Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

[Rosja] 9 sposobów przygotowania ogórków na zimę


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30377 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 17 lip 2020 - 19:09

Zamykanie ogórków na zimę. 9 opcji przygotowania.

 

Załączony plik  og2.jpg   75,87 KB   1 Ilość pobrań

 

OPCJA 1 - OGÓRKI „JAK W SKLEPIE”

 

Składniki:

na 1 litr wody:

  • - 1,5 łyżki soli
  • - 3 łyżki cukru
  • - 10 - 12 łyżek 9% octu na 3 litrowy słoik
  • - 1-2 liście laurowe,
  • - 3-4 ziarenka ziela angielskiego,
  • - 2 goździki,
  • - 1 cebula (w krążkach),
  • - 2 baldachy kopru.

Wykonanie:

 

1. Na dno słoika ułożyć koperek, ziele angielskie, laurowe liście, goździki, cebulę (krążki) a następnie ogórki.

2. Tak przygotowane ogórki zalać w słoikach wrzącą wodą Ostudzić. Zlać wodę, dodać do niej cukier i sól w przeliczeniu na 1 litr wody, jak podaje receptura. Wymieszać i ponownie zagotować, zalać ogórki i zakręcić słoiki. Ocet dodajemy do słoika przed drugim zalewaniem zalewą!

 

OPCJA 2 - CHRUPIĄCE OGÓRKI

 

Składniki:

  • - 1 marchewka
  • - 2 cebule
  • - 1 główka czosnku
  • - 1 liść chrzanu
  • - 1 liść porzeczki
  • - 1 liść wiśni
  • - 1 liść laurowy
  • - 1 parasol koperku
  • - kilka ziaren czarnego pieprzu

Wykonanie:

 

1. Na dno 3-litrowego słoika połóż marchewkę pokrojoną na 4 części i wszystkie powyższe składniki.

2. Włóż ogórki, zalej gorącą przegotowaną wodą i zostaw na 15 minut. Po tym czasie zlej wodę. Dodaj do wody:

- 5 łyżeczek soli

- 10 łyżeczek cukru

- 100 gramów octu stołowego (9%).

3. Ponownie zagotuj wodę z przyprawami i wlej do słoika. Zakręć pokrywkę.

 

OPCJA 3 - DLA TYCH, KTÓRZY NIE LUBIĄ OSTRYCH MARYNAT

 

To pyszne lekko solone ogórki. Idealne dla tych, którzy z różnych powodów nie mogą jeść pikantnych potraw.

 

Składniki:

Na 3-litrowy słój:

  • - 1,5 l wody
  • - 2 łyżki soli
  • - 3 łyżki cukru

Wykonanie:

 

1. Ogórki umyć i zalać wodą na 3 godziny, w tym czasie ją zmieniając.

2. Włożyć do słoika:

- parasole koperku

- liść chrzanu

- 5 liści porzeczki

- 4 ząbki czosnku

- 10 ziaren czarnego pieprzu

- 4 sztuki goździków

- cynamon (do smaku)

- estragon (do smaku)

3. Ogórki układać pionowo w słoikach, zalać gorącą solanką i pozostawić na 3 minuty. Następnie zlej solankę, ponownie ją zagotuj i zalej ogórki po raz ostatni, dodając do słoika:

- 1 łyżka octu stołowego

4. Zakręć zakrętkę. Słoik odwróć do góry dnem i pozostaw pod ciepłym kocem, aż ostygnie. Nawet wiosną po otwarciu słoika ogórki smakują jak małosolne.

 

Załączony plik  og3.jpg   74,75 KB   1 Ilość pobrań

 

OPCJA 4 - WAKACYJNE KISZENIE - KISZENIE NA DACZY

 

Bardzo prosty sposób kiszenia ogórków, ale jednocześnie bardzo smaczny, a ogórki są chrupiące.

Do czystych wysterylizowanych słoików (3 l.) wkładamy:

  • - liście chrzanu
  • - wiśni
  • - czarnej porzeczki
  • - gałązki kopru
  • - 5 ząbków czosnku.

Wykonanie:

 

1. Wsyp do każdego słoika:

- 100 gramów soli i cukru (4 łyżki cukru i 10 łyżeczek soli).

2. Napełnij słoiki ogórkami i zalej zimną wodą. Zamknij je plastikowymi pokrywkami, umieść w ciemnym, zimnym miejscu (piwnica).

