struc Posted July 10, 2020 Report Share #1 Posted July 10, 2020 Czy ktoś może polecić sprawdzoną "markę/producenta", mąki chlebowej pszennej, o porządnej zawartości białka (13g/100g), wyśmienitą w smaku - po wypieku chleba oczywiście , itp itd? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17455-jak%C4%85-m%C4%85k%C4%99-na-chleb-pszenny-polecacie/ Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted July 10, 2020 Report Share #2 Posted July 10, 2020 Ja do pieczenia chleba używam mąki pszennej Typ 650 . Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17455-jak%C4%85-m%C4%85k%C4%99-na-chleb-pszenny-polecacie/#findComment-671168 Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted July 10, 2020 Report Share #3 Posted July 10, 2020 A ja : żytnia 2000 i 720 , pszenna : 750 i 1050 , drożdzowe 450 Quote Wojciech Pacan Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17455-jak%C4%85-m%C4%85k%C4%99-na-chleb-pszenny-polecacie/#findComment-671183 Share on other sites More sharing options...
struc Posted July 10, 2020 Author Report Share #4 Posted July 10, 2020 Powiem szczerze, nie o takie odpowiedzi mi chodziło, raczej o "używam mąki z młyna xyz, ma 13,2 g białka" itp. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17455-jak%C4%85-m%C4%85k%C4%99-na-chleb-pszenny-polecacie/#findComment-671189 Share on other sites More sharing options...
electra Posted July 11, 2020 Report Share #5 Posted July 11, 2020 Ja uzywam szwedzkiej maki ,wiec mlyn akurat dla ciebie bez znaczenia . Zawartosc bialka w zytniej 8 g a przennej 12 g. Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17455-jak%C4%85-m%C4%85k%C4%99-na-chleb-pszenny-polecacie/#findComment-671196 Share on other sites More sharing options...
Twonk Posted July 11, 2020 Report Share #6 Posted July 11, 2020 (edited) Jeśli chodzi o pszenne to używam mąki 5 stagioni która ma zawartość białka 13% do 14%. Spokojnie może wyrastać nawet ponad 24h. Bagietki, ciabatty i pizza wychodzą bardzo dobre. Także na pszennym zakwasie. Edited July 11, 2020 by Twonk Quote Lubię sobie wędzić 😁 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17455-jak%C4%85-m%C4%85k%C4%99-na-chleb-pszenny-polecacie/#findComment-671197 Share on other sites More sharing options...
struc Posted July 11, 2020 Author Report Share #7 Posted July 11, 2020 Dziękuję, jeszcze słowo objaśnienia. Na koniec tego badania społecznego , chciałbym nabyć rzeczoną mąkę, więc informacje o jej nazwie, producencie nie zaszkodzą Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17455-jak%C4%85-m%C4%85k%C4%99-na-chleb-pszenny-polecacie/#findComment-671199 Share on other sites More sharing options...
Piasek Posted July 11, 2020 Report Share #8 Posted July 11, 2020 (edited) Czy ktoś może polecić sprawdzoną "markę/producenta",http://www.mlynwilkanowo.pl/ Młyn rodzinny, mąka super. Od lat kupuję tylko u nich Edited July 11, 2020 by Piasek Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17455-jak%C4%85-m%C4%85k%C4%99-na-chleb-pszenny-polecacie/#findComment-671209 Share on other sites More sharing options...
elmaz Posted July 11, 2020 Report Share #9 Posted July 11, 2020 (edited) W Polsce ciężko o mąkę pszenną z dużą zawartością białka. Nie ten klimat.Ale jest na to prosty sposób - bierzesz dowolną mąkę pszenną (najlepiej z młyna, a nie ze sklepu) i w przepisie jej część zastępujesz mąką wysokobiałkową, np. mąka Manitoba.Mąkę Manitoba bez problemu znajdziesz na Allegro - ma nawet 15-16% białka.Ale może też być inna wysokobiałkowa mąka włoska.Pod tym linkiem znajdziesz sprzedawce na allegro, który ma duży wybór włoskich mąk z dużą zawartością białka. Przy każdej mące jest to elegancko rozpisane:https://allegro.pl/uzytkownik/pizzer_pl?bmatch=baseline-product-cl-eyesa2-engag-dict45-uni-1-4-0605Jeśli chodzi o zwykłą mąkę, to kupuję z młyna w Internecie. Zazwyczaj z jednego z poniższych:https://mlyn-kopytowa.pl/https://mlynomag.pl/sklep/https://klospol.pl/Wszystkie mogę z czystym sumieniem polecić. Edited July 11, 2020 by elmaz Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17455-jak%C4%85-m%C4%85k%C4%99-na-chleb-pszenny-polecacie/#findComment-671232 Share on other sites More sharing options...
struc Posted July 11, 2020 Author Report Share #10 Posted July 11, 2020 Testuję właśnie z młyna Kopytowa, i cienko tam z białkiem. Smakowo bardzo dobrze, ale ciasto nie trzyma kształtu - bo nie ma co go trzymać. Mąkę zaprawiam glutenem pszennym (seitan) i tak sobie radzę . Natomiast, z mąki "fabrycznie" odpowiednio bogatej w białko chleb wyrasta bez porównania lepiej. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17455-jak%C4%85-m%C4%85k%C4%99-na-chleb-pszenny-polecacie/#findComment-671236 Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted July 11, 2020 Report Share #11 Posted July 11, 2020 Już kolejny razy kupję z tego z tego młyna. https://allegro.pl/oferta/maka-pszenna-chlebowa-typ-750-5-kg-9146011639?snapshot=MjAyMC0wNi0xNFQxNDo1NDo1NS4wMjlaO2J1eWVyO2E5ODJmYzkyMGNmMjZjZDFlNmE2ZDc4NTlkZjRiNjY0YWQ2ZWE2ZjYwZmY5YTkzODg1OTQ1MzBiMTBhZDM1ZTI%3D Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17455-jak%C4%85-m%C4%85k%C4%99-na-chleb-pszenny-polecacie/#findComment-671245 Share on other sites More sharing options...
Twonk Posted July 11, 2020 Report Share #12 Posted July 11, 2020 Proszę bardzo LINK do producenta. Samą mąkę znajdziesz w sklepach internetowych i allegro. Quote Lubię sobie wędzić 😁 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17455-jak%C4%85-m%C4%85k%C4%99-na-chleb-pszenny-polecacie/#findComment-671247 Share on other sites More sharing options...
Papcio Posted July 11, 2020 Report Share #13 Posted July 11, 2020 Ja kupuję mąkę w młynie w Cyprzanowie koło Raciborza. Robią tam mąkę jaką chcesz. Jest też paczkowana mąka z Czech. Obok jest kurnik i jeździłem tam po jajka - często były ciepłe HI! Quote W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17455-jak%C4%85-m%C4%85k%C4%99-na-chleb-pszenny-polecacie/#findComment-671252 Share on other sites More sharing options...
Pepuś Posted July 12, 2020 Report Share #14 Posted July 12, 2020 Ja kupuję mąkę tu : http://www.mlyndzierzgowek.pl/index.htm Quote Pozdrawiam Piotr. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17455-jak%C4%85-m%C4%85k%C4%99-na-chleb-pszenny-polecacie/#findComment-671316 Share on other sites More sharing options...
struc Posted July 15, 2020 Author Report Share #15 Posted July 15, 2020 (edited) Ja kupuję mąkę tu : http://www.mlyndzierzgowek.pl/index.htmJaką zawartość białka ma ich mąka typ 750? Sprzedają wysyłkowo? Edited July 15, 2020 by struc Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17455-jak%C4%85-m%C4%85k%C4%99-na-chleb-pszenny-polecacie/#findComment-671564 Share on other sites More sharing options...
Pepuś Posted July 15, 2020 Report Share #16 Posted July 15, 2020 Jaką zawartość białka ma ich mąka typ 750? Sprzedają wysyłkowo? Na stronie masz zakładkę " kontakt" dzwoń to się dowiesz .Do 27 lipca młyn zamknięty.Ja używam mąki pszennej chlebowej , żytniej i żytniej razowej do domowego pieczywa i jestem zadowolony. Quote Pozdrawiam Piotr. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17455-jak%C4%85-m%C4%85k%C4%99-na-chleb-pszenny-polecacie/#findComment-671565 Share on other sites More sharing options...
elmaz Posted July 20, 2020 Report Share #17 Posted July 20, 2020 (edited) Mąkę zaprawiam glutenem pszennym (seitan) i tak sobie radzę . Może lepiej pomieszać z Manitobą? Tylko cena oczywiście "odpowiednia" - choć w granicach 6-7 zł można już ostatnio w Internecie coś kupić. A swoją drogą, jakbyś poczytał książkę "Chleb" Hamelmana, uznawanego za jeden z większych autorytetów jeśli chodzi o pieczywo, to w wielu przypadkach wręcz odradza stosowanie do chleba mąki wysokoglutenowej, jako pogarszającej konsystencję gotowego wyrobu, zalecając raczej odpowiednie prowadzenie ciasta tak aby wytworzyć z "normalnej" mąki odpowiednio silną siatkę glutenową. Aczkolwiek pizzy neapolitańskiej nie wyobrażam sobie ze słabej mąki ;-) Edited July 20, 2020 by elmaz Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17455-jak%C4%85-m%C4%85k%C4%99-na-chleb-pszenny-polecacie/#findComment-672078 Share on other sites More sharing options...
Sound Posted July 21, 2020 Report Share #18 Posted July 21, 2020 W którym wydaniu, książki jest uwaga o nie stosowaniu mąki wysokoglutenowej ? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17455-jak%C4%85-m%C4%85k%C4%99-na-chleb-pszenny-polecacie/#findComment-672101 Share on other sites More sharing options...
elmaz Posted July 21, 2020 Report Share #19 Posted July 21, 2020 (edited) Nie mam teraz tej książki u siebie, ale z tego co pamiętam to było wydanie z 2018 roku. Edited July 21, 2020 by elmaz Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17455-jak%C4%85-m%C4%85k%C4%99-na-chleb-pszenny-polecacie/#findComment-672138 Share on other sites More sharing options...
struc Posted July 22, 2020 Author Report Share #20 Posted July 22, 2020 (edited) Mąka, która sprawdziła się to chlebowa pszenna 750 ze sklepu jedzpij. Zawiera 13g białka na 100g. A chleb wychodzi jak poniżej (+ odrobina bałaganu w kuchni, sorki ) Edited July 22, 2020 by struc Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17455-jak%C4%85-m%C4%85k%C4%99-na-chleb-pszenny-polecacie/#findComment-672240 Share on other sites More sharing options...
elmaz Posted July 22, 2020 Report Share #21 Posted July 22, 2020 Jak na polską mąkę 13% białka to bardzo dobry wynik (tyle miewają niektóre Manitoby) - zwykle nasze mąki mają w okolicach 10 %, rzadko więcej. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17455-jak%C4%85-m%C4%85k%C4%99-na-chleb-pszenny-polecacie/#findComment-672241 Share on other sites More sharing options...
electra Posted July 22, 2020 Report Share #22 Posted July 22, 2020 @struc, ladny chlebek , najlepsze te dzurki duzo masla wejdzie idealny na grzanke z oliwa i czosnkiem Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17455-jak%C4%85-m%C4%85k%C4%99-na-chleb-pszenny-polecacie/#findComment-672244 Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted July 23, 2020 Report Share #23 Posted July 23, 2020 W którym wydaniu, książki jest uwaga o nie stosowaniu mąki wysokoglutenowej ? Nie mam teraz tej książki u siebie, ale z tego co pamiętam to było wydanie z 2018 roku. W wydaniu drugim w rozdziale "Pieczywo na zakwasie" autor pisze tak:"Polecaną mąką w przypadku przepisów podanych w tym rozdziale (i w zasadzie podstawową dla wszystkich zakwasów) jest średniej mocy mąka z pszenicy ozimej, zawierająca 11,5-12 procent białka oraz około 0,5 procent popiołu (typ 500). Nie ma potrzeby stosować silniejszych gatunków mąki i - z kilkoma wyjątkami - nalezy też unikać mąki wysokoglutenowej. W przypadku ciasta wzbogaconego całymi ziarnami wysoka zawartość glutenu może być korzystna, ale w większości przypadków wyrabianie chleba i jego smak są lepsze po użyciu mąki o niskiej zawartoścci glutenu. Makę z pszenicy ozimej możemy zastąpić mąką z pszenicy jarej, o ile ma tę samą zawartość białka i popiołu." Jak na polską mąkę 13% białka to bardzo dobry wynik (tyle miewają niektóre Manitoby) - zwykle nasze mąki mają w okolicach 10 %, rzadko więcej.Oferty z 12 % białka są dość częste, oczywiście są też z 9% ale są też bez podanych wartości. Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17455-jak%C4%85-m%C4%85k%C4%99-na-chleb-pszenny-polecacie/#findComment-672335 Share on other sites More sharing options...
struc Posted July 23, 2020 Author Report Share #24 Posted July 23, 2020 Moje doświadczenie (świeżo nabyte ), wskazuje że 1% robi już kolosalną różnicę. Mąka 12% daje bardzo dobre rezultaty jeśli robimy ciasto o zawartości wody powyżej 70% masy mąki - ja daję 75%, natomiast mąka 10% to raczej czysta frustracja przy takim "nawodnieniu" ciasta. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17455-jak%C4%85-m%C4%85k%C4%99-na-chleb-pszenny-polecacie/#findComment-672345 Share on other sites More sharing options...
struc Posted August 3, 2020 Author Report Share #25 Posted August 3, 2020 To jeszcze dodam wersję podłużną bochenka Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17455-jak%C4%85-m%C4%85k%C4%99-na-chleb-pszenny-polecacie/#findComment-673246 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.