Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Mi-Szużuk kazachski przysmak


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30123 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 06 lip 2020 - 21:05

Czy jadł ktoś z Was Ми-шужук kazachski przysmak z mięsa jagnięcego?

 

Załączony plik  mi-szurzik.jpg   82,46 KB   8 Ilość pobrań

 

Główne składniki to:

 

- mózgi jagnięce,

- jagnięcina,

- ryż.

 

Gdyby było zainteresowanie, to wrzucę przepis. Całkiem ciekawy.



#2 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1663 postów

Napisano 07 lip 2020 - 10:44

Wrzucaj, :)



#3 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30123 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 07 lip 2020 - 18:58

Mi-shuzhuk

 

Załączony plik  mi-szurzik.jpg   82,46 KB   3 Ilość pobrań

Tradycyjne kazachskie danie dla prawdziwych miłośników mięsa.

 

Składniki:

  1. Podroby - mózgi jagnięce - 770 g
  2. Jagnięcina - 400 g
  3. Cebula - 160 g
  4. Ryż - 125 g
  5. Sól - 10 g
  6. Pieprz czarny mielony - 1 g
  7. Jelita baranie grube lub wieprzowe grube

Sposób wykonania:

 

Przepis ten, orientalnej, a raczej kazachskiej kuchni, trafił do mnie zupełnie przez przypadek. Wydał mi się bardzo ciekawy, toteż postanowiłem spróbować go wykonać. W mojej rodzinie wszyscy uwielbiają mięso, więc wszyscy z radością poparli mój pomysł. Ogólnie jestem fanem orientalnych przepisów kulinarnych zawierających w swym składzie mięso.

Dzisiaj wspólnie przygotujemy Mi-shuzhuka.

Mózgi baranie (najlepiej jagnięce) zalewamy zimną wodą w odpowiednio dużym naczyniu. Pozostawiamy je tak na dwie godziny.

W tym czasie zostaną wymoczone. Następnie wyjmujemy je z pojemnika i dokładnie oczyszczamy, zdejmując zewnętrzną błonę oraz usuwając wszelkie przekrwienia.

Teraz zajmiemy się mięsem jagnięcym. Jeśli nie mamy jagnięciny, możemy użyć wołowiny. Kroimy mięso na kawałki. Następnie przepuszczamy je przez maszynkę do mielenia z założoną drobną siatką. Przyszedł czas na posiekanie cebuli w drobną kostkę. Przesiewamy ryż aby usunąć zanieczyszczenia. Dokładnie go myjemy. Zmielone mięso jagnięce łączymy z mózgiem, posiekaną cebulą i ryżem. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Dodajemy sól i pieprz. Aby uzyskać konsystencję przypominającą gęstą owsiankę, dolewamy wodę w wymaganej ilości. Możemy już napełnić czyste jelita przygotowanym farszem. Należy pamiętać, by dokładnie zawiązać oba końce osłonki. Nasz baton przebijamy igłą w kilku miejscach. Czas na gotowanie. Mi-shuzhuk parzymy tak samo jak grubą kiełbasę.

Smacznego!


Użytkownik Maxell edytował ten post 07 lip 2020 - 19:37


#4 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10215 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 07 lip 2020 - 19:06

Aby uzyskać konsystencję przypominającą gęstą owsiankę, dolewamy trochę wody.

Wg wagi ryżu powinna być szklanka wody aby nie wysuszyć mięsa. 

Trochę wody wchłania ryż przy płukaniu.

Tylko te 770g mózgów jagnięcych...jak je zdobyc? :facepalm:



#5 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5760 postów

Napisano 07 lip 2020 - 19:15

Tylko te 770g mózgów jagnięcych...jak je zdobyc?

