Jump to content

[Rosja] Jak sparzyć parówki, aby ich smak był o wiele, wiele lepszy?


Maxell

Recommended Posts

Temat nie dotyczy jedynie dzieci, ale wrzuciłem go tutaj, gdyż sposób przygotowana parówek dla dzieci na pewno spotka się z zainteresowaniem ze strony mam.

 

Jak sparzyć parówki, aby ich smak był o wiele, wiele lepszy?

 

post-39694-0-41795500-1594979453_thumb.jpg

 

Kiełbaski, parówki, paróweczki... Uwielbiają je zarówno dorośli, jak i dzieci. Są niezbyt trudne do wykonania, ale bardzo pyszne.

Gospodynie domowe uwielbiają parówki, gdyż są lubiane przez dzieci i świetnie komponują się z każdym dodatkiem - ziemniakami, płatkami zbożowymi, makaronem i warzywami oraz kanapką.

Ale znam kilka sztuczek, które pozwalają Wam przygotować kiełbaski lub parówki o wiele smaczniejsze, poprzez nadanie im nowego smaku.

Zaparzając je według moich wskazówek, otrzymacie parówki dużo bardziej pikantne, ostre i smaczniejsze, oraz takie, które będą uwielbiały dzieci. Zapewniam Was, że po tych zabiegach, parówki stworzą nowe, kulinarne kompozycje.

A cały sekret tkwi w różnych przyprawach, które dodaję podczas parzenia tych parówek.

 

Kremowe parówki dla najmłodszych

 

Ta opcja przygotowania parówek jest odpowiednia dla najmłodszych, gdyż pozwala nadać kiełbaskom naturalny kremowy smak i aromat.

W tym celu parówki parzymy w wodzie zmieszanej z mlekiem w równych ilościach z dodatkiem niewielkiego kawałka masła.

Należy dobrać taką ilość mieszaniny, aby przykryła tylko parówki. Parzymy na wolnym ogniu przez około 15 - 20 minut (nie gotujemy).

Po tym czasie parówki (kiełbaski) nabiorą kremowego, mlecznego smaku.

 

Parówki po indyjsku

Aby przygotować parówki w stylu indyjskim, należy podczas gotowania dodać do wody następujący zestaw przypraw:

  • kurkumę, 
  • curry, 
  • kolendrę, 
  • kardamon, 
  • kilka liści laurowych.

Po sparzeniu w takiej mieszance, parówki (lub kiełbaski) staną się pomarańczowo-czerwonawe i uzyskają pikantny smak i aromat. Ta opcja jest odpowiednia dla tych, którzy lubią pikantne orientalne potrawy.

 

Parówki po niemiecku

 

Aby przygotować parówki (kiełbaski) w stylu niemieckim, należy je parzyć nie jak zwykle w wodzie, ale w piwie. Trzeba pamiętać, że nie wszystkie rodzaje piwa się do tego nadają. Na przykład piwo beczkowe - zdecydowanie nie. Chcąc uzyskać pożądany efekt, powinniście zdecydować się na wersję puszkową lub butelkową, najlepiej dowolnego niemieckiego producenta.

 

Parówki grzybowe

 

Przygotowując parówki (kiełbaski), do wody, w której będziemy je parzyć, można dodać nie tylko przyprawy i zioła, ale też np. grzyby. To doda apetycznego, pieczarkowego smaku i aromatu gotowej parówce.

 

post-39694-0-62668000-1594979462_thumb.jpg

 

Francuskie parówki

 

Ostatnią moją propozycją jest przygotowanie parówek po francusku. Aby to zrobić, musisz wymieszać trochę śmietany i musztardy z wodą. Parzymy w taki sam sposób, jak opisałam powyżej.

W ten sposób można przygotować parówki tak, aby były 10 razy smaczniejsze niż zwykle.

 

Życzę smacznego.

Autorka: Oksana

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Link to comment
Share on other sites

Jak zrobic parowki po szwedzku :) ...wode zagotowujemy z pokrojona cebula w krazki , dodajemy lisc laurowy ok 10 sztuk , kilkanascie kulek ziela angielskiego  i w takiej zalewie parzymyparowki :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.