Kupaty pieczone na grillu
kupaty.jpg 85,58 KB
4 Ilość pobrań
Bardzo smaczne, kiełbaski z kurczaka. Kupaty sa przysmakiem pochodzącym z Gruzji. Aby kupat był miękki i soczysty, do mięsa mielonego dodaje się śmietanę. Nadaje mięsu niespotykanej delikatności i jaśniejszego koloru. Przyprawy są wybierane tak, by danie smakowo było maksymalnie harmonijnie. Ale nic nie stoi na przeszkodzie by sobie poeksperymentować, dodając ulubione przyprawy lub więcej pieprzu. To kwestia indywidualnego smaku. Chociaż proponuję nie zaostrzać potrawy pieprzem, gdyż można to zrobić za pomocą ostrego sosu, chrzany czy musztardy.
Składniki:
- Filet z kurczaka - 2 kg
- Śmietana kremowa (10% lub bardziej tłusta) - 200 ml
- Kolendra mielona - 2,5 g
- Pieprz czarny mielony - 5 g
- Papryka mielona (pieprz czerwony) - 2,5 g
- Gałka muszkatołowa - 1 g
- Imbir w proszku - 2,5 g
- Peklosól - 17 g
- Sól jodowana grubo mielona - 10 g
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Jelita wieprzowe - kiełbaśnice
- Olej roślinny - 50 ml
Sposób wykonania:
1. Filet z kurczaka dokładnie umyć pod bieżącą wodą, a następnie wysuszyć. Mięso pokroić w długie paski. Teraz kurczaka zmiel za pomocą maszynki do mięsa, przepuszczając przez siatkę o dużych oczkach. Powtórz operację, zmieniając siatkę na taką, która ma oczka drobne. Aby mięso było dobrze posiekane, można je wcześniej lekko podmrozić w zamrażarce (przez 20-30 minut).
2. A teraz przyprawiamy mielone mięso przyprawami: mieloną kolendrą, gałką muszkatołową, czarnym i czerwonym mielonym pieprzem, imbirem. Dodajemy sól jodowaną i peklosól. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Próbujemy smak farszu, by ewentualnie go doprawić solą lub przyprawami.
3. Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę. Równomiernie rozłóż czosnek na mielonym farszu. Na tym etapie wlej śmietanę. Wymieszaj masę. Następnie przykrywamy naczynie z farszem pokrywką i umieszczamy w lodówce na 12 godzin, aby dojrzało. Najlepiej na całą noc.
4. Po upływie tego czasu napełniamy jelita wieprzowe mielonym farszem i formujemy kiełbaski przy pomocy nitki. Dokładnie badamy każdy kupat, a jeśli zauważymy w nim powietrze, wykłuwamy je igłą. Jelit nie napełniamy farszem zbyt ściśle, gdyż pod wpływem obróbki termicznej kupaty mogłyby popękać.
5. Wlewamy ok. 2 litry wody do rondla i stawiamy na ogniu. Gdy woda się zagotuje, wkładamy do niej kupaty i gotujemy dosłownie minutę. Następnie wyjmujemy je z wody i suszymy.
6. Obficie posmarujemy każdy kupat olejem roślinnym, a następnie kładziemy na dobrze rozgrzanym ruszcie grilla. Smażymy z obu stron, na złoty kolor. Mięso z kurczaka piecze się bardzo szybko, a wstępne blanszowanie we wrzącej wodzie tylko przyspiesza proces.
Podajemy na gorąco z warzywami i zieleniną.
Smacznego!