Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kiełbasa A"la palcówka


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 Lechu266

Lechu266

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 5 postów
  • MiejscowośćTrawa woloska

Napisano 20 lip 2020 - 19:18

Witam szanownych fachowców. Fajniutkie forum i strasznie dużo informacji i zawodowców. Chciałem spytać odnośnie ww kiełbaski. Raz robiłem takowa i wyszła pyszna tylko że to było końcem zimy. Teraz wisi ok tygodnia i wyszła bialozielona pleśń. Umyłem solanka i wysuszylem ręcznikiem i włożyłem do lodówki bo w piwnicy już za ciepło się zrobiło. Standardowo zrobiłem z szynki i łopatki mielonej oraz słoninki. Przyprawy sól i peklosol, pieprz i czosnek z cukrem. Czy ta pleśń jest szkodliwa? Wiem że szczepicie jakimiś odpowiednimi gatunkami a tu sama z siebie wyszla. W zapachu jest lux jak salami sklepowe takie.podpowiedzcie coś? Czy za dużo cukru i za ciepło?

#2 quadro555

quadro555

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 243 postów
  • MiejscowośćGoleniów

Napisano 20 lip 2020 - 19:28

tylko że to było końcem zimy
 

Myślę, że to jest odpowiedź. 



#3 Lechu266

Lechu266

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 5 postów
  • MiejscowośćTrawa woloska

Napisano 20 lip 2020 - 19:35

A można taki szybki przepis odnośnie przypraw i warunków suszenia? Narazie chce opanować miejsce i temperatury. A odnośnie tej pleśni biało zielonej to do utylizacji jest kiełbasa?

#4 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10215 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 20 lip 2020 - 19:41

 

A odnośnie tej pleśni biało zielonej to do utylizacji jest kiełbasa?

 

Na to nikt nie odpowie bez badań laboratoryjnych pleśni.

Tego typu pleśni bywają - podkreślam -    bywają bezpieczne dla zdrowia, ale nie muszą takimi być  :thumbsup:

Powinieneś ściągnąć osłonkę kiełbasy i zrobić próbę na własnym organizmie. Jak nic się nie będzie działo to znaczy, że kiełbasa może być serwowana innym ludziom.


Użytkownik EAnna edytował ten post 20 lip 2020 - 19:42


#5 Lechu266

Lechu266

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 5 postów
  • MiejscowośćTrawa woloska

Napisano 20 lip 2020 - 19:55

Tyle to wiem😁 tak też zrobiłem. A odnośnie przepisu to można jakiś zapodac sprawdzony?

#6 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3045 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 20 lip 2020 - 19:57

Dodatkowo użyłeś mieszanki sól/peklosól/cukier to przy wysokich temperaturach i wilgotności proszenie się o awarie


Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 20 lip 2020 - 20:02


#7 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10215 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 20 lip 2020 - 19:58

https://wedlinydomow...ka/?hl=palcówka



#8 Yrek79

Yrek79

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 27 postów
  • MiejscowośćJaworzno

Napisano 20 lip 2020 - 20:01

 Przyprawy sól i peklosol,

Tutaj chyba też nie tak powinno być.

Maciekzbrzegu mnie uprzedził :)


Użytkownik Yrek79 edytował ten post 20 lip 2020 - 20:03


#9 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3045 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 20 lip 2020 - 20:01

https://wedlinydomow...-ii/?hl=palcówk

używaj wyszukiwarki w prawym górnym rogu ekranu tylko zaznacz opcję "forum " :laugh:


Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 20 lip 2020 - 20:01


#10 Lechu266

Lechu266

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 5 postów
  • MiejscowośćTrawa woloska

Napisano 20 lip 2020 - 20:14

A coś właśnie bardziej w sensie fermentacji nizsamego suszenia? To całkiem inny smak😋😋

#11 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3045 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 20 lip 2020 - 20:54

Jeżeli nie masz komory do dojrzewania to nie czas na fermentacyjne . Bez komory trochę ciężko się robi w zimie wykorzystując zimne pomieszczenie tak z 15 stopni  ale da radę . A teraz w lecie to zapomnij  . :)

Poczytaj o robieniu dojrzewających bo to jednak trochę wyższa sztuka jazdy :)


Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 20 lip 2020 - 20:54


#12 Lechu266

Lechu266

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 5 postów
  • MiejscowośćTrawa woloska

Napisano 20 lip 2020 - 21:10

Tyle to się domyśliłem że ciężko będzie. Ale wracajac do tego przepisu to można najprostszy jakiś podac? Ile czego dajecie i ile i jak suszyć dokladnie

#13 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10215 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 20 lip 2020 - 21:32

Ile czego dajecie i ile i jak suszyć dokladnie Cytuj

 

Podałam Ci link do tematu.

Czy napisany jest po chińsku?

A może nie chce się Panu czytać?


Użytkownik EAnna edytował ten post 20 lip 2020 - 21:33


#14 Yrek79

Yrek79

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 27 postów
  • MiejscowośćJaworzno

Napisano 20 lip 2020 - 22:27

 

Ile czego dajecie i ile i jak suszyć dokladnie 

A może nie chce się Panu czytać?

 

Myślę,że o to właśnie chodzi. Kolega wpadł na forum i chciałby,żeby wszystko podali w jednym poście. Niestety tak to nie działa. Trzeba duuużo czytać ,a jak się przeczyta to trzeba jeszcze raz przeczytać ,żeby się utrwaliło. :D   



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#15 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10215 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 21 lip 2020 - 09:06

Ale wracajac do tego przepisu to można najprostszy jakiś podac? Ile czego dajecie i ile i jak suszyć dokladnie

W poście #9 @Maciekzbrzegu podał link do detalicznego przepisu a Ty nadal się dopytujesz  :facepalm:  


Użytkownik EAnna edytował ten post 21 lip 2020 - 09:07





Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych