struc Opublikowano 10 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Lipca 2020 Czy ktoś może polecić sprawdzoną "markę/producenta", mąki chlebowej pszennej, o porządnej zawartości białka (13g/100g), wyśmienitą w smaku - po wypieku chleba oczywiście , itp itd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Lipca 2020 Ja do pieczenia chleba używam mąki pszennej Typ 650 . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 10 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Lipca 2020 A ja : żytnia 2000 i 720 , pszenna : 750 i 1050 , drożdzowe 450 Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
struc Opublikowano 10 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Lipca 2020 Powiem szczerze, nie o takie odpowiedzi mi chodziło, raczej o "używam mąki z młyna xyz, ma 13,2 g białka" itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 11 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 11 Lipca 2020 Ja uzywam szwedzkiej maki ,wiec mlyn akurat dla ciebie bez znaczenia . Zawartosc bialka w zytniej 8 g a przennej 12 g. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 11 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 11 Lipca 2020 (edytowane) Jeśli chodzi o pszenne to używam mąki 5 stagioni która ma zawartość białka 13% do 14%. Spokojnie może wyrastać nawet ponad 24h. Bagietki, ciabatty i pizza wychodzą bardzo dobre. Także na pszennym zakwasie. Edytowane 11 Lipca 2020 przez Twonk Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
struc Opublikowano 11 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 11 Lipca 2020 Dziękuję, jeszcze słowo objaśnienia. Na koniec tego badania społecznego , chciałbym nabyć rzeczoną mąkę, więc informacje o jej nazwie, producencie nie zaszkodzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piasek Opublikowano 11 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 11 Lipca 2020 (edytowane) Czy ktoś może polecić sprawdzoną "markę/producenta",http://www.mlynwilkanowo.pl/ Młyn rodzinny, mąka super. Od lat kupuję tylko u nich Edytowane 11 Lipca 2020 przez Piasek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmaz Opublikowano 11 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 11 Lipca 2020 (edytowane) W Polsce ciężko o mąkę pszenną z dużą zawartością białka. Nie ten klimat.Ale jest na to prosty sposób - bierzesz dowolną mąkę pszenną (najlepiej z młyna, a nie ze sklepu) i w przepisie jej część zastępujesz mąką wysokobiałkową, np. mąka Manitoba.Mąkę Manitoba bez problemu znajdziesz na Allegro - ma nawet 15-16% białka.Ale może też być inna wysokobiałkowa mąka włoska.Pod tym linkiem znajdziesz sprzedawce na allegro, który ma duży wybór włoskich mąk z dużą zawartością białka. Przy każdej mące jest to elegancko rozpisane:https://allegro.pl/uzytkownik/pizzer_pl?bmatch=baseline-product-cl-eyesa2-engag-dict45-uni-1-4-0605Jeśli chodzi o zwykłą mąkę, to kupuję z młyna w Internecie. Zazwyczaj z jednego z poniższych:https://mlyn-kopytowa.pl/https://mlynomag.pl/sklep/https://klospol.pl/Wszystkie mogę z czystym sumieniem polecić. Edytowane 11 Lipca 2020 przez elmaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
struc Opublikowano 11 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 11 Lipca 2020 Testuję właśnie z młyna Kopytowa, i cienko tam z białkiem. Smakowo bardzo dobrze, ale ciasto nie trzyma kształtu - bo nie ma co go trzymać. Mąkę zaprawiam glutenem pszennym (seitan) i tak sobie radzę . Natomiast, z mąki "fabrycznie" odpowiednio bogatej w białko chleb wyrasta bez porównania lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 11 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 11 Lipca 2020 Już kolejny razy kupję z tego z tego młyna. https://allegro.pl/oferta/maka-pszenna-chlebowa-typ-750-5-kg-9146011639?snapshot=MjAyMC0wNi0xNFQxNDo1NDo1NS4wMjlaO2J1eWVyO2E5ODJmYzkyMGNmMjZjZDFlNmE2ZDc4NTlkZjRiNjY0YWQ2ZWE2ZjYwZmY5YTkzODg1OTQ1MzBiMTBhZDM1ZTI%3D Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 11 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 11 Lipca 2020 Proszę bardzo LINK do producenta. Samą mąkę znajdziesz w sklepach internetowych i allegro. Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 11 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 11 Lipca 2020 Ja kupuję mąkę w młynie w Cyprzanowie koło Raciborza. Robią tam mąkę jaką chcesz. Jest też paczkowana mąka z Czech. Obok jest kurnik i jeździłem tam po jajka - często były ciepłe HI! Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 12 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 12 Lipca 2020 Ja kupuję mąkę tu : http://www.mlyndzierzgowek.pl/index.htm Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
struc Opublikowano 15 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 15 Lipca 2020 (edytowane) Ja kupuję mąkę tu : http://www.mlyndzierzgowek.pl/index.htmJaką zawartość białka ma ich mąka typ 750? Sprzedają wysyłkowo? Edytowane 15 Lipca 2020 przez struc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 15 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 15 Lipca 2020 Jaką zawartość białka ma ich mąka typ 750? Sprzedają wysyłkowo? Na stronie masz zakładkę " kontakt" dzwoń to się dowiesz .Do 27 lipca młyn zamknięty.Ja używam mąki pszennej chlebowej , żytniej i żytniej razowej do domowego pieczywa i jestem zadowolony. Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmaz Opublikowano 20 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 20 Lipca 2020 (edytowane) Mąkę zaprawiam glutenem pszennym (seitan) i tak sobie radzę . Może lepiej pomieszać z Manitobą? Tylko cena oczywiście "odpowiednia" - choć w granicach 6-7 zł można już ostatnio w Internecie coś kupić. A swoją drogą, jakbyś poczytał książkę "Chleb" Hamelmana, uznawanego za jeden z większych autorytetów jeśli chodzi o pieczywo, to w wielu przypadkach wręcz odradza stosowanie do chleba mąki wysokoglutenowej, jako pogarszającej konsystencję gotowego wyrobu, zalecając raczej odpowiednie prowadzenie ciasta tak aby wytworzyć z "normalnej" mąki odpowiednio silną siatkę glutenową. Aczkolwiek pizzy neapolitańskiej nie wyobrażam sobie ze słabej mąki ;-) Edytowane 20 Lipca 2020 przez elmaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sound Opublikowano 21 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 21 Lipca 2020 W którym wydaniu, książki jest uwaga o nie stosowaniu mąki wysokoglutenowej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmaz Opublikowano 21 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 21 Lipca 2020 (edytowane) Nie mam teraz tej książki u siebie, ale z tego co pamiętam to było wydanie z 2018 roku. Edytowane 21 Lipca 2020 przez elmaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
struc Opublikowano 22 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 22 Lipca 2020 (edytowane) Mąka, która sprawdziła się to chlebowa pszenna 750 ze sklepu jedzpij. Zawiera 13g białka na 100g. A chleb wychodzi jak poniżej (+ odrobina bałaganu w kuchni, sorki ) Edytowane 22 Lipca 2020 przez struc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmaz Opublikowano 22 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 22 Lipca 2020 Jak na polską mąkę 13% białka to bardzo dobry wynik (tyle miewają niektóre Manitoby) - zwykle nasze mąki mają w okolicach 10 %, rzadko więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 22 Lipca 2020 @struc, ladny chlebek , najlepsze te dzurki duzo masla wejdzie idealny na grzanke z oliwa i czosnkiem Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 23 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 23 Lipca 2020 W którym wydaniu, książki jest uwaga o nie stosowaniu mąki wysokoglutenowej ? Nie mam teraz tej książki u siebie, ale z tego co pamiętam to było wydanie z 2018 roku. W wydaniu drugim w rozdziale "Pieczywo na zakwasie" autor pisze tak:"Polecaną mąką w przypadku przepisów podanych w tym rozdziale (i w zasadzie podstawową dla wszystkich zakwasów) jest średniej mocy mąka z pszenicy ozimej, zawierająca 11,5-12 procent białka oraz około 0,5 procent popiołu (typ 500). Nie ma potrzeby stosować silniejszych gatunków mąki i - z kilkoma wyjątkami - nalezy też unikać mąki wysokoglutenowej. W przypadku ciasta wzbogaconego całymi ziarnami wysoka zawartość glutenu może być korzystna, ale w większości przypadków wyrabianie chleba i jego smak są lepsze po użyciu mąki o niskiej zawartoścci glutenu. Makę z pszenicy ozimej możemy zastąpić mąką z pszenicy jarej, o ile ma tę samą zawartość białka i popiołu." Jak na polską mąkę 13% białka to bardzo dobry wynik (tyle miewają niektóre Manitoby) - zwykle nasze mąki mają w okolicach 10 %, rzadko więcej.Oferty z 12 % białka są dość częste, oczywiście są też z 9% ale są też bez podanych wartości. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
struc Opublikowano 23 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 23 Lipca 2020 Moje doświadczenie (świeżo nabyte ), wskazuje że 1% robi już kolosalną różnicę. Mąka 12% daje bardzo dobre rezultaty jeśli robimy ciasto o zawartości wody powyżej 70% masy mąki - ja daję 75%, natomiast mąka 10% to raczej czysta frustracja przy takim "nawodnieniu" ciasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
struc Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 3 Sierpnia 2020 To jeszcze dodam wersję podłużną bochenka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.