Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

[Rosja] Szynka z golonki


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30380 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 06 lip 2020 - 20:03

Szynka z golonki

 

Załączony plik  szynka z golonki.jpg   61,76 KB   4 Ilość pobrań

 

Wspaniała szynka z golonki. Pyszny smak, delikatne mięso i co za zapach. Danie jest bardzo smaczne, z kategorii „tanie i przyjazne”. Szynka z golonki będzie odpowiednia zarówno na rodzinny obiad, jak i jako obfita przekąska na świątecznym stole.

 

Składniki:

  1. Golonka - 1 szt.
  2. Sól - 5 g
  3. Mielony czarny pieprz - 2,5 g
  4. Przyprawa do mięsa - 2,5 g
  5. Czosnek - 4-5 ząbków.

Do gotowania:

  1. Skórka cebuli  - z 1 kg cebuli.
  2. Cebula - 1 szt.
  3. Czarny pieprz ziarnisty - 20 szt.
  4. Ziele angielskie ziarno - 6 szt.
  5. Czosnek - 2 ząbki
  6. Liść laurowy - 2 szt.
  7. Sól - 20 g
  8. Woda - 2 - 2,5 litra

Sposób wykonania:

 

Przygotowując golonkę, zaczynamy od wyjęcia z niej kości. Aby to zrobić, wykonaj nacięcie wzdłuż całej golonki i ostrożnie odetnij mięso wraz ze skórą od kości. W efekcie powinniśmy otrzymać oddzielnie mięso ze skórą i kość. Ostrożnie odetnij mięso od skóry. Kroimy mięso tak, aby uzyskać warstwy, które będzie wygodne pobijać tłuczkiem. Pobijamy tłuczkiem (od strony mięsa) i plastry mięsa.

Przygotuj przyprawy. W filiżance (miseczce) wymieszaj sól, czarny pieprz, przyprawy do mięsa. Użyj przypraw według swoich upodobań, te, które lubisz. Drobno posiekaj czosnek, można go przepuścić przez praskę.

Rozkładamy skórę tłuszczem do góry, posypujemy połową przypraw i czosnku. Na skórze rozkładamy z kolei rozbite mięso. Posypujemy pozostałymi przyprawami i czosnkiem. Dokładnie zwijamy wszystko w rolkę i przewiązujemy przędzą. Sznurujemy wystarczająco ciasno, aby utrzymać kształt szynki. Zawijamy golonkę w folię spożywczą lub torbę foliową i przenosimy na kilka godzin do lodówki, celem zamarynowania.

Przygotowujemy marynatę: do garnka z wodą wkładamy łuski cebuli, pieprz, liście laurowe. Wrzucamy cebulę przekrojoną na pół (bez obierania) i kilka ząbków czosnku. Gdy marynata zacznie się gotować, dodajemy  1 łyżkę stołową soli. Wyciągamy szynkę z golonki z torby (nie usuwać sznurowania!) i wkładamy ją do garnka. Gotujemy golonkę przez 3 godziny na małym ogniu. Po 3 godzinach wyjmujemy golonkę, studzimy, usuwamy przędzę i wstawiamy do lodówki w celu zestalenia. Gdy szynka z golonki stwardnieje - kroimy i podajemy.

 

To jest pyszne! Koniecznie spróbuj!






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych