wróbel75 Opublikowano 10 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 10 Lipca 2020 Wróbelku:D do tłuszczu nie powinniśmy używać peklosoli Ale jeśli ma w sobie kawałki mięsa? Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 10 Lipca 2020 Napisałeś że dajesz do tłuszczu też , więc tak odpowiedziałem . Ja do podgardle daję właśnie 50/50 albo do mięsa IIb.. Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 10 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 10 Lipca 2020 Andrzeju, pamiętam rozmowę (nie pamiętam gdzie pisaliśmy) w której uczestniczyli między innymi Maxell, EAnna i jeszcze wielu, forumowiczów. Tam się wtedy dowiedziałem że nie ma sensu mieszać sól i peklosól bo w pospolitej sałacie jest więcej chemii niż w samej peklosoli. I od tamtego czasu ja używam tylko peklosól. O dziwo, od tamtego czasu nie miałem w wędlinach np. szarego oczka.Sól używam tylko do wyrobów które wiem że będą obrabiane np.na grillu lub do przepisów gdzie jest napisane - na samej soli (choć ostatnio robiłem np. kiełbasę pradziada i zamiast soli, ze względów bezpieczeństwa-były wysokie temp.-dałem peklosól).Być może nie do końca jest to zgodne z przepisami, ale na pewno bardziej bezpieczne. I na tej podstawie uważam że nowi forumowicze tym bardziej nie powinni kombinować Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 10 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 10 Lipca 2020 Wróbelku:D do tłuszczu nie powinniśmy używać peklosoli Możesz napisać dlaczego?Czy uważasz jak to kiedyś napisał Miro, ze "inteligentna peklosól" trafi w całości do mięsa, a mniej "inteligentna" sól trafi do tłuszczu jak stosujesz 50<>50?Czy tłuszcz nie potrzebuje wsparcia antybakteryjnego? Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 10 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 10 Lipca 2020 Andrzeju dlaczego tak sądzisz? Należałoby wziąć pod uwagę jaka peklosól została zapeklowana, mokra czy sucha. Jeśli mokra, to termin jest tylko na opakowaniu - wszyscy wiedzą, dlaczego.Należy rozważyć złe zapakowanie tj pomyłkę przy pakowania ( dozownik maszyny pakującej podaje sól a torebka z napisem peklosól ).Dyskutowaliśmy kiedyś o pozostałości wolnych azotynów w przetworach mięsnych. Trudno jest znaleźć złoty środek, czyli nic nie pozostało a wyroby w przekroju wzorcowe. Zawsze będzie za dużo, albo za mało azotynów. Ponadto, jest trend na zdrową żywność, w tym anty rakotwórczą tj najmniej wolnych azotynów a z drugiej strony, czy stabilną mikrobiologicznie? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 10 Lipca 2020 (edytowane) Możesz napisać dlaczego? Moim zdaniem jest o tyle zbędna bo w tłuszczu nie ma mioglobiny . w wielu przepisach jest nawet podane że tłuszcz wręcz solimy EAnna również wspominała na pewno , że w peklosoli jest bardzo trujący środek jak anty zbrylacz . Ja gdzie mogę i nie ma takiej potrzeby nie stosuję nadmiaru peklosoli . Pozdrawiam Edytowane 10 Lipca 2020 przez EAnna Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.