Jak w temacie, podgardle było tylko cięte nożem i to na spore kawałki.
Kawałki rożnej wielkości, od małych 1 x 1 cm do 2 na 3 cm.
Wykrawałem kawałki mięsne z tłuszczem +/- 50% na 50% ( ale nie ma co z tego robić apteki wiec a oko
żadne inne mięso nie było dodawane, ani nic nie było mielone
Dodane do krajanki
18 g peklosól /kg
1 czosnek marokański zgnieciony nożem na desce / kg
pieprz, gałka, kminek młotkowany po 2g / kg,
Mieszanie do optycznego wymieszania składników (około 20 sekund, wiec nie nazywam tego wyrabianiem)
łącznie miałem tego 1,6 kg wiec wyszły 2 male szynkowary
Mięso od razu trafiło do szynkowarow i odstawione zostało na tydzień do lodówki.
Parzenie 70 stC 3 godziny po tym czasie miałem 68 stC w środku.
Chłodzenie w zimnej wodzie 1 h i do lodówki 24h
jako dodatek na kanapce, zeszłoroczne ogórki kiszone
20200718_202439.jpg 67,54 KB
7 Ilość pobrań
20200718_202620.jpg 68,04 KB
7 Ilość pobrań
20200718_202623.jpg 72,2 KB
7 Ilość pobrań
20200718_202656.jpg 88,87 KB
8 Ilość pobrań
20200718_202703.jpg 69,37 KB
7 Ilość pobrań
20200718_202831.jpg 107,46 KB
7 Ilość pobrań
20200718_202902.jpg 112,69 KB
7 Ilość pobrań
20200718_203318.jpg 104,3 KB
7 Ilość pobrań
PS
Podgardle bez skory i gruczołów, nie napisałem tego od razu, bo nie przyszło mi to do głowy , w Szwajcarii tylko takie można kupić
Załączone pliki
Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 18 lip 2020 - 20:58