Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

[Gruzja] Kupaty pieczone na grillu


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30286 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 09 lip 2020 - 18:26

Kupaty pieczone na grillu

 

Załączony plik  kupaty.jpg   85,58 KB   4 Ilość pobrań

 

Bardzo smaczne, kiełbaski z kurczaka. Kupaty sa przysmakiem pochodzącym z Gruzji. Aby kupat był miękki i soczysty, do mięsa mielonego dodaje się śmietanę. Nadaje mięsu niespotykanej delikatności i jaśniejszego koloru. Przyprawy są wybierane tak, by danie smakowo było maksymalnie harmonijnie. Ale nic nie stoi na przeszkodzie by sobie poeksperymentować, dodając ulubione przyprawy lub więcej pieprzu. To kwestia indywidualnego smaku. Chociaż proponuję nie zaostrzać potrawy pieprzem, gdyż można to zrobić za pomocą ostrego sosu, chrzany czy musztardy.

 

Składniki:

  1. Filet z kurczaka - 2 kg
  2. Śmietana kremowa (10% lub bardziej tłusta) - 200 ml
  3. Kolendra mielona - 2,5 g
  4. Pieprz czarny mielony - 5 g
  5. Papryka mielona (pieprz czerwony) - 2,5 g
  6. Gałka muszkatołowa - 1 g
  7. Imbir w proszku - 2,5 g
  8. Peklosól - 17 g
  9. Sól jodowana grubo mielona - 10 g
  10. Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  11. Jelita wieprzowe - kiełbaśnice
  12. Olej roślinny - 50 ml

Sposób wykonania:

 

1. Filet z kurczaka dokładnie umyć pod bieżącą wodą, a następnie wysuszyć. Mięso pokroić w długie paski. Teraz kurczaka zmiel za pomocą maszynki do mięsa, przepuszczając przez siatkę o dużych oczkach. Powtórz operację, zmieniając siatkę na taką, która ma oczka drobne. Aby mięso było dobrze posiekane, można je wcześniej lekko podmrozić w zamrażarce (przez 20-30 minut).

2. A teraz przyprawiamy mielone mięso przyprawami: mieloną kolendrą, gałką muszkatołową, czarnym i czerwonym mielonym pieprzem, imbirem. Dodajemy sól jodowaną i peklosól. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Próbujemy smak farszu, by ewentualnie go doprawić solą lub przyprawami.

3. Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę. Równomiernie rozłóż czosnek na mielonym farszu. Na tym etapie wlej śmietanę. Wymieszaj masę. Następnie przykrywamy naczynie z farszem pokrywką i umieszczamy w lodówce na 12 godzin, aby dojrzało. Najlepiej na całą noc.

4. Po upływie tego czasu napełniamy jelita wieprzowe mielonym farszem i formujemy kiełbaski przy pomocy nitki. Dokładnie badamy każdy kupat, a jeśli zauważymy w nim powietrze, wykłuwamy je igłą. Jelit nie napełniamy farszem zbyt ściśle, gdyż pod wpływem obróbki termicznej kupaty mogłyby popękać.

5. Wlewamy ok. 2 litry wody do rondla i stawiamy na ogniu. Gdy woda się zagotuje, wkładamy do niej kupaty i gotujemy dosłownie minutę. Następnie wyjmujemy je z wody i suszymy.

6. Obficie posmarujemy każdy kupat olejem roślinnym, a następnie kładziemy na dobrze rozgrzanym ruszcie grilla. Smażymy z obu stron, na złoty kolor. Mięso z kurczaka piecze się bardzo szybko, a wstępne blanszowanie we wrzącej wodzie tylko przyspiesza proces.

Podajemy na gorąco z warzywami i zieleniną.

 

Smacznego!



#2 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1989 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 11 lip 2020 - 23:03

Trzeba koniecznie spróbować .Robił już ktoś?



#3 bielok

bielok

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 55 postów
  • Miejscowośćzzz

Napisano 12 lip 2020 - 08:13

Cześć.

Jakie propozycje rozdrabniania mięsa?

Oczko 12, potem 8? Czy jeszcze drobniej?

Jak byście sugerowali?



#4 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8038 postów

Napisano 12 lip 2020 - 08:43

Oczko 12, potem 8? Czy jeszcze drobniej?
  4 .... jadłem podobne kiełbaski właśnie w Gruzji - były drobno mielone - wtedy nie wiedziałem  co to  :facepalm: były smaczne ;)

#5 lobo

lobo

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 72 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 13 lip 2020 - 12:47

Robiłem, mielone na oczku 8 mm potem 4 mm.Nie zrobiłem zdjęcia ,ale były naprawdę dobre , po krótkim parzeniu w przekroju była cienka biała otoczka a środek różowy dopiero po grilowaniu kolory i smak się wyrównały.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#6 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1989 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 25 lip 2020 - 08:24

Ja  chciałam  te  kiełbaski  zrobić  trochę  na "zaś"   i   trochę  zostawić  na  za  kilka   dni  Czy  mogę  je  parzyć  normalnie  jak  inne  kiełbaski  [d o  osiągnięcia  72 stopni]  a potem  dopiero  takie  na  grila?






Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych