StefanS Opublikowano 12 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Lipca 2020 (edytowane) Kielbasa grillowa pikantna z serem Cos dla smakoszy grillowanej kielbasy z serem. Jakis czas temu dostalem cos takiego (zamowione z przeznaczeniem na grill).Wysoki punkt topnienia tego sera spowodowal ze mozna pobawic sie w rozne kombinacje. stad tez moje podejscie i tak to wyszlo -kl I- 1.2 kg (z szynek, karkowki, poledwicy) zapeklowane 18 g/kg, mielone na sitku 7.8 mmKl II A - 2.5 kg - karkowka, szynki, poledwica, - 18 g/kg peklosoli, mielenie na sitku 6 mmkl II B - 2.0 kg - z obrobki boczku (50/50), poledwicy, szynki (60/40), z lopatki -18 g/kg, sitko 6 mmKl III - 2.0 kg miesa typu warkocz, miekkie tluszcze z boczku, z golonki - sitko 4.5 mmKl III - 1.0 kg - miesa z blonami typu mizdra, z golonki, blony srodmiesniowe z karkowki, lopatki,szynki mielenie na sitku 3 mmwolowe chude - 1.2 kg - na sitku 2.5 mmWszystko peklowane 48 godzin przy dawce 18 g/kg peklosoli.Ser Cheddar - 0.45 kg (rozdrobniony w kostke ok 5x5 mm)Ser "ghost pepper" (bardzo ostry) - 0.22 kgPrzyprawy:Pieprz czarny swierzo mielony - 2.0 g/kgPieprz bialy 0.5 g/kgCzosnek granulowany 1.5 g/kgGorczyca mielona - 0.5 g/kgPapryka (Pimento dela Vera) smoked - 1.2 g/kgCayenne pepper suszony mielony - 0.5 g/kgZiele angielskie -mielone - 0.5 g/kgListek mielony 0.4 g/kgBazylia susz. otarta - 0.15 g/kgCukier brazowy - 1 g/kWoda 0.8l na caloscMieszanie - miesa kl III i wolowe z dodatkiem 0.5 litra wody i przyprawy, po uzysku jednolitej masy dodatek mies pozostalych jak i wody. Jako ostanie zostal dodany ser.Nadziewanie w oslonki wieprzowe o rozmiarze 32-34 mm, odkrecanie w odcinki ok 16-20 cm.Wedzenie standartowe do koloru. Po wedzeniu zapakowalem w woreczki prozniowe i uzylem Sous Vide przy temp. 58*C przez noc czyli ok 8 godzin. Tak to wyglada - kielbaska bardzo ostra, wymaga dodatku popiciowego w postaci "Zytniej", "Wyborowej" , "Vistuli" Nadaje sie tez do wody na goraco.Przed wedzeniem:Po wedzeniu zapakowane do SV:Parzenie w SV:Po wystudzeniu i przekroj: Przy okazji machnolem tez i troche Zwyklej jak i rowniez nieco Szynkowej. Edytowane 8 Kwietnia 2021 przez EAnna Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Lipca 2020 Cos dla smakoszy grillowanej kielbasy z seremPrzepis w środku grillowego sezonu !!!, dziękuję w imieniu potencjalnych naśladowców. Ciekawa kiełbasa i wcale nie taka prosta, jak wynikało z zapowiedzi Bogaty skład: różnorodne mięsa wp + wołowina + sery oraz przyprawy na pewno dały znakomitą kiełbasę Zastanawia mnie co zadecydowało o jej pikantności: ser, czy też dodatek cayenne;Cayenne pepper suszony mielony - 0.5 g/kg .......Ser "ghost pepper" (bardzo ostry) - 0.22 kga może i jedno i drugie Na serze ghost pepper jest rekomendacja zastosowania 10-15%. Tutaj zostało użyte 22% !!!Po analizie składu wnioskuję, że kiełbasa jest dosyć chuda jak na zastosowanie grillowe.Jednak jest pewien myk, który z pewnością skompensował dość skromne (IMO) ilości tłuszczu, mianowicie sposób parzenia. Sous Vide przy temp. 58*C przez noc czyli ok 8 godzin.Proszę zauważyć, że wszystkie chude, delikatne mięsa zachowały wszystkie swoje soki, bo zastosowana temperatura była za niska do obkurczenia włókien kolagenowych, jednocześnie długi czas parzenia i mielenie spowodowały ich rozluźnienie. (Ponadto uważam, że w takich warunkach parzenia wytrzyma większość twardych serów i zachowa kostkową formę)Ten sposób parzenia kiełbasy warto powtórzyć aby ocenić jego zalety.No cóż, nie będę oryginalna jeżeli napiszę, że degustatorom "Zytniej", "Wyborowej" , "Vistuli" zazdroszczę zagrychy Co do szynkowej - idealnie nabita i uparzona "w punkt" !Wielkie brawa dla wykonawców !!! Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 13 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Lipca 2020 Co do szynkowej Wygląd perfekcyjny...... Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Lipca 2020 (edytowane) (Ponadto uważam, że w takich warunkach parzenia wytrzyma większość twardych serów i zachowa kostkową formę)Niekoniecznie.Można parzyć normalnie w wodzie 72-73 C do 68 C w środku i kostki sera też się zachowają.Ostatnio użyłem sera salami. Edytowane 14 Lipca 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Lipca 2020 Można parzyć normalnie w wodzie 72-73 C do 68 C w środku i kostki sera też się zachowają Co do kostek (ale nie wszystkich serów) to zgoda.Jednak zwróciłam uwagę na inne aspekty technologiczne sposobu parzenia zastosowanego w przepisie @StefanaS.Kto, jak kto, ale Ty powinieneś to zauważyć i docenić Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Lipca 2020 (edytowane) Zauważyłem i doceniam choć dla mnie za chuda jak na grilla ,ale myślę ,że Stefan się nie obrazi jeśli napiszę,że zauważyłem też pewien bład w klasyfikacji jeśli chodzi o tłuszcz miękki. Edytowane 14 Lipca 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 15 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 15 Lipca 2020 Lo matko z corkom - czytam i wlasnym oczom nie wierze. I do tego tego stopnia ze az zapytam - @Arkadiusz a Tobie to co sie stalo? - Czy przypadkiem nie miales cos z Covid? no bo umiescic TAKIE slowa w moim temacie i to skierowane do mnie !!!!!!! ale myślę ,że Stefan się nie obrazi jeśli napiszę,że zauważyłem też pewien bład WOW - jestem pod wrazeniemwiec odpisze ze mysle ze @Arkadiusz sie nie obrazi jak powiem ze o klasyfikacji koncowej decyduje ten co wykonuje na podstawie okreslen w technologicznych zapisach. Ale zapewne znasz te momenty gdy trzymajac w dloni jakies kawalki miesa decydujesz sie na wrzucenie do kl IIb a nie kl III czy odwrotnie. Wyjasnianie takich decyzji jest najczesciej tak proste jak 5 metrow sznurka w kieszeni szczegolnie w inno-kontynentalnym sposobie rozbioru poltusz. A zreszta i tak nie znam sie na klasyfikacji wiec badz tak dobry i wyrozumialy i daruj mi ten blad...... Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 16 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 16 Lipca 2020 (edytowane) Klasyfikacja klasyfikacją ale z tą Vistula to Stefan pojechałeś.???? Tego sie nie dało pić. To profana tak zacnej kiełbaski. No chyba że piszesz o innej. Bo ja juz od dawna nie jestem na bieżąco????. A wyroby good job ???? https://www.google.com/amp/s/spirits.com.pl/vistula/amp/ Edytowane 16 Lipca 2020 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano 16 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 16 Lipca 2020 Peklosól do grilowej? Co do Vistuli, to pierwsze partie były super a później to już jakośc była fatalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 17 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Lipca 2020 @tytan58, za czasow gdy kielbasy byly kielbasami a nie skladem z odrobiny miesa z dotatkiem tablicy Mendelejewa ..kielbasa na patyku pieczona nie byla na samej soli i kazdy zjadal ze smakiem ( no moze wtedy robiona byla z saletra , tego nie wnikam bo zajadalam tylko mi sie uszy trzesly) teraz nawet ziemniaki z ogniska juz tak nie smakuja Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 17 Lipca 2020 (edytowane) Główna przyczyną jest pewnie SKS. Wiem po sobie, niestety. Edytowane 17 Lipca 2020 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 19 Lipca 2020 (edytowane) dla mnie za chuda jak na grillaTeż tak mi się wydawało. Jednak biorąc pod uwagę "amerykańską" klasyfikację mięsa doliczyłam się 20% tłuszczu Zainspirowana przepisem @StafanS zrobiłam podobną kiełbasę. Podobieństwa dotyczą technologii (głównie parzenia), sera i przypraw. Różnice są zasadnicze; użyłam I i III z dzika !!!Do tego wp. IIB.Nie dysponowałam niestety serem z kapsaicyną i mimo użycia tej samej ilości pieprzu oraz cayenne ostrość nie powala.Jednak smak....smak i konsystecja są odlotowe. Jutro wstawię zdjęcia.