Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wędzarnia za 595 zł w dwa dni + pierwsze wędzenie (sibu)

wędzarnia budowa

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
48 odpowiedzi w tym temacie

#21 dietykon

dietykon

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 708 postów

Napisano 21 lip 2020 - 19:12

Bardzo ciekawy projekt, jeszcze tylko link do alledrogo z tą budką drewnianą by się przydał bo tam same bez otworów bocznych u góry. Drzwiczki do paleniska pewnie w jakimś markecie budowlanym będą dostępne

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

#22 grim_reefer

grim_reefer

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 291 postów

Napisano 21 lip 2020 - 19:59

sorka nie było mnie przy kompie. Widzę, że już sobie poradziliście. Tutaj jest producent - wystarczy poszukać przedstawicieli:  https://www.semmelro...itektury-adelo/

 

Szkoda, że żadnego nie ma blisko Rzeszowa  :cry:

 

Będzie trzeba jeszcze poszukać... 



#23 Sibu

Sibu

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 9 postów
  • MiejscowośćWieluń

Napisano 21 lip 2020 - 21:38

Bardzo ciekawy projekt, jeszcze tylko link do alledrogo z tą budką drewnianą by się przydał bo tam same bez otworów bocznych u góry. Drzwiczki do paleniska pewnie w jakimś markecie budowlanym będą dostępne

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

 

 

Z budką wędzarniczą już nie jest tak prosto.... stąd wspomniałem o dwóch dniach :) Ja kupiłem na tej aukcji https://allegro.pl/o...acha-8866316663Przekonało mnie to, że "budka" była obita blachą, skręcana wkrętami a nie zszywkami no i przyjechała skręcona, a nie jak "meble zikei" :) 

Chociaż wędzarnia ma komin to ja traktuję go tylko do ozdoby. Tak jak radzili koledzy z forum najlepszym sposobem na odprowadzenie dymu ( i nie tylko) jest zastosowanie bocznych otworów. Niby drobny szczegół ale wręcz według mnie podstawowy. Dzięki niemu udało mi się wyregulować przepływ dymu w zależności od kierunku wiatru...przez co palenisko mogło być otwarte, był dostęp tlenu, wędzarka była temperaturowo bardzo przewidywalna i dym był "zdrowy"

 

W budce trzeba więc wyciąć otwory własnoręcznie :) . Ja użyłem otwornicy. Klapka przesuwna została zrobiona z deski frezowanej z jakiej miałem zrobioną podbitkę. Jako szyny po której przesuwa się ta "podbitkowa przesłona" użyłem listwy krawędziowej do płytek, która została mi po budowie. Frez w "przesłonie" idealnie się spasował z krawędzią listwy i całość zaczęła ładnie pracować.

Coś takiego jak: https://allegro.pl/o...YMaAsAdEALw_wcB

Zrobienie otworów zajęło mi pół dnia...ciężko mi było dopasować rozstaw pomiędzy otworami tak aby po zamknieciu nie było luki a po otwarciu otwory się spasowały...

Może któryś z szanownych Kolegów podpowie jak to w dość prosty sposób ogarnąć :question:


[Dodano: 21 lip 2020 - 22:38]

 

sorka nie było mnie przy kompie. Widzę, że już sobie poradziliście. Tutaj jest producent - wystarczy poszukać przedstawicieli:  https://www.semmelro...itektury-adelo/

 

Szkoda, że żadnego nie ma blisko Rzeszowa  :cry:

 

Będzie trzeba jeszcze poszukać... 

 

Jeśli mogę doradzić to szukaj betonowych. Ja wcześniej myślałem o keramzytowych ale poczytałem trochę o tym materiale i nie chciałem ryzykować pęknięcia.  



#24 frapio

frapio

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 819 postów
  • MiejscowośćTarnobrzeg

Napisano 22 lip 2020 - 16:22

żadnego nie ma blisko Rzeszowa
Stalowa Wola. Adres na stronie producenta. Link w poście Sibu (nr 20).

#25 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5893 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 22 lip 2020 - 17:28

Powiem tyle. Z kominem kolego piszesz bzdury. Odpowiedni komin jest lepszym rozwiązaniem niż otwory boczne. Taka jest moja opinia. Wędzę już parę dziesięcioleci więc mam wyrobione zdanie w tej materii :D .

 

Oto moje dwie wędzarnie. Jedna w Polsce, druga w Szwecji.

 

cdd53679bf82a17bmed.jpg

 

f4ffea5fabb21f9bmed.jpg



#26 Sibu

Sibu

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 9 postów
  • MiejscowośćWieluń

Napisano 23 lip 2020 - 08:49

sverige2

Pewnie tak. Niestety nie wiem czy piszę bzdury czy też nie - dymienie zweryfikuje... :) Nie potrafię tego jeszcze zweryfikować ponieważ nie mam tyle wiedzy i doświadczenia co Ty. Wiem, że toczyła się na tym forum już dyskusja o wyższości komina nad otworami i odwrotnie  (czytałem ten wątek i nie tylko ten) :rolleyes: Z braku wiedzy i praktyki nie mogłem się określić, więc zdecydowałem się zrobić dwa w jedym. Szczególnie, że wędzarka była nowa więc nie ryzykowałem "babrania" się w owędzonej "budce" tylko zrobiłem to jak była czysta. Tym bardziej, że nic mnie to dodatkowo nie kosztowało więc pomyślałem "dlaczego nie". Teraz mam i kominek i otwory, więc jeżeli się zdarzy, że otwory nie spełnią swojej roli otworzę kominek, jeżeli kominek zawiedzie - otworzę otwory  :)



#27 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5893 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 23 lip 2020 - 09:22

Dla tego właśnie to napisałem. Jeżeli się jeszcze nie posiada nabytej poprzez praktykę i doświadczenie wiedzy, to nie powinno pisać się takich stwierdzeń !!! Tylko tyle i aż tyle :D .

 

Chociaż wędzarnia ma komin to ja traktuję go tylko do ozdoby. Tak jak radzili koledzy z forum najlepszym sposobem na odprowadzenie dymu ( i nie tylko) jest zastosowanie bocznych otworów. Niby drobny szczegół ale wręcz według mnie podstawowy. Dzięki niemu udało mi się wyregulować przepływ dymu w zależności od kierunku wiatru...przez co palenisko mogło być otwarte, był dostęp tlenu, wędzarka była temperaturowo bardzo przewidywalna i dym był "zdrowy"

 

Życzę sukcesów oraz pięknych, smacznych i zdrowych wędzonek. Wędzarka bardzo pomysłowa i tu :thumbsup: :clap:.

Pozdrawiam Jarek


Użytkownik sverige2 edytował ten post 23 lip 2020 - 09:25


#28 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3361 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 23 lip 2020 - 10:11

Powiem tyle. Z kominem kolego piszesz bzdury. Odpowiedni komin jest lepszym rozwiązaniem niż otwory boczne. Taka jest moja opinia.

 

Chociaż wędzarnia ma komin to ja traktuję go tylko do ozdoby. Tak jak radzili koledzy z forum najlepszym sposobem na odprowadzenie dymu ( i nie tylko) jest zastosowanie bocznych otworów.

 

To co jest w końcu lepsze komin czy otwory ? 



#29 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5893 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 23 lip 2020 - 10:25

A o czyj cytat pytasz Jareczku :D ? Mój czy kolegi  Sibu :D ? Ja piszę przecież wyraźnie jaka jest moja opinia i zdanie  :D  :thumbsup: .



#30 Sibu

Sibu

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 9 postów
  • MiejscowośćWieluń

Napisano 23 lip 2020 - 11:02

Komin czy otwory ? - jest dyskusja o tym na forum ale nierozstrzygnięta, więc ja zrobiłem i to i to  :)



#31 Masslak

Masslak

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 8 postów
  • MiejscowośćStare Bielice

Napisano 23 lip 2020 - 11:14

Obciąłeś dno jednej donicy i postawiłeś ją na płycie chodnikowej i tak samo zrobiłeś strop, tak?

#32 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5893 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 23 lip 2020 - 11:37

Komin czy otwory ? - jest dyskusja o tym na forum ale nierozstrzygnięta, więc ja zrobiłem i to i to  :)

 

I to jest prawidłowa wypowiedź :D :thumbsup:.



#33 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3361 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 23 lip 2020 - 13:04

Jarek myślałem,że ten drugi cytat też jest Twój. Dlatego byłem zdezorientowany i zapytałem. Nie zaznaczyłeś tego pogrubionego tekstu jako cytat kol. Sibu.

Teraz wszystko jasne. A ja nie mam ani otworów ani komina i wędzę. Mam za to uchylny dach i tylną ściankę. :D



#34 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5893 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 23 lip 2020 - 13:28

W moich wędzarniach też oprócz tego że posiadam kominy, obydwa dachy też są uchylne, z czego czasami  korzystam podczas wstępnego osuszania. Nie mam oczywiście nic na przeciw otworom bocznym czy tylnym, jeżeli komuś to odpowiada oczywiście. Osobiście jednak zdecydowanie wolę odpowiednio szeroki i niezbyt wysoki kominek, którego zaletą jest to iż zupełnie nie interesuje mnie ew. kierunek i siła wiatru. W każdym przypadku sam proces wędzenia w związku z centralnym odprowadzeniem dymu, odbywa się bezstresowo. Warunek to odpowiednio duży przekrój i niezbyt duża wysokość komina, tak by nie powstawało zjawisko tzw. cugu, co nie jest właściwym i pożądanym objawem podczas procesu wędzenia. Przepływ dymu ma bowiem odbywać się w sposób możliwie spokojny, tak aby szczapy nie musiały palić się żywym ogniem, co skutkuje zbyt wysoką temperaturą i wędzonkami typu a,la "Wczesny Zbój" . Do wszystkiego jednak należy podchodzić spokojnie i z odpowiednią rezerwą, bo jak powszechnie wiadomo "Jeden woli synową, a drugi teściową" i niech tak pozostanie :D :thumbsup:.



#35 quadro555

quadro555

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 276 postów
  • MiejscowośćGoleniów

Napisano 23 lip 2020 - 18:19

Mam za to uchylny dach i tylną ściankę
 

Ja też mam tylko uchylny dach, a ściankę tylną to chyba każdy ma w wędzarni  :D



#36 Sibu

Sibu

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 9 postów
  • MiejscowośćWieluń

Napisano 23 lip 2020 - 18:59

Obciąłeś dno jednej donicy i postawiłeś ją na płycie chodnikowej i tak samo zrobiłeś strop, tak?

 

Nie , to nie tak ...  - prostsze rozwiązanie  :)

Aby było jak najmniej cięcia szukałem donic które są od dołu oraz od góry puste, mają tylko boki. Skoro nie mają dna to stosując je jako palenisko, żar będzie "leżał" na ziemii. Aby temu zapobiedz zastosowałęm betonowy spód który jest zrobiony z oddzielnej betonowej płyty chodnikowej o wym. 50cmx50cmx10cm. Kupujesz taką za 10 zł, i kładziesz ją pod spód donicy - tak uzyskujesz spód paleniska :) . Następnie na tą płytę stawiasz donice jedną na drugą i już 2/4 paleniska wykonane.

Następnie: górna donica jest od góry pusta, więc potrzebujesz stropu z otworem dymnym. Strop zrobisz podobnie. Kupujesz taką samą płytę, kładziesz ją na górę "donic" i kątówką wycinasz w niej otwór dymny i już 3/4 paleniska wykonane.

 

Po tych "zabiegach" palenisko jest już prawie gotowe,... prawie ponieważ trzeba jeszcze jakoś do niego wkładać drwa, więc znowu idzie w ruch kątówka ale tym razem po to aby wyciąć jedną z bocznych ścianek dolnej donicy, po to aby było "wejście" do paleniska. Jak duży ten otwór ?- taki jaki wymiar drzwiczek które pewnie zainstalujesz. :)

 

Mając materiały na działce - minutka pracy  :D



#37 Masslak

Masslak

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 8 postów
  • MiejscowośćStare Bielice

Napisano 23 lip 2020 - 19:07

Wielkie dzięki, ciekawe czy producent donic które kupiłeś zajmuje się sprzedażą wysyłkową. A budkę kupiłeś jako sama budkę czy zestaw z tymi rurami itp. bez akcesoriów pewnie będzie nieco taniej 😂

#38 Sibu

Sibu

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 9 postów
  • MiejscowośćWieluń

Napisano 23 lip 2020 - 19:37

Dla tego właśnie to napisałem. Jeżeli się jeszcze nie posiada nabytej poprzez praktykę i doświadczenie wiedzy, to nie powinno pisać się takich stwierdzeń !!! Tylko tyle i aż tyle :D .

