Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

[Rosja] Rolada wieprzowa nadziewana ozorem wołowym „Delicious”


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30468 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 07 lip 2020 - 19:47

Rolada Wieprzowa nadziewana ozorem wołowym „Delicious”
 

Załączony plik  rol1.jpg   69,39 KB   4 Ilość pobrań

 

Okazuje się, że to niezwykle aromatyczna rolada. Świetna opcja w przypadku konieczności podania mięsa na stół.
Marynata herbaciana sprawdziła się bardzo dobrze. Można jej używać nie tylko do ozorka, ale także do wieprzowiny.

 

Składniki:

  1. Ozór wołowy - 500 g
  2. Karkówka wieprzowa - 700 g
  3. Boczek wieprzowy (krojony) - 5-6 szt.
  4. Sól - do smaku
  5. Mieszanka pieprzu -  do smaku
  6. Zioła prowansalskie (opcjonalnie) - do smaku
  7. Goździki - 2 szt.
  8. Ziele angielskie - 3 szt.
  9. Liść laurowy - 1-2 szt.
  10. Herbata (czarna) - 2-3 łyżeczki

Sposób wykonania:

 

Dokładnie umyj język wołowy.

 

Załączony plik  rol2.jpg   51 KB   4 Ilość pobrań

 

Następnie gotuj go, do miękkości (skóra powinna schodzić) razem z goździkami, zielem angielskim i liściem laurowym.

Przygotuj marynatę herbacianą z przyprawami (goździki, ziele angielskie, liść laurowy), zagotuj.

Ugotowany ozór obierz ze skóry pod strumieniem zimnej wody, zanurz go w marynacie z herbaty i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

 

Załączony plik  rol3.jpg   38,44 KB   4 Ilość pobrań

 

Karkówkę nadetnij wzdłuż, otwórz ją jak książkę, posyp solą, mieszanką pieprzu i papryki oraz opcjonalnie ziół prowansalskich, z lekka przytnij, wyrównując jej grubość.

 

Załączony plik  rol4.jpg   58,8 KB   4 Ilość pobrań

 

Przygotowany płat karkówki, przykryj plastrami boczku.

 

Załączony plik  rol5.jpg   56,46 KB   4 Ilość pobrań

 

Na brzegu przykrytego boczkiem płata karkówki ułóż marynowany język, całość mocno zwiń i równie mocno osznuruj przędzą wędzarniczą.

 

Załączony plik  rol6.jpg   69,53 KB   4 Ilość pobrań

 

Umieść roladę w żaroodpornym naczyniu, wlej niewielką ilość marynaty herbacianej i całość szczelnie przykryj folią i wstaw do gorącego piekarnika.

 

Załączony plik  rol7.jpg   64,58 KB   4 Ilość pobrań

 

Zapiekaj w temperaturze 240 st.C przez 30 min. Nie otwierając drzwiczek piekarnika, wyłącz go i pozostaw pieczeń w piekarniku, aż do pełnego wystygnięcia.
Wystudzoną roladę umieść w lodówce pod obciążeniem (prasowanie) na całą noc.

 

Załączony plik  rol8.jpg   76,38 KB   4 Ilość pobrań

 

Smacznego


Użytkownik Maxell edytował ten post 07 lip 2020 - 19:58





Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych