Skocz do zawartości

[Gruzja] Kupaty pieczone na grillu


Maxell

Rekomendowane odpowiedzi

Kupaty pieczone na grillu

 

post-39694-0-22246700-1594315551_thumb.jpg

 

Bardzo smaczne, kiełbaski z kurczaka. Kupaty sa przysmakiem pochodzącym z Gruzji. Aby kupat był miękki i soczysty, do mięsa mielonego dodaje się śmietanę. Nadaje mięsu niespotykanej delikatności i jaśniejszego koloru. Przyprawy są wybierane tak, by danie smakowo było maksymalnie harmonijnie. Ale nic nie stoi na przeszkodzie by sobie poeksperymentować, dodając ulubione przyprawy lub więcej pieprzu. To kwestia indywidualnego smaku. Chociaż proponuję nie zaostrzać potrawy pieprzem, gdyż można to zrobić za pomocą ostrego sosu, chrzany czy musztardy.

 

Składniki:

  1. Filet z kurczaka - 2 kg
  2. Śmietana kremowa (10% lub bardziej tłusta) - 200 ml
  3. Kolendra mielona - 2,5 g
  4. Pieprz czarny mielony - 5 g
  5. Papryka mielona (pieprz czerwony) - 2,5 g
  6. Gałka muszkatołowa - 1 g
  7. Imbir w proszku - 2,5 g
  8. Peklosól - 17 g
  9. Sól jodowana grubo mielona - 10 g
  10. Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  11. Jelita wieprzowe - kiełbaśnice
  12. Olej roślinny - 50 ml

Sposób wykonania:

 

1. Filet z kurczaka dokładnie umyć pod bieżącą wodą, a następnie wysuszyć. Mięso pokroić w długie paski. Teraz kurczaka zmiel za pomocą maszynki do mięsa, przepuszczając przez siatkę o dużych oczkach. Powtórz operację, zmieniając siatkę na taką, która ma oczka drobne. Aby mięso było dobrze posiekane, można je wcześniej lekko podmrozić w zamrażarce (przez 20-30 minut).

2. A teraz przyprawiamy mielone mięso przyprawami: mieloną kolendrą, gałką muszkatołową, czarnym i czerwonym mielonym pieprzem, imbirem. Dodajemy sól jodowaną i peklosól. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Próbujemy smak farszu, by ewentualnie go doprawić solą lub przyprawami.

3. Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę. Równomiernie rozłóż czosnek na mielonym farszu. Na tym etapie wlej śmietanę. Wymieszaj masę. Następnie przykrywamy naczynie z farszem pokrywką i umieszczamy w lodówce na 12 godzin, aby dojrzało. Najlepiej na całą noc.

4. Po upływie tego czasu napełniamy jelita wieprzowe mielonym farszem i formujemy kiełbaski przy pomocy nitki. Dokładnie badamy każdy kupat, a jeśli zauważymy w nim powietrze, wykłuwamy je igłą. Jelit nie napełniamy farszem zbyt ściśle, gdyż pod wpływem obróbki termicznej kupaty mogłyby popękać.

5. Wlewamy ok. 2 litry wody do rondla i stawiamy na ogniu. Gdy woda się zagotuje, wkładamy do niej kupaty i gotujemy dosłownie minutę. Następnie wyjmujemy je z wody i suszymy.

6. Obficie posmarujemy każdy kupat olejem roślinnym, a następnie kładziemy na dobrze rozgrzanym ruszcie grilla. Smażymy z obu stron, na złoty kolor. Mięso z kurczaka piecze się bardzo szybko, a wstępne blanszowanie we wrzącej wodzie tylko przyspiesza proces.

Podajemy na gorąco z warzywami i zieleniną.

 

Smacznego!

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Oczko 12, potem 8? Czy jeszcze drobniej?
  4 .... jadłem podobne kiełbaski właśnie w Gruzji - były drobno mielone - wtedy nie wiedziałem  co to  :facepalm: były smaczne ;)

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Ja  chciałam  te  kiełbaski  zrobić  trochę  na "zaś"   i   trochę  zostawić  na  za  kilka   dni  Czy  mogę  je  parzyć  normalnie  jak  inne  kiełbaski  [d o  osiągnięcia  72 stopni]  a potem  dopiero  takie  na  grila?

beata
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.