Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

[Rosja] Kiełbasa drobiowa z żelatyną dla każdego


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30123 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 05 lip 2020 - 14:27

Kiełbasa drobiowa z żelatyną dla każdego

 

Załączony plik  rys00.jpg   62,35 KB   4 Ilość pobrań

Naturalna, smaczna a z wyglądu - jak z obrazka. Okazuje się, że taka kiełbasa jest bardzo łatwa do zrobienia w domu! Głównym składnikiem jest gotowane mięso drobiowe, a sok z buraków nadaje jej różowy kolor. Świetna na śniadanie, lub jako przekąska, a nawet do pokrojenia na imprezowy stół. To naprawdę bardzo ciekawy przepis dla każdego.

 

Składniki:

  1. Część tuszki drobiowej – 500 g
  2. Żelatyna – 15 g
  3. Czosnek w proszku – 5 g
  4. Gałka muszkatołowa – 2,5 g
  5. Burak (nieduży) – 1 szt.
  6. Liść laurowy – 1 szt.
  7. Pieprz czarny ziarnisty – 3 ziarenka
  8. Sól – do smaku

Sposób wykonania:

 

Krok 1:

 

Załączony plik  rys01.jpg   87,86 KB   4 Ilość pobrań

 

Przygotowujemy produkty do wykonania kiełbasy. Można ją przygotować absolutnie z dowolnej części kurczaka. Jeśli użyjemy piersi, kiełbasa będzie bardziej sucha i chuda, jeśli za udek z kurczaka, będzie bardziej soczysta i nieco bardziej tłusta. Masa mięsa z kurczaka podawana jest z kośćmi. Do tej kiełbasy została użyta zwykła żelatyna (nie ta o szybkim działaniu). Przyprawy można stosować według własnego uznania. Zamiast suchego czosnku można wziąć kilka ząbków świeżego. Pełna dowolność.

 

Krok 2:

 

Załączony plik  rys02.jpg   55,84 KB   4 Ilość pobrań

 

Z elementów kurczaka,  przy pomocy noża, usuń skórę. Daje ona tylko nadmiar tłuszczu, którego nie potrzebujemy.

 

Krok 3:

 

Załączony plik  rys03.jpg   50,74 KB   3 Ilość pobrań

 

Umieszczamy kurczaka w garnku, zalewamy czystą, zimną wodą tak, aby tylko go przykryła, nie więcej. Dodajemy pieprz i liście laurowe, a także sól.

 

Krok 4:

 

Załączony plik  rys04.jpg   48,34 KB   3 Ilość pobrań

 

Teraz umieść garnek z kurczakiem na kuchence i gotuj na średnim ogniu. Gdy się zagotuje, usuń piankę. Cały czas utrzymujemy minimalny płomień. Gotujemy kurczaka w niskiej temperaturze aż do ugotowania, co powinno nam zająć około 40 minut. Następnie zdejmujemy garnek z kuchni i wyjmujemy mięso.

 

Krok 5:

 

Załączony plik  rys05.jpg   56,33 KB   3 Ilość pobrań

 

Odlewamy 150 ml bulionu i studzimy. Reszta bulionu nie jest nam potrzebna. Można go użyć do innych celów. Schłodzonym bulionem zalewamy żelatynę i pozwalamy jej pęcznieć przez pół godziny.

 

Krok 6:

 

Załączony plik  rys06.jpg   55,47 KB   3 Ilość pobrań

 

Dokładnie opłucz buraka pod bieżącą wodą, a następnie wyczyść go i przetrzyj na tarce o średnich otworkach.

 

Krok 7:

 

Załączony plik  rys07.jpg   51,63 KB   3 Ilość pobrań

 

Z przetartego buraka, za pomocą złożonej kilka razy tetry, wyciśnij sok.

 

Krok 8:

 

Załączony plik  rys08.jpg   55,65 KB   3 Ilość pobrań

 

Mięso kurczaka oddziel od kości (jeśli w tym elemencie występują) i rozdrobnij na niewielkie kawałki.

 

Krok 9:

 

Załączony plik  rys09.jpg   54,25 KB   3 Ilość pobrań

 

Napęczniałą żelatynę postaw celem ogrzania na kuchence na małym ogniu. Przy ciągłym mieszaniu poczekaj, aż żelatyna się rozpuści, ale w żadnym wypadku jej nie gotuj! Podczas gotowania żelatyna traci właściwości żelujące.

 

Krok 10:

 

Załączony plik  rys10.jpg   54,31 KB   4 Ilość pobrań

 

Następnie konieczne będzie zmielenie mięsa z kurczaka do stanu pasty. Można to zrobić za pomocą dowolnego urządzeni, które masz w domu. Wystarczy blender, maszynka do mięsa lub siekacz. W tym przypadku użyłem robota kuchennego. Wkładamy mięso do miski miksera, dodajemy czosnek, gałkę muszkatołową, rozpuszczoną żelatynę i sok z buraków. Ilość soku decyduje o kolorze farszu. W tym przypadku, jak się okazało, wystarczyły dwie łyżki stołowe.

 

Krok 11:

 

Załączony plik  rys11.jpg   53,96 KB   4 Ilość pobrań

 

Wszystkie składniki rozdrabniamy do konsystencji pasty.

 

Krok 12:

 

Załączony plik  rys12.jpg   54,46 KB   4 Ilość pobrań

 

Przekładamy powstałą masę do odpowiedniego pojemnika i ubijamy. W ostateczności, można użyć odpowiedniej plastikowej butelki po wodzie, odcinając szyjkę i myjąc ją dokładni. Nie musimy niczym smarować naczynia, gdyż kiełbasa zżeluje i sama dobrze się ułoży. Wstawiamy formę z przyszłą kiełbasą do lodówki, aż całkowicie zastygnie. Najlepiej na całą noc.

 

Krok 13:

 

Załączony plik  rys13.jpg   55,09 KB   3 Ilość pobrań

 

Wyjmujemy gotową kiełbasę z formy. W szklanym naczyniu wystarczy delikatnie objechać nożem po brzegu i wytrząsnąć zawartość. Jeśli przygotowujemy kiełbasę w butelce, po prostu przecinamy plastik. Kiełbasa jest gotowa!

Ta kiełbasa naprawdę jest ciekawa. Na pewno zaskoczy wszystkich przy stole, gdyż wygląda jak kupiona. A smak kiełbasy okazał się czymś pomiędzy pasztetem a galaretką. Jest idealnie uformowana i zachowuje swój kształt. Podajemy ją z chrzanem lub musztardą.
Jeśli będziemy przygotowywali ten przysmak w butelce, od razu zwiększmy proporcjonalnie ilość składników, gdyż podana w przepisie  będzie za mała.

 

Smacznego

 


Użytkownik Maxell edytował ten post 05 lip 2020 - 14:28


#2 krystian252

krystian252

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 433 postów
  • MiejscowośćZgierz

Napisano 28 lip 2020 - 23:32

Sprytny wyrób przypominający mortadele :D :thumbsup:



#3 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7463 postów

Napisano 29 lip 2020 - 02:58

Pomysl zachęcający do wykonania!

#4 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5813 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 29 lip 2020 - 10:01

Mnie siem też podobuje, fajny jest :D :thumbsup: .



#5 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7829 postów

Napisano 29 lip 2020 - 10:23

Troche dziwna nazwa jak na wykonanie,  kiełbasy to mi raczej technologicznie nie przypomina - ale może nazwa lokalna po prostu


Użytkownik Muski edytował ten post 29 lip 2020 - 10:23


#6 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5992 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 29 lip 2020 - 11:50

@sverige2, wizualnie to jak falukorv :)  tylko srednica wieksza



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#7 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5813 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 29 lip 2020 - 12:44

Coś w tym stylu Electro :D .






Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych