Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kwas wiśniowy na upały

 

post-39694-0-89376400-1593879809_thumb.jpg

Ten kwas jest prawdziwym zbawieniem w gorące letnie dni. W młodości robiłem kwas chlebowy 2-3 razy z brązowego chleba. Z powodu braku doświadczenia kwas był słaby: albo proporcje nie były do ​​końca przestrzegane, albo drożdże były niskiej jakości. Tym razem, z nowymi drożdżami wszystko poszło dobrze. Nie trzeba było czekać nawet na 10 godzin - wystarczyło 7. Kwas okazał się po prostu niesamowity.

 

Składniki:

  • woda - 1.5 l
  • owoce wiśni – 300 g
  • cukier – 70 g
  • suche drożdże - 2,5 g
  • wanilia – szczypta (2 g)

Sposób wykonania:

 

Krok 1:

 

post-39694-0-48702900-1593879819_thumb.jpg

 

Przygotuj składniki. Umyj i przebierz wiśnie.

 

Krok 2:

 

post-39694-0-75947300-1593879829_thumb.jpg

 

Wlej wodę do rondla, dodaj cukier i wanilię, zamieszaj i zagotuj.

 

Krok 3:

 

post-39694-0-49081400-1593879838_thumb.jpg

 

Włóż wiśnie do syropu, ponownie zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty.

 

Krok 4:

 

post-39694-0-34093900-1593879851_thumb.jpg

 

Zdejmij rondel z kuchni i pozwól kompotowi ostygnąć do 37 stopni. Musi być ciepły. Wyjmij wiśnie. Nie będą potrzebne, można je zjeść.

 

Krok 5:

 

post-39694-0-47473600-1593879860_thumb.jpg

 

Odlej trochę kompotu do szklanki, wsyp do niej drożdże, wymieszaj i pozostaw na 15 minut.

 

Krok 6:

 

post-39694-0-51321100-1593879874_thumb.jpg

 

Po tym czasie na powierzchni powinna powstać pienista czapeczka. Jeśli takiej drożdże nie utworzą, to znaczy że są złej jakości lub wygasły, a kwas chlebowy nie powstanie. Jeśli nie można ich wymienić na inne, pewniejsze, lepiej nie przygotowywać dalej, aby nie zepsuć napoju. Możesz po prostu wypić kompot wiśniowy.

 

Krok 7:

 

post-39694-0-01515500-1593879883_thumb.jpg

 

Jeśli drożdże się aktywowały, wlej je do reszty kompotu w rondlu i dobrze wymieszaj.

 

Krok 8:

 

post-39694-0-81471300-1593879899_thumb.jpg

 

Przykryj rondel folią spożywczą lub gazą i pozostaw w temperaturze pokojowej na 10-12 godzin. W rezultacie na powierzchni powinna pojawić się gęsta warstwa piany.

 

Krok 9:

 

post-39694-0-26765200-1593879912_thumb.jpg

 

Wlej kwas z butelki lub słoika, zamknij hermetycznie i przechowuj w lodówce przez 2-3 dni celem pełnego dojrzewania.

 

I gotowe.

Smacznego

 

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17428-rosja-kwas-wi%C5%9Bniowy-na-upa%C5%82y/
Udostępnij na innych stronach

Czytając przepis przypomniałem sobie moja rozmowę ze starszym leśnikiem z Kotlinie Kłodzkiej. Ponoć bo on nie był świadkiem a tylko znał to z przekazu. Niemcy rolnicy robili cos podobnego z jabłek w okresie lata upałów. Miało to wyglądać w ten sposób ze w gospodarstwie w zimnym pomieszczeni stała beczka do ktorej dawano wodę + jablka gorszej jakości. Fermentowało to krótka i otrzymywano lekko alkoholowy gazowany napój.
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17428-rosja-kwas-wi%C5%9Bniowy-na-upa%C5%82y/#findComment-670623
Udostępnij na innych stronach

Super przepis Szefie :thumbsup: , myślę że może on być traktowany jako baza do sporządzania kwasu także z innych owoców, np. jabłek, jak to pisze Maciek. Ja już dostałem oskomy na ten rarytasik, i zaraz, natychmiast, już dziś przygotuję go z malin, uwielbiam tego typu "kwasy" samo zdrowie, aktualnie piję z buraków czerwonych, lecz bez dodatku drożdży, coś przepysznego  :clap: . Zobaczymy co wyjdzie z tego przepisu, aczkolwiek na bazie malin zamiast wiśni :D:thumbsup: .

 

Tak oto wygląda mój "kwas buraczany" :

 

 

post-49725-0-12557700-1593932322_thumb.jpg

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17428-rosja-kwas-wi%C5%9Bniowy-na-upa%C5%82y/#findComment-670637
Udostępnij na innych stronach

Nie podają to pewnie piekarskie. Co do owoców, to zalecają używania wszystkich, które są aktualnie na czasie. Trzeba tylko zwrócić uwagę na odpowiednie przygotowanie kompotu, by nie był za mało esencjonalny. Piszą, że super jest z truskawek, porzeczek, rabarbaru, jabłek, gruszek i pestkowych.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17428-rosja-kwas-wi%C5%9Bniowy-na-upa%C5%82y/#findComment-670648
Udostępnij na innych stronach

Postaram się tutaj wrzucić jak najwięcej przepisów na  ich kwasy.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17428-rosja-kwas-wi%C5%9Bniowy-na-upa%C5%82y/#findComment-670649
Udostępnij na innych stronach

Nooo, i z truskaweczek już się warzy :D. Miały być maliny, ale będą "drugą razą", teraz truskaweczki na topie, więc trzeba korzystać z okazji  :D  :thumbsup: .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17428-rosja-kwas-wi%C5%9Bniowy-na-upa%C5%82y/#findComment-670673
Udostępnij na innych stronach

Jak powiedział, tak uczynił, "Orzeźwiający Kwas Truskawkowy" już się "pracuje" :D:thumbsup:.

post-49725-0-02359600-1593977683_thumb.jpg

post-49725-0-08203700-1593977780_thumb.jpg

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17428-rosja-kwas-wi%C5%9Bniowy-na-upa%C5%82y/#findComment-670704
Udostępnij na innych stronach

Bulgoce niesamowicie, kolorek bardzo ładny, smak lekko wytrawny, praca bardzo intensywna, robi się z tego "winko", za dwa dni "w buteleczki i do lodóweczki" :D:thumbsup:  .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17428-rosja-kwas-wi%C5%9Bniowy-na-upa%C5%82y/#findComment-670746
Udostępnij na innych stronach

Sverige wykorzystales okazje ze truskawki w dobrej cenie ..w City gross 225 sek za 15 l...moze tez zrobiebo kupione czekaja na przetworstwo :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17428-rosja-kwas-wi%C5%9Bniowy-na-upa%C5%82y/#findComment-670758
Udostępnij na innych stronach

Zrobilam Kwas truskawkowkowy , bardzo smaczny , orzezwiajacy , malo slodki ..przypominajacy lekko taka landrynke z czaow PRL , moge polecic idealny na upaly ..dobrze gasi pragnienie :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17428-rosja-kwas-wi%C5%9Bniowy-na-upa%C5%82y/#findComment-671306
Udostępnij na innych stronach

A mój truskawkowy jeszcze nadal wali drożdżami, i musi sobie postać w lodówce aż dojrzeje :D . Trzeba będzie jednak nieco dosłodzić jak na mój gust, bo lubię takie bardziej słodko kwaśne  :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17428-rosja-kwas-wi%C5%9Bniowy-na-upa%C5%82y/#findComment-671321
Udostępnij na innych stronach

Bulgoce niesamowicie, kolorek bardzo ładny, smak lekko wytrawny, praca bardzo intensywna, robi się z tego "winko", za dwa dni "w buteleczki i do lodóweczki" :D:thumbsup:  .

No to будет шампанское :)

Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17428-rosja-kwas-wi%C5%9Bniowy-na-upa%C5%82y/#findComment-671322
Udostępnij na innych stronach

 

Bulgoce niesamowicie, kolorek bardzo ładny, smak lekko wytrawny, praca bardzo intensywna, robi się z tego "winko", za dwa dni "w buteleczki i do lodóweczki" :D:thumbsup:  .

No to будет шампанское :)

 

да да, конечно будет шампанское игристое :D :thumbsup: .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17428-rosja-kwas-wi%C5%9Bniowy-na-upa%C5%82y/#findComment-671323
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja zrobiłem z wiśni. Bardzo dobry.Taki zimny z lodówki.
 

Drylowałeś wiśnie ??? Mam z 2 kg to też sobie zrobię , a co mi tam  :D .

Pozdrawiam Piotr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17428-rosja-kwas-wi%C5%9Bniowy-na-upa%C5%82y/#findComment-671566
Udostępnij na innych stronach

@Pepuś, nie ma takiej potrzeby bo wisnie i tak nie bedziesz uzywal tylko sam kompot .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17428-rosja-kwas-wi%C5%9Bniowy-na-upa%C5%82y/#findComment-671686
Udostępnij na innych stronach

Dzięki @electra :) . Po obejrzeniu filmiku doszedłem do tego . Noga ze mnie jeśli chodzi o winiarstwo itp. Najlepiej wychodzi mi ocet  :D  :facepalm:

Pozdrawiam Piotr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17428-rosja-kwas-wi%C5%9Bniowy-na-upa%C5%82y/#findComment-671719
Udostępnij na innych stronach

 

 

wychodzi mi ocet   
mi tez mam caly gosior.. :facepalm:  
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17428-rosja-kwas-wi%C5%9Bniowy-na-upa%C5%82y/#findComment-671735
Udostępnij na innych stronach

U mnie żadnego kożucha nie było, a piana w słoju sama po trzech dniach zniknęła, i dopiero wtedy jak kwas przestał pracować, rozlałem w butelki, jeszcze stoją w lodówce :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17428-rosja-kwas-wi%C5%9Bniowy-na-upa%C5%82y/#findComment-671911
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.