 

W Berlinie można u Turka w mięsnym zamówić.. :) W Polsce nie ma sklepów tureckich..szkoda. :(


Użytkownik Małgoś edytował ten post 07 lip 2020 - 19:15


#6 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7463 postów

Napisano 07 lip 2020 - 19:20

Mozna w sieci DINO ZAMŒWIĆ

#7 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30123 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 07 lip 2020 - 19:39

Wg wagi ryżu powinna być szklanka wody aby nie wysuszyć mięsa

Tak to jest z tłumaczeniem. :D Trochę może znaczyć wszystko. Już zmieniłem.



#8 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5992 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 08 lip 2020 - 10:48

W Berlinie można u Turka w mięsnym zamówić.. W Polsce nie ma sklepów tureckich..szkoda.
  u nas latwiej o mozgi niz o podgardle wp :-)

#9 marko30

marko30

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 312 postów
  • Miejscowośćśląsk

Napisano 16 lip 2020 - 09:08

U nas też ciężko u niektórych o "Mózg" ale bywają też Mózgi czyściutkie nie skażone myśleniem. A poza tym jak to smakuje? Bywałem często i w Kazachstanie i Uzbekistanie. Mam tam wielu przyjaciół, ale z takim wyrobem się nie spotkałem.



#10 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30123 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 16 lip 2020 - 09:12

Mam tam wielu przyjaciół, ale z takim wyrobem się nie spotkałem.

Mam swoje lata i pewnie jeszcze nie próbowałem 95% polskich smakołyków regionalnych. :D



#11 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7829 postów

Napisano 16 lip 2020 - 11:52

Bywałem często i w Kazachstanie i Uzbekistanie. Mam tam wielu przyjaciół, ale z takim wyrobem się nie spotkałem.
Azja - chmmm - próbowałem naprawde wiele - tak naprawde może 0,01% ich smakołyków a moze jeszcze mniej?. I wierz mi wszystko inne a nazwa podobna  :D  :thumbsup:  a czasami regionalna nazwa taka sama a produkt inny . Góralska kwasnica - wszedzie inna  i wszedzie ta jedynie prawdziwa  :D .

Zapytaj o lokalną nazwę persymony  :angel:   :D  :D  :D



#12 nestor

nestor

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 991 postów
  • MiejscowośćSzczawno Zdrój

Napisano 17 lip 2020 - 19:11

U nas mózgi przeżuwaczy zostały usunięte z jadłospisu ze względu na BSE. U Arabów przysmakiem są pieczone  głowy baranie razem oczami.



#13 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30123 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 17 lip 2020 - 19:15

Mózgi wieprzowe, a nimi można z powodzeniem zstąpić wymienione w przepisie jagnięce, bez problemu dostaniesz w każdej ubojni i na zamówienie w sklapach firmowych (pewnie nie tylko).



#14 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4299 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 17 lip 2020 - 19:18

Ciekaw jestem jak bardzo smak wyrobu jest podkreślony przez ścianki jelita, które w  żywym organizmie stykają się z treścią pokarmową.



#15 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7829 postów

Napisano 17 lip 2020 - 19:25

razem oczami.

Jadłeś takie ? 

W Arabii oczy jagnięce  są rarytasem :thumbsup:  i najczęściej podawane są osobno . W Mongolii a i owszem głowy razem z oczami  ;)


Użytkownik Muski edytował ten post 17 lip 2020 - 19:26


#16 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10215 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 17 lip 2020 - 19:45

jak bardzo smak wyrobu jest podkreślony przez ścianki jelita, które w  żywym organizmie stykają się z treścią pokarmową.

O czym piszesz Andrzeju?

Jelita są chyba odwracane  :facepalm:  :rolleyes:  



#17 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7829 postów

Napisano 17 lip 2020 - 19:48

Jelita są chyba odwracane 
Czy te na foto na pewno ;)  :facepalm:  

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#18 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10215 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 17 lip 2020 - 19:53

Czy te na foto na pewno     

Faktycznie, widoczne są przyczepy otrzewnowe  :rolleyes:  






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych