Maxell Opublikowano 4 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Lipca 2020 Sztandarowe szkockie danie Haggis Dzisiaj proponuję Wam pyszne i niezwykłe szkockie danie! Haggis Scottish, to świetna opcja na urozmaicenie menu rodzinnego. Przygotowanie potrawy opiera się głównie na podrobach wieprzowych i kaszy owsianej (nie płatkach). Warto też wziąć pod uwagę, że podroby należy gotować tylko na małym ogniu, unikając szybkiego gotowania, ponieważ ma to bezpośredni wpływ na jakość bulionu. Składniki:Żołądki Wieprzowe - 1 szt. (najlepszy do Haggis jest żołądek barani)Serca wieprzowe – 800 gWątroba wieprzowa – 200 gPłuca wieprzowe – 400 gCebula – 200 gKasza owsiana – 200 gBulion mięsny – 5 lPrzyprawy:Gałka muszkatołowa – do smakuZmielony czarny pieprz – do smakuZmielony czerwony pieprz – do smakuMielona kolendra – do smakuSól morska – do smakuDo namaczania żołądka:Woda – 2 lSól – 20 gOcet winny – 20 ml.Sposób przygotowania:Zasada przygotowania Haggis nie jest tak skomplikowana, jak mogłoby się początkowo wydawać. Ogólnie rzecz biorąc, do naszej potrawy potrzebne są podroby wieprzowe, wołowe i jagnięce. Te ostatnie są priorytetem, gdyż oryginalne Haggis przygotowuje się właśnie z nich. Ale ponieważ łatwiej dostać podroby wieprzowe, właśnie z nich dzisiaj przygotujemy tę potrawę. Zasady działania są takie same, dla wszystkich rodzajów podrobów.1. Dokładnie myjemy żołądek pod bieżącą wodą. Rozkładamy go na płaskiej powierzchni roboczej, usuwamy nadmiar tłuszczu, śluzu i błon. Odwracamy go na lewą stronę i robimy to samo od wewnątrz. Ponownie dokładnie myjemy już oczyszczony.2. Do miski wlewamy zimną wodę, dodajemy ocet i sól (w recepturze – do namaczania). Dokładnie mieszamy. Teraz do tak przygotowanego roztworu wkładamy przygotowany żołądek i pozostawiamy go na 8 godzin (najlepiej jest przygotować żołądek wieczorem i pozostawić w roztworze na noc).3. Wsypać kaszę owsianą do osobnej miski, zalać zimną wodą, pozostawić do pęcznienia na 4 godziny.4. Również serca, wątrobę i płucka dokładnie oczyszczamy ze złogów tłuszczu, błon, żył, skrzepów krwi. Następnie myjemy je dokładnie pod bieżącą wodą.5. Umieszczamy podroby w garnku i zalewamy wodą tak, aby całkowicie je przykryła. Gotujemy przez dwie godziny na małym ogniu. Nie zapomnijcie posolić do smaku. 6. Ugotowane podroby wyjmujemy z bulionu, chłodzimy, a następnie kroimy tak drobno, jak to jest możliwe i wkładamy do dużego naczynia (miska). Obieramy cebulę, i ją także kroimy w drobną kostkę, a następnie dodajemy do pokrojonych podrobów. Teraz do miski dodajemy napęczniałą już kaszę owsianą. Wszystko to przyprawiamy: mielonym czerwonym i czarnym pieprzem, gałką muszkatołową, kolendrą, solą morską. Wlewamy bulion (wystarczy jedna szklanka, to 200 ml). Wszystko dokładnie mieszamy.7. Przygotowanym farszem napychamy żołądek wieprzowy do 2/3 całkowitej objętości. Mocne napełnienie nie jest konieczne, ponieważ podczas gotowania kasza owsiana jeszcze napęcznieje, co może doprowadzić do pęknięcia żołądka. Otwór żołądka zaszywamy, a sam żołądek w kilku miejscach nakłuwamy igłą, aby podczas gotowania mogło ujść powietrze.8. Teraz, wkładamy napełniony żołądek do garnka, zalewamy go bulionem, w którym gotowały się podroby i gotujemy na małym ogniu przez 3 godziny.Haggis podajemy na gorąco. Zwykle podaje go na wspólnym talerzu, wykonując nożem nacięcie w kształcie krzyża, a konsumenci sami nakładają sobie zawartość na swoje talerze. Jako dodatek można podawać tłuczone ziemniaki, ale jest to opcjonalne.Smacznego! Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek55 Opublikowano 4 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Lipca 2020 W tym roku zdążyłem przed pandemią odwiedzić Edynburg i się w tej potrawie rozkochałem . Najczęściej podawany był z purre z brukwi . Będę chciał kiedyś wypróbować ten przepis . Wielkie dzięki Wysłane z mojego SM-A307FN przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.