Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Podgardle krojone


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2581 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 18 lip 2020 - 20:40

Jak w temacie, podgardle było tylko cięte nożem i to na spore kawałki.

Kawałki rożnej wielkości, od małych 1 x 1 cm do 2 na 3 cm.

Wykrawałem kawałki mięsne z tłuszczem +/- 50% na 50% ( ale nie ma co z tego robić  :)  apteki wiec a oko  :laugh:

żadne inne mięso nie było dodawane, ani nic nie było mielone

Dodane do krajanki

18 g peklosól  /kg

1 czosnek marokański zgnieciony nożem na desce / kg

pieprz, gałka, kminek młotkowany po 2g / kg, 

Mieszanie do optycznego wymieszania składników (około 20 sekund, wiec nie nazywam tego wyrabianiem)

łącznie miałem tego 1,6 kg wiec wyszły 2 male szynkowary

Mięso od razu trafiło do szynkowarow i odstawione zostało na tydzień do lodówki.

Parzenie 70 stC 3 godziny po tym czasie miałem 68 stC w środku.

Chłodzenie w zimnej wodzie 1 h i do lodówki 24h

jako dodatek na kanapce, zeszłoroczne ogórki kiszone  :)

Załączony plik  20200718_202439.jpg   67,54 KB   5 Ilość pobrań   Załączony plik  20200718_202620.jpg   68,04 KB   5 Ilość pobrań  Załączony plik  20200718_202623.jpg   72,2 KB   5 Ilość pobrań

Załączony plik  20200718_202656.jpg   88,87 KB   5 Ilość pobrań  Załączony plik  20200718_202703.jpg   69,37 KB   5 Ilość pobrań    Załączony plik  20200718_202831.jpg   107,46 KB   5 Ilość pobrań

Załączony plik  20200718_202902.jpg   112,69 KB   5 Ilość pobrań   Załączony plik  20200718_203318.jpg   104,3 KB   5 Ilość pobrań   

 

PS

Podgardle bez skory i gruczołów, nie napisałem tego od razu, bo nie przyszło mi to do głowy :facepalm: , w Szwajcarii tylko takie można kupić  :facepalm:

Załączone pliki


Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 18 lip 2020 - 20:58


#2 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3045 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 18 lip 2020 - 20:48

To jest to co tygryski lubią. . Dodaj ze podgardla bez gruczołów i skóry. Bo jak młody adept zobaczy przepis do da wszystko

#3 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3354 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 18 lip 2020 - 20:57

Przytulne - a gdyby jeszcze bardziej zbloczyć ..?



#4 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2581 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 18 lip 2020 - 21:01

Dodaj ze podgardla bez gruczołów i skóry
 

Dedalem  :) 

Przytulne - a gdyby jeszcze bardziej zbloczyć ..?
 

Nie rozumiem?? 



#5 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2581 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 19 lip 2020 - 09:18

Ponieważ nie lobię robić dużej produkcji jedno smakowej, do drugiej polowy poza tym co wymienione wyżej, dodatkowo 

16 g papryki wędzonej ostrej

16 g papryki wędzonej słodkiej

6 g młotkowanego ziarna kopru włoskiego

2 g młotkowanego kminku (dodatkowo) - przy zachowaniu mniejszej ilości, smak nie przebije się ze względu na dużą zawartość papryki

Reszta jak wyżej

Czyli po przemieszaniu przypraw, wszystko trafia do szynkowara i tam się pekluje przez tydzień. 

Cały proces peklowania szynkowar zamknięty i ściśnięty na maksa 

Parzenie jak wyżej (były razem parzone) Co do chłodzenia zapomniałem dodać ze pierwsze 20 min szynkowar był zamknięty, po tym czasie zwolniona została sprężyna i dalsze chłodzenie odbywało się już bez nacisku.

 

Załączony plik  20200719_094256.jpg   109,78 KB   4 Ilość pobrań   Załączony plik  20200719_094457.jpg   104,6 KB   4 Ilość pobrań   Załączony plik  20200719_094551.jpg   109,9 KB   3 Ilość pobrań

 

Załączony plik  20200719_094555.jpg   82,87 KB   4 Ilość pobrań   Załączony plik  20200719_094710.jpg   86,01 KB   5 Ilość pobrań   Załączony plik  20200719_094801.jpg   104,22 KB   5 Ilość pobrań

 

 

Należy tylko uważać, produkt z taka ilością papryki jest silnie barwiący wszystko z czym ma kontakt.

Jak również jest przeznaczony dla osób lubiących mocniejsze smaki, dla pozostałych proponuje zmniejszyć ilość papryki o 50 -70%  :laugh:

Ze względów iż jest to mocno kaloryczne jedzonko, proponuje nie pomijać kminku, no chyba ze komuś bardzo przeszkadza



#6 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1965 postów

Napisano 19 lip 2020 - 09:34

do drugiej polowy poza tym co wymienione wyżej

 

 

 

podgardle było tylko cięte nożem

Smakowite szynkowarowe wykonanie Toshiba i wizualnie również prezentuje się bardzo dobrze.... :thumbsup:  :clap:

Do drugiej wersji dałeś przyprawy na całość albo na kilo?

Pozdrowienia 


Użytkownik witt edytował ten post 19 lip 2020 - 09:36


#7 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2581 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 19 lip 2020 - 09:48

Do drugiej wersji dałeś przyprawy na całość albo na kilo?
 

 Ilość przypraw (dodatkowo) na drugą połowę  czyli na pozostałe 800 g krajanki

 

PS

Teraz lepiej widać, ze podgardle było krojone jak popadnie, czyli nie kostka, a tak jak leci.

Chodzilo mi o marmurkowy przekrój produktu o nieforemnych kształtach


Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 19 lip 2020 - 10:13


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#8 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1965 postów

Napisano 19 lip 2020 - 10:12

Chodzilo mi o marmurkowy przekrój produktu

Bardzo ładny przekrój.... :thumbsup:

Dziękuję za odpowiedź 






Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych