Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

[Rosja] Pyszna kiełbasa drobiowa dla dorosłych i dzieci. Wystarczy tylko blender


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30123 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 21 lip 2020 - 11:10

Na zawsze zapomnicie o kiełbasie ze sklepu.

 

Pyszna kiełbasa drobiowa dla dorosłych i dzieci

 

Dziś przedstawiam Wam przepis na kiełbasę drobiową, bardzo smaczną, aromatyczną i zdrową. Nie zawiera jakichkolwiek szkodliwych dodatków, dlatego przeznaczona jest przede wszystkim dla dzieci. Kanapki z tą kiełbasą można zabrać ze sobą do szkoły lub do pracy.

A co najważniejsze, przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Wystarczy poznać kilka sekretów, o których opowiem.

 

Załączony plik  rys1.jpg   60,62 KB   8 Ilość pobrań

 

Tak więc, aby zrobić omawianą kiełbasę, będziesz potrzebować: 

  • kurczak - cały; 
  • rękaw do pieczenia - dwa odcinki po 40 cm; 
  • śmietana kwaśna, gęsta - 60 gr.

Przyprawy:

  • sól kuchenna 15 g; 
  • papryka 1 łyżeczka; 
  • mielona kolendra 1 łyżeczka; 
  • mielony czarny pieprz 1/2 łyżeczki; 
  • suszony czosnek 1 łyżeczka; 
  • gałka muszkatołowa - 1/2.

Wykonanie:

 

Mój kurczak ważył 2 kg. Po odkostnieniu, otrzymałem 1 kg czystego mięsa - skórę odrzuciłem.

 

Załączony plik  rys2.jpg   104,63 KB   7 Ilość pobrań

Załączony plik  rys3.jpg   101,87 KB   7 Ilość pobrań

 

Jeśli nie chcesz lub nie masz ochoty na bawienie się w zdejmowanie mięsa z kości, możesz kupić 600 gramów udek z kurczaka bez kości i 400 gramów fileta z kurczaka. Będzie łatwiej, ale drożej.

Około 800 gramów mięsa z kurczaka kroję na kawałki i wkładam do jednej torebki. Do innej torebki wkładam 200 gram piersi z kurczaka i tłuszczu z kurczaka, tę część zmielę w blenderze.

 

Załączony plik  rys4.jpg   78,93 KB   6 Ilość pobrań

 

Obie torebki z mięsem wkładam do zamrażalnika, aby dobrze je schłodzić, a nawet lekko podmrozić. Jest to bardzo ważne i konieczne, aby wszystkie soki pozostały w mięsie i obyło się bez mięsno-tłuszczowego wycieku. Tylko w tym przypadku kiełbasa okaże się soczysta, i nie będzie sucha.

 

Załączony plik  rys5.jpg   69,94 KB   7 Ilość pobrań

 

Po wychłodzeniu mięsa, wyjmij je z zamrażarki. Zmiksuj 200 gram piersi razem z tłuszczem drobiowym w blenderze.

Połącz teraz kawałki kurczaka (800 g) ze zblendowaną masą (200 g). Dodaj przyprawy.

 

Załączony plik  rys6.jpg   83,85 KB   7 Ilość pobrań

 

Zaczynamy mieszać masę kiełbasianą. Mieszamy do czasu, aż powstanie jednolita masa, która nie będzie odklejała się od dłoni.

 

Załączony plik  rys7.jpg   68,82 KB   7 Ilość pobrań

 

Aby zwiększyć zawartość tłuszczu w kiełbasie i uczynić ją bardziej soczystą, dodajemy 2 łyżki gęstej śmietany.

 

Załączony plik  rys8.jpg   59,75 KB   7 Ilość pobrań

 

Ponownie wszystko dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy otrzymujemy 2 kiełbaski.

Odcinamy 2 kawałki rękawa do pieczenia po 40 cm każdy. Przecinamy rękaw wzdłuż. Otrzymujemy dwie folie, w które zawijamy mięso mielone (farsz) i formujemy kiełbaski.

 

Załączony plik  rys9.jpg   61,87 KB   7 Ilość pobrań

 

Kiedy kiełbasy są uformowane i zagęszczone, należy związać oba końce nitkami. Każdą kiełbasę dodatkowo w dwóch lub trzech miejscach przewiązujemy przędzą.

Gotowe batony pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 1 godzinę.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 140 stopni przez 2,5 godziny w trybie „Konwekcja” lub włączamy grzanie górne i dolne, a pod spodem stawiamy naczynie z wodą.

Gotową kiełbasę należy schłodzić do temperatury pokojowej. Następnie można ostrożnie usunąć folię i spróbować.

 

Załączony plik  rys10.jpg   59,64 KB   7 Ilość pobrań

 

Teraz trzeba zawinąć kiełbasy w folię i przenieść do lodówki, by sobie odpoczęła i dokładnie się schłodziła.

Z 1 kg mięsa z kurczaka otrzymujemy ok. 800 gramów gotowej, pysznej kiełbasy.

 

Załączony plik  rys11.jpg   57,29 KB   7 Ilość pobrań

 

Wędlina jest smaczna i aromatyczna. Idealnie się kroi i smakuje w kanapkach. Jestem pewien, że przepis ten bardzo przypadnie Wam do gustu.

 

Dziękuję za uwagę i życzę smacznego.

Куклы Марины Еремеевой

 



#2 Atrax

Atrax

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 135 postów
  • MiejscowośćŚwiętokrzyskie

Napisano 21 lip 2020 - 12:43

Maxell, a możliwe było by wykonanie kiełbasy w osłonce termokurczliwej ? Czy jednak za wysoka tem. pieczenia dla tej osłonki ? Akurat mam  ;)


Użytkownik Atrax edytował ten post 21 lip 2020 - 12:43


#3 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30123 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 21 lip 2020 - 12:52

Za wysoka. Zrób w zwykłej folii spożywczej.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#4 Atrax

Atrax

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 135 postów
  • MiejscowośćŚwiętokrzyskie

Napisano 21 lip 2020 - 12:57

Wszystko jasne ,dzięki  :)






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych