Mi-shuzhuk
mi-szurzik.jpg 82,46 KB
3 Ilość pobrań
Tradycyjne kazachskie danie dla prawdziwych miłośników mięsa.
Składniki:
- Podroby - mózgi jagnięce - 770 g
- Jagnięcina - 400 g
- Cebula - 160 g
- Ryż - 125 g
- Sól - 10 g
- Pieprz czarny mielony - 1 g
- Jelita baranie grube lub wieprzowe grube
Sposób wykonania:
Przepis ten, orientalnej, a raczej kazachskiej kuchni, trafił do mnie zupełnie przez przypadek. Wydał mi się bardzo ciekawy, toteż postanowiłem spróbować go wykonać. W mojej rodzinie wszyscy uwielbiają mięso, więc wszyscy z radością poparli mój pomysł. Ogólnie jestem fanem orientalnych przepisów kulinarnych zawierających w swym składzie mięso.
Dzisiaj wspólnie przygotujemy Mi-shuzhuka.
Mózgi baranie (najlepiej jagnięce) zalewamy zimną wodą w odpowiednio dużym naczyniu. Pozostawiamy je tak na dwie godziny.
W tym czasie zostaną wymoczone. Następnie wyjmujemy je z pojemnika i dokładnie oczyszczamy, zdejmując zewnętrzną błonę oraz usuwając wszelkie przekrwienia.
Teraz zajmiemy się mięsem jagnięcym. Jeśli nie mamy jagnięciny, możemy użyć wołowiny. Kroimy mięso na kawałki. Następnie przepuszczamy je przez maszynkę do mielenia z założoną drobną siatką. Przyszedł czas na posiekanie cebuli w drobną kostkę. Przesiewamy ryż aby usunąć zanieczyszczenia. Dokładnie go myjemy. Zmielone mięso jagnięce łączymy z mózgiem, posiekaną cebulą i ryżem. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Dodajemy sól i pieprz. Aby uzyskać konsystencję przypominającą gęstą owsiankę, dolewamy wodę w wymaganej ilości. Możemy już napełnić czyste jelita przygotowanym farszem. Należy pamiętać, by dokładnie zawiązać oba końce osłonki. Nasz baton przebijamy igłą w kilku miejscach. Czas na gotowanie. Mi-shuzhuk parzymy tak samo jak grubą kiełbasę.
Smacznego!
Użytkownik Maxell edytował ten post 07 lip 2020 - 19:37