Maxell Opublikowano 9 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Lipca 2020 Kupaty pieczone na grillu Bardzo smaczne, kiełbaski z kurczaka. Kupaty sa przysmakiem pochodzącym z Gruzji. Aby kupat był miękki i soczysty, do mięsa mielonego dodaje się śmietanę. Nadaje mięsu niespotykanej delikatności i jaśniejszego koloru. Przyprawy są wybierane tak, by danie smakowo było maksymalnie harmonijnie. Ale nic nie stoi na przeszkodzie by sobie poeksperymentować, dodając ulubione przyprawy lub więcej pieprzu. To kwestia indywidualnego smaku. Chociaż proponuję nie zaostrzać potrawy pieprzem, gdyż można to zrobić za pomocą ostrego sosu, chrzany czy musztardy. Składniki:Filet z kurczaka - 2 kg Śmietana kremowa (10% lub bardziej tłusta) - 200 ml Kolendra mielona - 2,5 g Pieprz czarny mielony - 5 g Papryka mielona (pieprz czerwony) - 2,5 g Gałka muszkatołowa - 1 g Imbir w proszku - 2,5 g Peklosól - 17 g Sól jodowana grubo mielona - 10 g Czosnek - 2 ząbki (10 g) Jelita wieprzowe - kiełbaśnice Olej roślinny - 50 mlSposób wykonania: 1. Filet z kurczaka dokładnie umyć pod bieżącą wodą, a następnie wysuszyć. Mięso pokroić w długie paski. Teraz kurczaka zmiel za pomocą maszynki do mięsa, przepuszczając przez siatkę o dużych oczkach. Powtórz operację, zmieniając siatkę na taką, która ma oczka drobne. Aby mięso było dobrze posiekane, można je wcześniej lekko podmrozić w zamrażarce (przez 20-30 minut).2. A teraz przyprawiamy mielone mięso przyprawami: mieloną kolendrą, gałką muszkatołową, czarnym i czerwonym mielonym pieprzem, imbirem. Dodajemy sól jodowaną i peklosól. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Próbujemy smak farszu, by ewentualnie go doprawić solą lub przyprawami.3. Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę. Równomiernie rozłóż czosnek na mielonym farszu. Na tym etapie wlej śmietanę. Wymieszaj masę. Następnie przykrywamy naczynie z farszem pokrywką i umieszczamy w lodówce na 12 godzin, aby dojrzało. Najlepiej na całą noc.4. Po upływie tego czasu napełniamy jelita wieprzowe mielonym farszem i formujemy kiełbaski przy pomocy nitki. Dokładnie badamy każdy kupat, a jeśli zauważymy w nim powietrze, wykłuwamy je igłą. Jelit nie napełniamy farszem zbyt ściśle, gdyż pod wpływem obróbki termicznej kupaty mogłyby popękać.5. Wlewamy ok. 2 litry wody do rondla i stawiamy na ogniu. Gdy woda się zagotuje, wkładamy do niej kupaty i gotujemy dosłownie minutę. Następnie wyjmujemy je z wody i suszymy.6. Obficie posmarujemy każdy kupat olejem roślinnym, a następnie kładziemy na dobrze rozgrzanym ruszcie grilla. Smażymy z obu stron, na złoty kolor. Mięso z kurczaka piecze się bardzo szybko, a wstępne blanszowanie we wrzącej wodzie tylko przyspiesza proces.Podajemy na gorąco z warzywami i zieleniną. Smacznego! Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 11 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Lipca 2020 Trzeba koniecznie spróbować .Robił już ktoś? Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 12 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Lipca 2020 Cześć.Jakie propozycje rozdrabniania mięsa?Oczko 12, potem 8? Czy jeszcze drobniej?Jak byście sugerowali? Cytuj pozdrawiambielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 12 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Lipca 2020 Oczko 12, potem 8? Czy jeszcze drobniej? 4 .... jadłem podobne kiełbaski właśnie w Gruzji - były drobno mielone - wtedy nie wiedziałem co to były smaczne Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lobo Opublikowano 13 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Lipca 2020 Robiłem, mielone na oczku 8 mm potem 4 mm.Nie zrobiłem zdjęcia ,ale były naprawdę dobre , po krótkim parzeniu w przekroju była cienka biała otoczka a środek różowy dopiero po grilowaniu kolory i smak się wyrównały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 25 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 25 Lipca 2020 Ja chciałam te kiełbaski zrobić trochę na "zaś" i trochę zostawić na za kilka dni Czy mogę je parzyć normalnie jak inne kiełbaski [d o osiągnięcia 72 stopni] a potem dopiero takie na grila? Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.