 

Chociaż wędzarnia ma komin to ja traktuję go tylko do ozdoby. Tak jak radzili koledzy z forum najlepszym sposobem na odprowadzenie dymu ( i nie tylko) jest zastosowanie bocznych otworów. Niby drobny szczegół ale wręcz według mnie podstawowy. Dzięki niemu udało mi się wyregulować przepływ dymu w zależności od kierunku wiatru...przez co palenisko mogło być otwarte, był dostęp tlenu, wędzarka była temperaturowo bardzo przewidywalna i dym był "zdrowy"

 

Życzę sukcesów oraz pięknych, smacznych i zdrowych wędzonek. Wędzarka bardzo pomysłowa i tu :thumbsup: :clap:.

Pozdrawiam Jarek

Użyłem też odnośni : "tak jak radzili koledzy z forum"  :)  Bardzo też się cieszę, że moja prymitywistyczna wędzarka otrzymała Waszą aprobatę  :)  

Dziękuję też za życzenia co do wyrobów - przydadzą się, bo jak znowu zacznę peklować z taką euforią co ostatnio, to rodzinka czekająca cały dzień na wyroby powiesi mnie za (...) na jednych z tych wędzarniczych haków  :D Pozdrawiam, Sylwek


[Dodano: 23 lip 2020 - 20:31]

Wielkie dzięki, ciekawe czy producent donic które kupiłeś zajmuje się sprzedażą wysyłkową. A budkę kupiłeś jako sama budkę czy zestaw z tymi rurami itp. bez akcesoriów pewnie będzie nieco taniej

 

Kupiłem bez tego całego niepotrzebnego złomu. Samą drewnianą budkę. Wersja opalana z blaszanym daszkiem, kominem, termometrem,12 szt. haków i dostawą. Taki komplet kosztował mnie 375 zł. Do tego jeszcze "wydębiłem" dodatkowy termometr, który teraz stosuję przy zaparzaniu  :cool:


[Dodano: 23 lip 2020 - 20:37]

Wielkie dzięki, ciekawe czy producent donic które kupiłeś zajmuje się sprzedażą wysyłkową. A budkę kupiłeś jako sama budkę czy zestaw z tymi rurami itp. bez akcesoriów pewnie będzie nieco taniej

 

Co do wysyłki. Jeżeli jesteś z tych Starych Bielic koło Koszalina to masz lokalnego dystrybutora:

Centrum Budownictwa LEDA Robert Ziemiński

ul. Bojowników o Wolność i Demokrację 5
75-209 Koszalin
kontakt
tel.: 943462024
Fax: 94 346 20 25
E-Mail: cbleda@cbleda.pl
Web: www.cbleda.pl


#39 Masslak

Masslak

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 8 postów
  • MiejscowośćStare Bielice

Napisano 24 lip 2020 - 07:40

Kurde 🤣 muszę zacząć się ukrywać 🤣🤣🤣 masz chyba wywiad za swoimi plecami haha. Tak tak, jestem że Starych Bielic 😉

#40 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5893 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 24 lip 2020 - 08:09

Chodziło mi wyłącznie o ten akapit który nie powinien zostać napisany, ponieważ nie jest zgodny z prawdą, szczególnie zaś podawany przez osobę praktycznie posiadającą doświadczenie otrzymane głównie z czytania lektur i postów. Tylko i wyłącznie o ten nieprawdziwy wycinek opisanego procesu chodzi, poza tym :thumbsup:.

 

Niby drobny szczegół ale wręcz według mnie podstawowy. Dzięki niemu udało mi się wyregulować przepływ dymu w zależności od kierunku wiatru...przez co palenisko mogło być otwarte, był dostęp tlenu, wędzarka była temperaturowo bardzo przewidywalna i dym był "zdrowy"

 

Pozdrawiam Jarek







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: wędzarnia, budowa

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych