Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

[Rosja] Golonka z wkładką


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30469 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 01 lip 2020 - 13:30

Golonka z wkładką dla przyjaciół

 

Załączony plik  rolada00.jpg   164,11 KB   4 Ilość pobrań

 

Aby przygotować tę przystawkę, najpierw kupujemy golonki odpowiadające najwyższej jakości. Najlepszym rozwiązaniem są golonki wieprzowe z udokumentowanym pochodzeniem mięsa. Jak widać na zdjęciach, nasze golonki spełniają te warunki, o czym świadczą m.in. odpowiednie pieczęcie.

 

Mając już golonki, zaczynamy od ich bardzo dokładnego wyczyszczenia z resztek sierści, pieczątek i innych zabrudzeń. Teraz wkładamy je na kilka godzin do zimnej wody, aby się wymoczyły. Czas zabrać się do działania.

Będziemy potrzebować:

1. Golonki wieprzowe tylne - 1-2 szt.
2. Wołowina dobrej jakości (bez względu na to, która część) - 1 kg.
3. Papryka, liść laurowy, pieprz czarny mielony.
4. Sól – do smaku
5. Cebula - 2 szt.

6. Czosnek – po główce na każdą golonkę.

7. Ziele angielskie – kilka ziaren.

 

Załączony plik  rolada01.jpg   91,14 KB   4 Ilość pobrań

 

Najpierw gotujemy mięsa tak jak na galarety. Gotujemy je długo w słonej  wodzie, przez okres co najmniej 4 godzin, aż do czasu, kiedy mięso będzie odchodziło od kości, a wołowina stanie się miękka. Do garnka z mięsem wrzucamy obraną cebulę, ziele angielskie, pieprz oraz liść laurowy.

 

Załączony plik  rolada02.jpg   74,23 KB   3 Ilość pobrań

 

Po ugotowaniu, mięsa wyjmij z rosołu i połóż na talerzach by dobrze wystygło.

 

Załączony plik  rolada03.jpg   85,28 KB   3 Ilość pobrań

 

Możemy teraz przygotować czosnek. Nie przeciskamy przez praskę, tylko bardzo drobno kroimy.

 

Załączony plik  rolada04.jpg   85,05 KB   3 Ilość pobrań

 

Schłodzoną golonkę, rozkładamy na czystej gazie i wyjmujemy kości.

 

Załączony plik  rolada05.jpg   110,39 KB   3 Ilość pobrań

 

 

Teraz posypujemy czosnkiem, pieprzem i w razie potrzeby solą. W miejsce usuniętej kości, wkładamy przyciętą wołowinę. Ile? Decydujecie sami. Można dodatkowo posypać mięsa odrobiną gałki muszkatołowej.

 

Załączony plik  rolada06.jpg   135,84 KB   3 Ilość pobrań

 

Tak przygotowaną golonkę z wkładką wołową zwijamy bardzo ciasno w rulon pomagając sobie gazą, na której położyliśmy wcześniej mięso.

 

Załączony plik  rolada07.jpg   105,66 KB   3 Ilość pobrań

 

Brzegi gazy podwiń tworząc ciasną osłonkę wokół mięsa.

 

Załączony plik  rolada08.jpg   130,15 KB   3 Ilość pobrań

 

Ja używam zawsze dwóch golonek, ponieważ doskonale mieszczą się w garnku. Można zrobić z jednej, ale szybko tego pożałujecie, gdyż ten przysmak „schodzi” bardzo szybko”, zwłaszcza jako zakąska do alkoholu.
Tak przygotowane rolady, umieść w odpowiednim garnku.

 

Załączony plik  rolada09.jpg   87,55 KB   2 Ilość pobrań

 

Teraz na nasze rolady kładziemy talerz i obciążamy je ciężarem ok 1,5-2 kg, pozostawiając w lodówce na całą noc.

 

Załączony plik  rolada10.jpg   71,86 KB   2 Ilość pobrań

 

Rano wyjmujemy wszystko z lodówki. Możemy użyć różnych dodatków, wg swego gustu.

 

Załączony plik  rolada11.jpg   164,11 KB   1 Ilość pobrań

 

Do naszej rolady możemy także dodać grzyby. Zapewniam, że zawsze będzie wspaniała.

Dla niedowiarków: 

 

Załączony plik  rolada12.jpg   101,3 KB   1 Ilość pobrań

 

Tak oto możemy uraczyć naszych przyjaciół tym wyjątkowym przysmakiem.

 

Serdecznie polecam i życzę smacznego.

 

Autor: ataggonyi

 

 

 

 






Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych