Maxell Opublikowano 9 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Lipca 2020 (edytowane) Domowa kiełbasa z wołowiny Teraz nikt rozsądny nie kupuje kiełbasy w sklepie, kiedy sam może przygotować ją w domu. Domowa kiełbasa wołowa z cebulą jest doskonałym naturalnym substytutem kiełbas sklepowych. Do dzieła. Składniki:Wołowina kl I - 1 kg Słonina (ideałem byłby tłuszcz wołowy) - 430 g Cebula - 2 szt. Sól morska gruboziarnista - 27 g (opcja - mieszanka z peklosolą w stosunku 50/50) Mieszanka pieprzu (czarny, biały, ziele angielskie) w ziarnach - 5 g Jelita wieprzowe – kiełbaśniceSposób wykonania: 1. Przygotuj mięso i tłuszcz. Nie musisz nic myć, jeśli mięso i słonina są zabrudzone - wytrzyj serwetką, odetnij wszelkie przekrwienia.2. Obierz cebulę. Pokrój mięso, słoninę i cebulę w małą kostkę. Rozdrobnij ziarna mieszanki pieprzu i sól w moździerzu.3. Wymieszaj wszystkie składniki i przyprawy, pamiętając, że wszystko powinno być bardzo zimne.4. Wstaw naczynie z przygotowanym farszem na kiełbasę wołową do lodówki na 8 godzin. W możesz go raz przemieszać.5. Umyj jelita, nadziej je ściśle farszem przy pomocy maszynki do mięsa z lejkiem lub nadziewarki do kiełbas. Odkręć jelito z farszem w małe kiełbaski, przewiązując miejsca odkręcenia szpagatem. Kiełbasy powinny być nabite bardzo ściśle , gdyż będą poddawane procesowi suszenia. Im cieńsze jelita zastosujemy, tym większe będzie prawdopodobieństwo otrzymania udanej kiełbasy. Gotowe batony rozwieście w kuchni i trzymajcie je tak przez pół dnia.6. Przenieś kiełbasę do chłodnego miejsca (piwnica, lodówka) i pozwól jej schnąć w temperaturze 8 stopni przez około miesiąc.Zamiast samej soli morskiej, do produkcji tej kiełbasy możemy użyć mieszanki składającej się z 50% soli morskiej i 50% peklosoli. Azotyn dodany do farszu w formie składnika peklosoli jest z powodzeniem stosowany do suszonych kiełbas i mięsa, wspomaga dojrzewanie mięsa i zapobiega rozwojowi bakterii. Dzięki tej soli mięso w kiełbasach wybarwi się na piękny czerwony kolor. Kiełbasa wykonana na samej soli, będzie miała kolor w odcieniach brązu.Zwolennicy kminku, mogą z powodzeniem dodać go do farszu, w ilości jaka będzie im odpowiadała. Smacznego. Edytowane 9 Lipca 2020 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.