Skocz do zawartości

[Rosja] Domowa kiełbasa z wołowiny - suszona


Maxell

Rekomendowane odpowiedzi

Domowa kiełbasa z wołowiny

 

Teraz nikt rozsądny nie kupuje kiełbasy w sklepie, kiedy sam może przygotować ją w domu. Domowa kiełbasa wołowa z cebulą jest doskonałym naturalnym substytutem kiełbas sklepowych. Do dzieła.

 

post-39694-0-57377000-1594305720_thumb.jpg

 

Składniki:

  1. Wołowina kl I - 1 kg
  2. Słonina (ideałem byłby tłuszcz wołowy) - 430 g
  3. Cebula - 2 szt.
  4. Sól morska gruboziarnista - 27 g (opcja - mieszanka z peklosolą w stosunku 50/50)
  5. Mieszanka pieprzu (czarny, biały, ziele angielskie) w ziarnach - 5 g
  6. Jelita wieprzowe – kiełbaśnice

Sposób wykonania:

 

1. Przygotuj mięso i tłuszcz. Nie musisz nic myć, jeśli mięso i słonina są zabrudzone - wytrzyj serwetką, odetnij wszelkie przekrwienia.

2. Obierz cebulę. Pokrój mięso, słoninę i cebulę w małą kostkę. Rozdrobnij ziarna mieszanki pieprzu i sól w moździerzu.

3. Wymieszaj wszystkie składniki i przyprawy, pamiętając, że wszystko powinno być bardzo zimne.

4. Wstaw naczynie z przygotowanym farszem na kiełbasę wołową do lodówki na 8 godzin. W  możesz go raz przemieszać.

5. Umyj jelita, nadziej je ściśle farszem przy pomocy maszynki do mięsa z lejkiem lub nadziewarki do kiełbas. Odkręć jelito z farszem w małe kiełbaski, przewiązując miejsca odkręcenia szpagatem. Kiełbasy powinny być nabite bardzo ściśle , gdyż będą poddawane procesowi suszenia. Im cieńsze jelita zastosujemy, tym większe będzie prawdopodobieństwo otrzymania udanej kiełbasy. Gotowe batony rozwieście w kuchni i trzymajcie je tak przez pół dnia.

6. Przenieś kiełbasę do chłodnego miejsca (piwnica, lodówka) i pozwól jej schnąć w temperaturze 8 stopni przez około miesiąc.

Zamiast samej soli morskiej, do produkcji tej kiełbasy możemy użyć mieszanki składającej się z 50% soli morskiej i 50% peklosoli. Azotyn dodany do farszu w formie składnika peklosoli jest z powodzeniem stosowany do suszonych kiełbas i mięsa, wspomaga dojrzewanie mięsa i zapobiega rozwojowi bakterii. Dzięki tej soli mięso w kiełbasach wybarwi się na piękny czerwony kolor. Kiełbasa wykonana na samej soli, będzie miała kolor w odcieniach brązu.

Zwolennicy kminku, mogą z powodzeniem dodać go do farszu, w ilości jaka będzie im odpowiadała.

 

Smacznego.

 

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.