Na zawsze zapomnicie o kiełbasie ze sklepu.
Pyszna kiełbasa drobiowa dla dorosłych i dzieci
Dziś przedstawiam Wam przepis na kiełbasę drobiową, bardzo smaczną, aromatyczną i zdrową. Nie zawiera jakichkolwiek szkodliwych dodatków, dlatego przeznaczona jest przede wszystkim dla dzieci. Kanapki z tą kiełbasą można zabrać ze sobą do szkoły lub do pracy.
A co najważniejsze, przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Wystarczy poznać kilka sekretów, o których opowiem.
rys1.jpg 60,62 KB
22 Ilość pobrań
Tak więc, aby zrobić omawianą kiełbasę, będziesz potrzebować:
- kurczak - cały;
- rękaw do pieczenia - dwa odcinki po 40 cm;
- śmietana kwaśna, gęsta - 60 gr.
Przyprawy:
- sól kuchenna 15 g;
- papryka 1 łyżeczka;
- mielona kolendra 1 łyżeczka;
- mielony czarny pieprz 1/2 łyżeczki;
- suszony czosnek 1 łyżeczka;
- gałka muszkatołowa - 1/2.
Wykonanie:
Mój kurczak ważył 2 kg. Po odkostnieniu, otrzymałem 1 kg czystego mięsa - skórę odrzuciłem.
rys2.jpg 104,63 KB
21 Ilość pobrań
rys3.jpg 101,87 KB
20 Ilość pobrań
Jeśli nie chcesz lub nie masz ochoty na bawienie się w zdejmowanie mięsa z kości, możesz kupić 600 gramów udek z kurczaka bez kości i 400 gramów fileta z kurczaka. Będzie łatwiej, ale drożej.
Około 800 gramów mięsa z kurczaka kroję na kawałki i wkładam do jednej torebki. Do innej torebki wkładam 200 gram piersi z kurczaka i tłuszczu z kurczaka, tę część zmielę w blenderze.
rys4.jpg 78,93 KB
19 Ilość pobrań
Obie torebki z mięsem wkładam do zamrażalnika, aby dobrze je schłodzić, a nawet lekko podmrozić. Jest to bardzo ważne i konieczne, aby wszystkie soki pozostały w mięsie i obyło się bez mięsno-tłuszczowego wycieku. Tylko w tym przypadku kiełbasa okaże się soczysta, i nie będzie sucha.
rys5.jpg 69,94 KB
20 Ilość pobrań
Po wychłodzeniu mięsa, wyjmij je z zamrażarki. Zmiksuj 200 gram piersi razem z tłuszczem drobiowym w blenderze.
Połącz teraz kawałki kurczaka (800 g) ze zblendowaną masą (200 g). Dodaj przyprawy.
rys6.jpg 83,85 KB
20 Ilość pobrań
Zaczynamy mieszać masę kiełbasianą. Mieszamy do czasu, aż powstanie jednolita masa, która nie będzie odklejała się od dłoni.
rys7.jpg 68,82 KB
20 Ilość pobrań
Aby zwiększyć zawartość tłuszczu w kiełbasie i uczynić ją bardziej soczystą, dodajemy 2 łyżki gęstej śmietany.
rys8.jpg 59,75 KB
20 Ilość pobrań
Ponownie wszystko dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy otrzymujemy 2 kiełbaski.
Odcinamy 2 kawałki rękawa do pieczenia po 40 cm każdy. Przecinamy rękaw wzdłuż. Otrzymujemy dwie folie, w które zawijamy mięso mielone (farsz) i formujemy kiełbaski.
rys9.jpg 61,87 KB
21 Ilość pobrań
Kiedy kiełbasy są uformowane i zagęszczone, należy związać oba końce nitkami. Każdą kiełbasę dodatkowo w dwóch lub trzech miejscach przewiązujemy przędzą.
Gotowe batony pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 1 godzinę.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 140 stopni przez 2,5 godziny w trybie „Konwekcja” lub włączamy grzanie górne i dolne, a pod spodem stawiamy naczynie z wodą.
Gotową kiełbasę należy schłodzić do temperatury pokojowej. Następnie można ostrożnie usunąć folię i spróbować.
rys10.jpg 59,64 KB
22 Ilość pobrań
Teraz trzeba zawinąć kiełbasy w folię i przenieść do lodówki, by sobie odpoczęła i dokładnie się schłodziła.
Z 1 kg mięsa z kurczaka otrzymujemy ok. 800 gramów gotowej, pysznej kiełbasy.
rys11.jpg 57,29 KB
22 Ilość pobrań
Wędlina jest smaczna i aromatyczna. Idealnie się kroi i smakuje w kanapkach. Jestem pewien, że przepis ten bardzo przypadnie Wam do gustu.
Dziękuję za uwagę i życzę smacznego.
Куклы Марины Еремеевой