Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wędzarnia za 595 zł w dwa dni + pierwsze wędzenie (sibu)

wędzarnia budowa

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
48 odpowiedzi w tym temacie

#1 Sibu

Sibu

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 9 postów
  • MiejscowośćWieluń

Napisano 19 lip 2020 - 10:18

Witajcie,

Tak jak napisałem w przywitaniu, po przeczytaniu Waszych postów i obejrzeniu licznych zdjęć Waszych "wyrobów" oraz projektów wędzarni postanowiłem za wszelką cenę i ponad wszystko mieć właną małą wędzarnię, choćbym miał paść... :)

 

Jestem laikiem w tym temacie,więc opierałem się na wiadoościach z forum. Po wielu nieprzespanych nocach i "rozkminianiu" kanał czy kibelek ? beczka czy szafka ? Święta Wielkanocne czy Wigilja ? :tongue:  oraz opierając na ogromnej bazy wiedzy z forum stworzyłem własny twór małej przydomowej wędzarni. 

 

Założenia:

1. Przede wszystkim aby spełniała założoną funkcję czyli dobrze wędziła, utrzymywała założoną temperaturę, bez dużych wahań, najlepiej przy uchylonych lub nawet otwartych drzwiczkach czyli wędziła "zdrowym" dymem, bez pirolizy (trudne słowo którego nauczyłem się poprzez forum)  :angel:  oraz aby nie była za duża,

2. Jak najmniej pracy - szczególnie budowlnej, ponieważ nie znam się na tym, a kompletnie nie chciało mi się tego uczyć,

3. Jak najmniej materiałów - jesli się da - wykorzystać to co zostało po budowie domu - jeśli nie nie da - dokupić co niezbędne,

4. Szybka w budowie - nie chciałem czekać w nieskończoność, aż pojawi się pierwsze wędzenie, ponieważ jestem z tych "w gorącej wodzie ... na tym forum właściwym jest użycie słowa "parzony" :)

5. W miarę tania - ale nie kosztem jakości, 

6. Estetyczna - jeśli się da, to zrobić to tak, aby nie straszyła sąsiadów i aby gościom besiadującym np. przy grillowniu nie pomyliła w wychodkiem 

7. Jak nie spełni moich oczekiwań - w prosty sposób rozebrać i zutylizować

 

Oto efekty moich przemyśleń: wędzarnia za 595 zł w dwa dni - samodzielnie wykonana.  Zdjęcia mojego wynalazku poniżej.

 

Jestem też już po pierwszym w swoim życiu wędzeniu i jestem mega zadowolony z pracy wędzarni, stabilności temperatury (cały czas prawie 50 st.c), przewidywalności palenia, rozchodenia dymu oraz efektu etetycznego wędzonek.  

 

O walorach kulinarnych nie chcę się chwalić bo choć odymione było według mnie chyba ładnie to już peklowanie mi kompletnie nie wyszło ... jak sobie przypomnę peklowanie to do teraz chce mi się śmiać i moje podejście może być wzorowym przykładem jak nie powinno się tego robić bo zrobiłem chyba wszystkie możliwe błędy   :D

 

Robiłem to wieczorem przez rannym wędzeniem. Na początek coś niezbyt wyszukanego. Kurczak, mały boczek + pstrągi. Pomocnikiem był mój 7 letnim syn. Tak się przy tym fajnie bawiliśmy jak harcerze na obozie w zieloną noc,,, ubaw był po pachy, na całego... szprycowaliśmy uda kurczaka i pstrągi gdzie popadnie, jak leci, żart gonił żart i ile Bozia dała, do odcięcia...  :facepalm:  Taka to oto była zabawa ... :D  ...

... do momentu konsumpcji. Wyobraźcie sobie moją minę jak po 7 godzinach pieczołowitego wędzenia, sprawdzania temperatury, pilnowania żaru, jakości dymu itp poczułem pierwszy kęs z tak "dokoksowanego i doładowanego peklą" materiału ... bo wędzonkę to przypominało tylko z wyglądu .... :w00t:  :D  Także - nie idźcie proszę tą drogą  ...

 

 

Ale twardy jestem to zjadłem i nawet mi smakowało .... no bo co miałem zrobić ? psa zatruć ?  :D

 

Sorka, że tak trochę przydługo ale chciałem się z Wami podzielić moją wędzarnią i pierwszym wędzeniem bo to tylko dzięki Wam i forum.

 

Dziękuję. Czuwaj !!!

 

PS.  Proszę również o cenne jak zwykle uwagi.

Załączone pliki



#2 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30372 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 19 lip 2020 - 10:23

:thumbsup: :clap:



#3 gluszec

gluszec

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 392 postów
  • MiejscowośćŚląsk Cieszyński

Napisano 19 lip 2020 - 10:48

Jako jeden z nielicznych początkujących zrozumiałeś szybko jedną rzecz - wędzi się dymem nie ogniem  :clap:  :thumbsup: .

ps. mi zrozumienie tego przyszło o wiele później  :facepalm: .



