Maxell Opublikowano 6 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Lipca 2020 Czy jadł ktoś z Was Ми-шужук kazachski przysmak z mięsa jagnięcego? Główne składniki to: - mózgi jagnięce,- jagnięcina,- ryż. Gdyby było zainteresowanie, to wrzucę przepis. Całkiem ciekawy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 7 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Lipca 2020 Wrzucaj, Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Lipca 2020 (edytowane) Mi-shuzhuk Tradycyjne kazachskie danie dla prawdziwych miłośników mięsa. Składniki:Podroby - mózgi jagnięce - 770 g Jagnięcina - 400 g Cebula - 160 g Ryż - 125 g Sól - 10 g Pieprz czarny mielony - 1 g Jelita baranie grube lub wieprzowe grubeSposób wykonania: Przepis ten, orientalnej, a raczej kazachskiej kuchni, trafił do mnie zupełnie przez przypadek. Wydał mi się bardzo ciekawy, toteż postanowiłem spróbować go wykonać. W mojej rodzinie wszyscy uwielbiają mięso, więc wszyscy z radością poparli mój pomysł. Ogólnie jestem fanem orientalnych przepisów kulinarnych zawierających w swym składzie mięso.Dzisiaj wspólnie przygotujemy Mi-shuzhuka.Mózgi baranie (najlepiej jagnięce) zalewamy zimną wodą w odpowiednio dużym naczyniu. Pozostawiamy je tak na dwie godziny.W tym czasie zostaną wymoczone. Następnie wyjmujemy je z pojemnika i dokładnie oczyszczamy, zdejmując zewnętrzną błonę oraz usuwając wszelkie przekrwienia.Teraz zajmiemy się mięsem jagnięcym. Jeśli nie mamy jagnięciny, możemy użyć wołowiny. Kroimy mięso na kawałki. Następnie przepuszczamy je przez maszynkę do mielenia z założoną drobną siatką. Przyszedł czas na posiekanie cebuli w drobną kostkę. Przesiewamy ryż aby usunąć zanieczyszczenia. Dokładnie go myjemy. Zmielone mięso jagnięce łączymy z mózgiem, posiekaną cebulą i ryżem. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Dodajemy sól i pieprz. Aby uzyskać konsystencję przypominającą gęstą owsiankę, dolewamy wodę w wymaganej ilości. Możemy już napełnić czyste jelita przygotowanym farszem. Należy pamiętać, by dokładnie zawiązać oba końce osłonki. Nasz baton przebijamy igłą w kilku miejscach. Czas na gotowanie. Mi-shuzhuk parzymy tak samo jak grubą kiełbasę.Smacznego! Edytowane 7 Lipca 2020 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Lipca 2020 Aby uzyskać konsystencję przypominającą gęstą owsiankę, dolewamy trochę wody. Wg wagi ryżu powinna być szklanka wody aby nie wysuszyć mięsa. Trochę wody wchłania ryż przy płukaniu.Tylko te 770g mózgów jagnięcych...jak je zdobyc? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 7 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Lipca 2020 (edytowane) Tylko te 770g mózgów jagnięcych...jak je zdobyc? W Berlinie można u Turka w mięsnym zamówić.. W Polsce nie ma sklepów tureckich..szkoda. Edytowane 7 Lipca 2020 przez Małgoś Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 7 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Lipca 2020 Mozna w sieci DINO ZAMŒWIĆ Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Lipca 2020 Wg wagi ryżu powinna być szklanka wody aby nie wysuszyć mięsa Tak to jest z tłumaczeniem. Trochę może znaczyć wszystko. Już zmieniłem. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 8 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 8 Lipca 2020 W Berlinie można u Turka w mięsnym zamówić.. W Polsce nie ma sklepów tureckich..szkoda. u nas latwiej o mozgi niz o podgardle wp :-) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marko30 Opublikowano 16 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 16 Lipca 2020 U nas też ciężko u niektórych o "Mózg" ale bywają też Mózgi czyściutkie nie skażone myśleniem. A poza tym jak to smakuje? Bywałem często i w Kazachstanie i Uzbekistanie. Mam tam wielu przyjaciół, ale z takim wyrobem się nie spotkałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 16 Lipca 2020 Mam tam wielu przyjaciół, ale z takim wyrobem się nie spotkałem. Mam swoje lata i pewnie jeszcze nie próbowałem 95% polskich smakołyków regionalnych. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 16 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 16 Lipca 2020 Bywałem często i w Kazachstanie i Uzbekistanie. Mam tam wielu przyjaciół, ale z takim wyrobem się nie spotkałem. Azja - chmmm - próbowałem naprawde wiele - tak naprawde może 0,01% ich smakołyków a moze jeszcze mniej?. I wierz mi wszystko inne a nazwa podobna a czasami regionalna nazwa taka sama a produkt inny . Góralska kwasnica - wszedzie inna i wszedzie ta jedynie prawdziwa .Zapytaj o lokalną nazwę persymony Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 17 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 17 Lipca 2020 U nas mózgi przeżuwaczy zostały usunięte z jadłospisu ze względu na BSE. U Arabów przysmakiem są pieczone głowy baranie razem oczami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 17 Lipca 2020 Mózgi wieprzowe, a nimi można z powodzeniem zstąpić wymienione w przepisie jagnięce, bez problemu dostaniesz w każdej ubojni i na zamówienie w sklapach firmowych (pewnie nie tylko). Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 17 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 17 Lipca 2020 Ciekaw jestem jak bardzo smak wyrobu jest podkreślony przez ścianki jelita, które w żywym organizmie stykają się z treścią pokarmową. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 17 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 17 Lipca 2020 (edytowane) razem oczami.Jadłeś takie ? W Arabii oczy jagnięce są rarytasem i najczęściej podawane są osobno . W Mongolii a i owszem głowy razem z oczami Edytowane 17 Lipca 2020 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 17 Lipca 2020 jak bardzo smak wyrobu jest podkreślony przez ścianki jelita, które w żywym organizmie stykają się z treścią pokarmową. O czym piszesz Andrzeju?Jelita są chyba odwracane Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 17 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 17 Lipca 2020 Jelita są chyba odwracane Czy te na foto na pewno Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 17 Lipca 2020 Czy te na foto na pewno Faktycznie, widoczne są przyczepy otrzewnowe Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.