[Dodano: 19 lip 2020 - 23:10]Dodam, że po wstępnej degustacji wszystkie baterie się naładowały Edytowane 19 Lipca 2020 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 20 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 20 Lipca 2020 Aniu jakiego sera użyłaś ? Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 21 Lipca 2020 (edytowane) Kiełbasa grillowa z dziczyzną, inspirowana przepisem @StefanS,(Uwaga: wyboldowałam wprowadzone zmiany) Surowiec: "I" z szynki dzika - 25% - sitko 10 "II B" wp. - 65% - sitko 8 "III" z dzika - 10% - sitko 3 (2 razy mielone) ser twardy farmerski z Podhala - 5% wagi mięsa, kostka 5x5mm woda - 9% wagi mięsaPrzyprawy: Pieprz czarny - 1.0 g/kg Pieprz kolorowy - 2,5 g/kg Czosnek świeży 2 g/kg Gorczyca mielona - 0.5 g/kg Papryka (Pimento dela Vera) smoked - 1.2 g/kg Cayenne mielony - 0.5 g/kg Ziele angielskie -mielone - 0.5 g/kg Listek mielony 0.2g/kg Majeranek otarty - 1 g/kg Cukier brązowy - 1 g/k Mięsa przed mieleniem peklowane w kawałkach 48h .Jelita w rozmiarze 32+ Wędzenie do koloru, ok. 1,5h Po wędzeniu zapakowane i parzone w 58st.C przez 8h: Przekrój na zimno: Na gorąco kiełbaska niezwykle soczysta i smakowita.Wg mnie niepotrzebnie zredukowałam ilość sera.Ponieważ jednak nie dysponowałam przyprawionym na ostro serem, należało zdecydowanie zwiększyć ilość Cayenne, aby osiągnąć tytułową pikantność kiełbasy.Dziękuję Stefanowi za inspirację i wyrwanie z kiełbasianego lenistwa Edytowane 21 Lipca 2020 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 21 Lipca 2020 0,1g/kg majeranku.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 21 Lipca 2020 0,1g/kg majeranku.? 1g/kg.Dziękuję, już poprawiłam Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 22 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 22 Lipca 2020 Kiedyś robiłem szwajcarska kiełbasę z serem "kasewurst" ale Stefana wersja wygląda mocniej przyprawiona i na pewno smaczniejsza. Trzeba będzie kiedyś zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 26 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 26 Lipca 2020 Kiełbasa grillowa z dziczyzną, inspirowana przepisem @StefanS,(Uwaga: wyboldowałam wprowadzone zmiany) Surowiec: "I" z szynki dzika - 25% - sitko 10 "II B" wp. - 65% - sitko 8 "III" z dzika - 10% - sitko 3 (2 razy mielone) ser twardy farmerski z Podhala - 5% wagi mięsa, kostka 5x5mm woda - 9% wagi mięsaPrzyprawy: Pieprz czarny - 1.0 g/kg Pieprz kolorowy - 2,5 g/kg Czosnek świeży 2 g/kg Gorczyca mielona - 0.5 g/kg Papryka (Pimento dela Vera) smoked - 1.2 g/kg Cayenne mielony - 0.5 g/kg Ziele angielskie -mielone - 0.5 g/kg Listek mielony 0.2g/kg Majeranek otarty - 1 g/kg Cukier brązowy - 1 g/k Mięsa przed mieleniem peklowane w kawałkach 48h .Jelita w rozmiarze 32+IMG_20200719_115205.jpg Wędzenie do koloru, ok. 1,5hIMG_20200719_135244.jpg IMG_20200719_135300.jpg Po wędzeniu zapakowane i parzone w 58st.C przez 8h:IMG_20200719_141755.jpg IMG_20200719_141847.jpg Przekrój na zimno:IMG_20200720_113725.jpg Na gorąco kiełbaska niezwykle soczysta i smakowita.Wg mnie niepotrzebnie zredukowałam ilość sera.Ponieważ jednak nie dysponowałam przyprawionym na ostro serem, należało zdecydowanie zwiększyć ilość Cayenne, aby osiągnąć tytułową pikantność kiełbasy.Dziękuję Stefanowi za inspirację i wyrwanie z kiełbasianego lenistwa Aniu bardzo ładnie się prezentuje twoja kiełbaska podoba mi się Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 26 Lipca 2020 ładnie się prezentuje twoja kiełbaska Dziękuję, wczoraj była degustowana na spotkaniu grillowym pod Krakowem.Przy okazji została zaserwowana barwna opowieść o autorze przepisu, przez pewnego młodego miłośnika wędkarstwa Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.