Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

[Rosja] Domowe kiełbaski z kurczaka w folii spożywczej


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30377 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 09 lip 2020 - 19:55

Domowe kiełbaski z kurczaka w folii spożywczej

 

Załączony plik  sosilki.jpg   52,71 KB   4 Ilość pobrań

 

Preferujesz zdrową i zbilansowaną dietę? To coś dla Ciebie. Możesz użyć dowolnego klasycznego dodatku do kiełbas lub polegać na własnym smaku. Podobnie jak z sosami i sałatkami. Te kiełbaski, to domowe kiełbaski z kurczaka. One same w sobie są już dobre. Jeśli przygotowujesz je dla dzieci, nie powinieneś dodawać pieprzu i ostrych przypraw.

 

Składniki:

  1. Filet z kurczaka - 500 g
  2. Jajka - 1 szt.
  3. Masło śmietankowe - 50 g
  4. Mleko - 100 ml
  5. Pieprz czarny mielony - do smaku
  6. Sól - 2,5 g
  7. Kolendra mielona - 2,5 g
  8. Papryka mielona - 2,5 g

Sposób wykonania:

 

Krok 1:

 

Załączony plik  sos1.jpg   40,31 KB   4 Ilość pobrań

 

Głównym składnikiem domowych kiełbasek drobiowych będzie oczywiście mielony kurczak. Dlatego upewnij się, że mięso mielone lub kurczak są świeże. Możesz użyć gotowego farszu z kurczaka lub możesz przygotować go sam.

 

Krok 2:

 

Załączony plik  sos2.jpg   48,74 KB   4 Ilość pobrań

 

Pokrój filet z kurczaka na kawałki i zmiel mięso maszynką z założonym sitkiem, o najmniejszych oczkach, aby mięso było jak najbardziej rozdrobnione.

 

Krok 3:

 

Załączony plik  sos3.jpg   52,16 KB   4 Ilość pobrań

 

Do mielonego mięsa dodaj średniej wielkości jajko, masło śmietankowe (miękkie), mleko (zawartość tłuszczu w zasadzie nie ma większego znaczenia), sól, pieprz i mieloną kolendrę.

 

Krok 4:

 

Załączony plik  sos4.jpg   43,35 KB   4 Ilość pobrań

 

Teraz najciekawszą rzeczą będzie formowanie kiełbasek. Zdecyduj o ich rozmiarze: czy będą to kiełbaski grube, długie i cienkie lub bardzo małe dla maluszków. Na folii spożywczej połóż około 2 łyżek przygotowanego farszu.

 

Krok 5:

 

Załączony plik  sos5.jpg   43,03 KB   4 Ilość pobrań

 

Folię zwińcie ciasno, owijając kilka razy, aby farsz nie „uciekł”, tworząc kiełbasę o określonej wielkości. Zawinięcie powinno wyglądać  jak przy cukierkach, a końcówki zawiązane ściśle wystającą folią lub nicią. Spróbuj jak najściślej zrolować kiełbaskę i wykonać wiązanie, aby nie było wewnątrz nadmiaru powietrza, a po ugotowaniu kiełbaska stała się gładka i twarda, bez wgłębień i nierówności.

 

Krok 6:

 

Załączony plik  sos6.jpg   44,55 KB   2 Ilość pobrań

 

Kiełbaski z kurczaka można zamrozić celem użycia w przyszłości. Istnieją dwie opcje:

- zamrożenie surowego farszu, a następnie, gotowanie bez rozmrażania,

- zamrozić już gotowe (ugotowane), a następnie, stosując dowolną dostępną metodę obróbki cieplnej (na przykład kuchenkę mikrofalową lub piekarnik), nadanie im pożądanego wyglądu.

 

Krok 7:

 

Załączony plik  sos7.jpg   34,63 KB   2 Ilość pobrań

 

Zagotuj wodę w garnku, włóż kiełbaski. Gotuj kiełbaski przez 15 minut w temperaturze ok.80 st.C (woda ma się nie gotować).

I kiełbaski gotowe.

 

Krok 8:

 

Załączony plik  sos8.jpg   48,4 KB   2 Ilość pobrań

 

Kiełbasy można jeść po prostu ugotowane lub usmażyć je na patelni, czy grillu, do uzyskania złotego koloru. Możesz to zrobić na oleju roślinnym, oliwie z oliwek, a nawet na maśle.

 

Smacznego






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych