Skocz do zawartości

Haggis - sztandarowe szkockie danie


Maxell

Rekomendowane odpowiedzi

Sztandarowe szkockie danie Haggis

 

post-39694-0-03301000-1593868761_thumb.jpg


Dzisiaj proponuję Wam pyszne i niezwykłe szkockie danie! Haggis Scottish, to świetna opcja na urozmaicenie menu rodzinnego. Przygotowanie potrawy opiera się głównie na podrobach wieprzowych i kaszy owsianej (nie płatkach). Warto też wziąć pod uwagę, że podroby należy gotować tylko na małym ogniu, unikając szybkiego gotowania, ponieważ ma to bezpośredni wpływ na jakość bulionu.

 

Składniki:

  • Żołądki Wieprzowe - 1 szt. (najlepszy do Haggis jest żołądek barani)
  • Serca wieprzowe – 800 g
  • Wątroba wieprzowa – 200 g
  • Płuca wieprzowe – 400 g
  • Cebula – 200 g
  • Kasza owsiana – 200 g
  • Bulion mięsny – 5 l

Przyprawy:

  • Gałka muszkatołowa – do smaku
  • Zmielony czarny pieprz – do smaku
  • Zmielony czerwony pieprz – do smaku
  • Mielona kolendra – do smaku
  • Sól morska – do smaku

Do namaczania żołądka:

  • Woda – 2 l
  • Sól – 20 g
  • Ocet winny – 20 ml.

Sposób przygotowania:

Zasada przygotowania Haggis nie jest tak skomplikowana, jak mogłoby się początkowo wydawać. Ogólnie rzecz biorąc, do naszej potrawy potrzebne są podroby wieprzowe, wołowe i jagnięce. Te ostatnie są priorytetem, gdyż oryginalne Haggis przygotowuje się właśnie z nich. Ale ponieważ łatwiej dostać podroby wieprzowe, właśnie z nich dzisiaj przygotujemy tę potrawę. Zasady działania są takie same, dla wszystkich rodzajów podrobów.

1. Dokładnie myjemy żołądek pod bieżącą wodą. Rozkładamy go na płaskiej powierzchni roboczej, usuwamy nadmiar tłuszczu, śluzu i błon. Odwracamy go na lewą stronę i robimy to samo od wewnątrz. Ponownie dokładnie myjemy już oczyszczony.

2. Do miski wlewamy zimną wodę, dodajemy ocet i sól (w recepturze – do namaczania). Dokładnie mieszamy. Teraz do tak przygotowanego roztworu wkładamy przygotowany żołądek i pozostawiamy go na 8 godzin (najlepiej jest przygotować żołądek wieczorem i pozostawić w roztworze na noc).

3. Wsypać kaszę owsianą do osobnej miski, zalać zimną wodą, pozostawić do pęcznienia na 4 godziny.

4. Również serca, wątrobę i płucka dokładnie oczyszczamy ze złogów tłuszczu, błon, żył, skrzepów krwi. Następnie myjemy je dokładnie pod bieżącą wodą.

5. Umieszczamy podroby w garnku i zalewamy wodą tak, aby całkowicie je przykryła.  Gotujemy przez dwie godziny na małym ogniu. Nie zapomnijcie posolić do smaku.

 

6. Ugotowane podroby wyjmujemy z bulionu, chłodzimy, a następnie kroimy tak drobno, jak to jest możliwe i wkładamy do dużego naczynia (miska). Obieramy cebulę, i ją także kroimy w drobną kostkę, a następnie dodajemy do pokrojonych podrobów. Teraz do miski dodajemy napęczniałą już kaszę owsianą. Wszystko to przyprawiamy: mielonym czerwonym i czarnym pieprzem, gałką muszkatołową, kolendrą, solą morską. Wlewamy bulion (wystarczy jedna szklanka, to 200 ml). Wszystko dokładnie mieszamy.

7. Przygotowanym farszem napychamy żołądek wieprzowy do 2/3 całkowitej objętości. Mocne napełnienie nie jest konieczne, ponieważ podczas gotowania kasza owsiana jeszcze napęcznieje, co może doprowadzić do pęknięcia żołądka. Otwór żołądka zaszywamy, a sam żołądek w kilku miejscach nakłuwamy igłą, aby podczas gotowania mogło ujść powietrze.

8. Teraz, wkładamy napełniony żołądek do garnka, zalewamy go bulionem, w którym gotowały się podroby i gotujemy na małym ogniu przez 3 godziny.

Haggis podajemy na gorąco. Zwykle podaje go na wspólnym talerzu, wykonując nożem nacięcie w kształcie krzyża, a konsumenci sami nakładają sobie zawartość na swoje talerze. Jako dodatek można podawać tłuczone ziemniaki, ale jest to opcjonalne.

Smacznego!

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.