#4 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2787 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 19 lip 2020 - 11:48

Jako jeden z nielicznych początkujących zrozumiałeś szybko jedną rzecz - wędzi się dymem nie ogniem 

 

No i ze nie trzeba postawić klinkierowego bunkra  :laugh:

Wystarczy poczytać forum i wyciągnąć odpowiednie wnioski  :thumbsup: , a nie kierować się mitami

:clap:  :clap:


Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 19 lip 2020 - 11:57


#5 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8165 postów

Napisano 19 lip 2020 - 12:27

Założenia:
Bardzo prawidłowe  :thumbsup:  :clap: -Teraz studia nad peklowaniem wędlin i wyrobu podstawowej ( smacznej) kiełbasy .....i z górki :thumbsup:  

#6 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5935 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 19 lip 2020 - 13:06

Brawo, przynajmniej jeden który najpierw pyta, a następnie nie twierdzi że wie lepiej, i tak zrobi po swojemu, bo dziadek i pradziadek tak wędzili i długo żyli :D . Bardzo dobrze ogarnąłeś o co w tym wszystkim chodzi, i na rezultaty nie trzeba było długo czekać, zamiast uczyć się swej wędzarni miesiącami, co i tak nie zawsze skutkuje pełnym sukcesem. Brawo raz jeszcze, fajny "Kibelek" i bardzo ładne wyroby, tak trzymać :D :thumbsup: :clap: !!!



#7 Sibu

Sibu

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 9 postów
  • MiejscowośćWieluń

Napisano 19 lip 2020 - 15:52

Dziekuję za miłe słowa



#8 janusz_p

janusz_p

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 450 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 20 lip 2020 - 07:32

Również jestem pod wrażeniem twojego debiutu. Szacun :clap: :clap: :thumbsup:



#9 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2497 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 20 lip 2020 - 12:55

:clap: :clap: :clap: :thumbsup:



#10 Atrax

Atrax

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 160 postów
  • MiejscowośćŚwiętokrzyskie

Napisano 20 lip 2020 - 13:25

No i  :clap:  :clap:  :clap:  jak widać można , bez napiny i skutecznie  :)



#11 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3132 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 20 lip 2020 - 13:41

To palenisko to jakiś gotowy pustak . Móze i ja pójdę  tym topem :)



#12 Sibu

Sibu

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 9 postów
  • MiejscowośćWieluń

Napisano 20 lip 2020 - 19:20

To palenisko to jakiś gotowy pustak . Móze i ja pójdę  tym topem :)

 

Cała wędzarnia jest prosta w budowie gdyż jest "składana" jak klocki lego... palenisko to dwie betonowe donice Adelo o wymiarach 50x50x28 cm każda. Dlaczego takie wymiary ? Ponieważ szukałem pod wymiar "budki wędzarniczej" jaką wcześniej upatrzyłem sobie na alledrogo.

 

Znalazłem tylko jedną firmę która produkuje takie betonowe donice w tym rozmiarze i ich ceną nie zwala z nóg. Nie wiem czy można tutaj podać firmę ;)Koszt jednej sztuki to 55 zł. Wystarczy jedną położyć na drugą, w dolnej wyciąć z boku otwór pod drzwiczki i palenisko prawie gotowe.

 

Donice są na dole oraz górze puste, więc trzeba zrobić spód i strop paleniska. Tu załatwiają  sprawę dwie płyty chodnikowe o wymiarach 50x50x10cm, więc pasują idealnie do reszty ( 10 zł/szt.) Wystarczy położyć jedną pod spód donic i mamy spód paleniska... drugą na górę i mamy strop. W górnej należy wyciąć otwór dymny ( uważając przy tym by nie spalić kątówki  :rolleyes:bo będzie bolała kieszeń  )  (tak jak to było u mnie :angel: ) i palenisko gotowe... mając wszystkie materiały - czas wykonania to niecła godzinka z przerwą na dwa browary :)



#13 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2459 postów

Napisano 20 lip 2020 - 20:43

:) coś pięknego, Prymitywiści w natarciu...
Wszystko się niby zgadza...tylko te dwa piwa...jakoś mało wzniośle ;)
Gratki Sibu, tak trzymaj, jednak litraż bym instynktownie zwiększył... :D

Użytkownik ziezielony edytował ten post 20 lip 2020 - 20:44


#14 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10469 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 20 lip 2020 - 21:39

te dwa piwa...jakoś mało wzniośle

Może nie wzniośle ale kulturalnie   :laugh:

Poza tym z poszanowaniem czasu i jakości wykonania paleniska  :clap:

Podoba mi się ta wędzarnia a przede wszystkim sposób podejścia do zagadnienia  :thumbsup:



#15 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3132 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 21 lip 2020 - 05:02

.tylko te dwa piwa..

Sokole oko gdzie te dwa piwa ja tylko wodę widzę ale to już chyba SKS nic to  PKP :)

 

 

Sibu dzięki za info , Z linkami jak z umiarem bez celów reklamowych czy innych niecnych a tylko ku pożytkowi forum i wiedzy to można .


Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 21 lip 2020 - 05:05


#16 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3379 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 21 lip 2020 - 05:56

Znalazłem tylko jedną firmę która produkuje takie betonowe donice w tym rozmiarze i ich ceną nie zwala z nóg. Nie wiem czy można tutaj podać firmę ;)Koszt jednej sztuki to 55 zł.

 

Podaj ten link nie kryguj się. Nikt Cię przed pluton nie postawi. :D



#17 grim_reefer

grim_reefer

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 380 postów

Napisano 21 lip 2020 - 07:17

To ja też proszę o link do sklepu z tymi doniczkami. Genialny sposób żeby szybko zbudować wędzarnie  :clap:



#18 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5935 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 21 lip 2020 - 07:48

https://www.olx.pl/o...28-IDBLkf6.html



#19 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3379 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 21 lip 2020 - 09:29

Jarek jesteś wieki  :D



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Sibu

Sibu

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 9 postów
  • MiejscowośćWieluń

Napisano 21 lip 2020 - 16:09

sorka nie było mnie przy kompie. Widzę, że już sobie poradziliście. Tutaj jest producent - wystarczy poszukać przedstawicieli:  https://www.semmelro...itektury-adelo/







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: wędzarnia, budowa

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych