylko stosunek solanki do wagi 40 % tak jak mowi kalkulator. Ale z uwagi gabarytow dolalem 25 litrow i dodalem okolo 1.3 soli ( polowe tego co mowi kalkulator. Balem sie dac soli z przedzialu bo musilbym dac 2,5 kg) Moze nie rozumiem ale wtedy jaki sens mailby kalkulator stosunku do kilograma skoro mozna zalewac wszystko z przeliczenia 0.85-1.0 l na 10 l wody. Moj tok myslenia byl taki ---15 kg miesa wiec 6 litrow wody i 60dkg soli Nie zanurzyl sie wiec dolalem 25 l i dalem polowe soli jaka powinna byc na 25 l wody. Pytam wiec czy dobrze czy nie dobrze i co zmienic bo gdybym zalal powiedzmy 31 litrow wody i dal soli 3 kg to jaki sens ma kalkulator na ilosc miesa???? TEGO NIE ROZUMIEM:)[Dodano: 02 lip 2020 - 19:53]Temperatura na szczescie jest stala 5 stopni ( butelki z woda i lud daja rade:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 2 Lipca 2020 gdybym zalal powiedzmy 31 litrow wody i dal soli 3 kg to jaki sens ma kalkulator na ilosc miesa???? TEGO NIE ROZUMIEM:) Rozumiem, że ilość zaplanowanych dni peklowania wymaga 10 % solanki.Tabela peklowania jest tak skonstruowana, żeby na samym początku peklownia zapewnić dużą różnicę stężenia, która sprzyja szybkiej dyfuzji solanki do środka mięsa. Zapewnia to przede wszystkim zabezpieczenie bakteriologiczne mięsa. Stosunkowo mała ilość solanki (40%) dość szybko traci stężenie soli co z kolei zapobiega przesoleniu.W takim jak Twój przypadku, kiedy należy dodać solanki w celu zalania mięsa, nie należy tej solanki rozcieńczać, tylko po peklowaniu mięso wymoczyć. Peklowanie nie jest procesem liniowym i trudno oczekiwać gotowych kalkulatorów na każdą okoliczność, czyli różne ilości solanki w funkcji ilości dni peklowania. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peniol Kolorowy Opublikowano 2 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 2 Lipca 2020 Ok to juz cos wiecej wiem. W takim razie droga Anno napisz jeszcze prosze co zrobic w tych okolicznosciach po wyjeciu prosiaczka? W solance bedzie lezal prawie 3 dni.( od srody rano do piatku w nocy) Czy po wyjeciu umyc z solanki w wodzie czy przeciwnie natrzec jeszcze konkretnie sola?? Dzieki i pozdraiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 2 Lipca 2020 W solance bedzie lezal prawie 3 dni. Nic nie piszesz o modyfikacji/wzmocnieniu solanki.Trzy dni to nie jest długo. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peniol Kolorowy Opublikowano 2 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 2 Lipca 2020 Tak wyczytalem ze prosiaki okolo 25 kilo od 3-5 dni wiec uznalem ze polowa polezy 3 dni. Mam w planach natrzec jeszcze troche sola i przyprawami przed pieczeniem. W trakcie tez bede go tam dobrze smarowal:) A co tam ?? zobaczymy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 2 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 2 Lipca 2020 Mam w planach natrzec jeszcze troche sola i przyprawami przed pieczeniem Zanim to zrobisz to: natrzyj kawałek mięsa solą i wykonaj pieczenie. Później degustacja. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 2 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 2 Lipca 2020 wyczytalem ze prosiaki okolo 25 kilo od 3-5 dni Czy w tym żródle były podane nastrzyki dwukrotne ? i jaką solanką ? podaj może to źródło -będzie szybciej i łatwiej Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 2 Lipca 2020 Wyciąć kawałek mięsa i po prostu go usmażyć bez dosalania. Będziesz wiedział co trzeba zrobić. Następnym razem, zanim zabierzesz się za taki projekt, już podczas planowania skontaktuj się z nami. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peniol Kolorowy Opublikowano 2 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 2 Lipca 2020 Faktycznie troche sie spoznilem ale mam nadzieje ze wyjdzie dobrze. Wlasnie tez zastanawiam sie czy zrobic drugi nastrzyk? Zrodlo - nasze forum ale nie pamietam ktory post. Fajny pomysl z tym usmazeniem kawalka:) Dzieki wielkie za porady:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.