Ogórki będą gotowe za 3 miesiące, ale stoją do wiosny.

 

OPCJA 5 - OGÓRKI „PIJANE”

 

1. Umieść na słoika:

  • - korzeń chrzanu
  • - koperek
  • - czosnek
  • - liście porzeczki

2. Następnie szczelnie ułóż ogórki i zalej marynatą - na 1,5 litra wody:

  • - 3 płaski łyżki soli
  • - 2 łyżki stołowe cukru
  • - 1 łyżeczka octu
  • - 2 łyżki wódki.

Pasteryzuj 15 minut.

 

OPCJA 6 - OGÓRKI W ZALEWIE POMIDOROWEJ

 

Składniki:

  • - 5 kg. ogórków
  • - 2 kg pomidorów
  • - 250 g czosnku
  • - 250 g oleju roślinnego
  • - 250 g cukru pudru
  • - 3 łyżki stołowe soli
  • - 2 łyżki stołowe 70% octu

Wykonanie:

 

1. Pomidory przepuść przez maszynkę do mięsa, dodaj olej roślinny, cukier puder, sól. Wszystko zagotuj i gotuj przez 10 minut.

2. Następnie stopniowo dodawaj ogórki pokrojone w krążki. Po zagotowaniu, gotuj przez 20 minut, a następnie dodaj czosnek i ocet. Wszystko wymieszaj i włóż do wysterylizowanych słoików. Zamknij.

Ręczne krojenie ogórków w plasterki zajmuje dużo czasu, ale z podanej receptury otrzymasz 10 słoików po 650 gr.

 

OPCJA 7 - OGÓRKI MARYNOWANE

 

Włożyć ogórki do słoików i zalać solanką. Na 2 litry wody bierzemy:

  • - 2 czubate łyżki soli
  • - 6 czubatych łyżek cukru
  • - 5-7 ziaren pieprzu
  • - 5-7 laurowych liści

Wykonanie:

 

1. Wodę z przyprawami gotować przez 3 minuty, następnie ostudzić, dodać:

- 2 łyżki stołowe 70% octu

2. Wlać do słoików. Następnie pasteryzować słoiki przez 5 minut i zakręcić.

 

OPCJA 8 - OGÓRKI MAŁOSOLNE

 

1. Włożyć ogórki do 3-litrowych słoików z przyprawami:

  • - koperek
  • - chrzan
  • - liście porzeczki
  • - czosnek
  • - ziarna pieprzu (4-5 szt.)
  • - goździki (2-3 szt.)
  • - liść czeremchy
  • - 1 czubata łyżka soli
  • - 1,5 płaskiej łyżki cukru
  • - 2 tabletki aspiryny
  • - 0,5 - 1 łyżeczki 70% esencji octowej.

2. Zalać wrzącą wodą, zamknąć pokrywki.

 

Załączony plik  og8.jpg   61,63 KB   1 Ilość pobrań

 

OPCJA 9 – PIKANTNE CHRUPIĄCE OGÓRKI

 

Składniki:

  • - Ogórki - 4 kg

Do marynaty:

  • - 1 szklanka cukru
  • - 3 łyżki soli
  • - 1 szklanka octu 9%
  • - 1 szklanka oleju roślinnego
  • - 1 łyżeczka zmielony czarnego pieprzu
  • - 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
  • - 2 łyżki stołowe nasion gorczycy
  • - 2 łyżki stołowe czosnku.

Jak przygotować ostre ogórki na zimę:

1. Przygotowujemy marynatę. W tym celu mieszamy wszystkie składniki, wymienione w składzie recepturowym dla marynaty.

2. Kroimy ogórki w plasterki lub paski na 6-8 kawałków - jak Wam wygodniej.

3. Mieszamy ogórki z marynatą. Przekładamy z miski do garnka i pozostawiamy na 2 godziny. W tym czasie mieszamy masę co jakieś 30 minut.

4. Teraz ogórki stawiamy na kuchni i doprowadzamy masę do wrzenia. Gotujemy do czasu, aż ogórki zmienią kolor. Wtedy natychmiast umieszczamy je w słoikach i dokładnie zakręcamy zakrętki. Zawijamy w koc do ostygnięcia.

 

Smacznego!






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych