Maxell Posted July 21, 2020 Report Share #1 Posted July 21, 2020 Na zawsze zapomnicie o kiełbasie ze sklepu. Pyszna kiełbasa drobiowa dla dorosłych i dzieci Dziś przedstawiam Wam przepis na kiełbasę drobiową, bardzo smaczną, aromatyczną i zdrową. Nie zawiera jakichkolwiek szkodliwych dodatków, dlatego przeznaczona jest przede wszystkim dla dzieci. Kanapki z tą kiełbasą można zabrać ze sobą do szkoły lub do pracy.A co najważniejsze, przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Wystarczy poznać kilka sekretów, o których opowiem. Tak więc, aby zrobić omawianą kiełbasę, będziesz potrzebować: kurczak - cały; rękaw do pieczenia - dwa odcinki po 40 cm; śmietana kwaśna, gęsta - 60 gr.Przyprawy:sól kuchenna 15 g; papryka 1 łyżeczka; mielona kolendra 1 łyżeczka; mielony czarny pieprz 1/2 łyżeczki; suszony czosnek 1 łyżeczka; gałka muszkatołowa - 1/2.Wykonanie: Mój kurczak ważył 2 kg. Po odkostnieniu, otrzymałem 1 kg czystego mięsa - skórę odrzuciłem. Jeśli nie chcesz lub nie masz ochoty na bawienie się w zdejmowanie mięsa z kości, możesz kupić 600 gramów udek z kurczaka bez kości i 400 gramów fileta z kurczaka. Będzie łatwiej, ale drożej.Około 800 gramów mięsa z kurczaka kroję na kawałki i wkładam do jednej torebki. Do innej torebki wkładam 200 gram piersi z kurczaka i tłuszczu z kurczaka, tę część zmielę w blenderze. Obie torebki z mięsem wkładam do zamrażalnika, aby dobrze je schłodzić, a nawet lekko podmrozić. Jest to bardzo ważne i konieczne, aby wszystkie soki pozostały w mięsie i obyło się bez mięsno-tłuszczowego wycieku. Tylko w tym przypadku kiełbasa okaże się soczysta, i nie będzie sucha. Po wychłodzeniu mięsa, wyjmij je z zamrażarki. Zmiksuj 200 gram piersi razem z tłuszczem drobiowym w blenderze.Połącz teraz kawałki kurczaka (800 g) ze zblendowaną masą (200 g). Dodaj przyprawy. Zaczynamy mieszać masę kiełbasianą. Mieszamy do czasu, aż powstanie jednolita masa, która nie będzie odklejała się od dłoni. Aby zwiększyć zawartość tłuszczu w kiełbasie i uczynić ją bardziej soczystą, dodajemy 2 łyżki gęstej śmietany. Ponownie wszystko dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy otrzymujemy 2 kiełbaski.Odcinamy 2 kawałki rękawa do pieczenia po 40 cm każdy. Przecinamy rękaw wzdłuż. Otrzymujemy dwie folie, w które zawijamy mięso mielone (farsz) i formujemy kiełbaski. Kiedy kiełbasy są uformowane i zagęszczone, należy związać oba końce nitkami. Każdą kiełbasę dodatkowo w dwóch lub trzech miejscach przewiązujemy przędzą.Gotowe batony pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 1 godzinę.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 140 stopni przez 2,5 godziny w trybie „Konwekcja” lub włączamy grzanie górne i dolne, a pod spodem stawiamy naczynie z wodą.Gotową kiełbasę należy schłodzić do temperatury pokojowej. Następnie można ostrożnie usunąć folię i spróbować. Teraz trzeba zawinąć kiełbasy w folię i przenieść do lodówki, by sobie odpoczęła i dokładnie się schłodziła.Z 1 kg mięsa z kurczaka otrzymujemy ok. 800 gramów gotowej, pysznej kiełbasy. Wędlina jest smaczna i aromatyczna. Idealnie się kroi i smakuje w kanapkach. Jestem pewien, że przepis ten bardzo przypadnie Wam do gustu. Dziękuję za uwagę i życzę smacznego.Куклы Марины Еремеевой Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atrax Posted July 21, 2020 Report Share #2 Posted July 21, 2020 (edited) Maxell, a możliwe było by wykonanie kiełbasy w osłonce termokurczliwej ? Czy jednak za wysoka tem. pieczenia dla tej osłonki ? Akurat mam Edited July 21, 2020 by Atrax Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted July 21, 2020 Author Report Share #3 Posted July 21, 2020 Za wysoka. Zrób w zwykłej folii spożywczej. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atrax Posted July 21, 2020 Report Share #4 Posted July 21, 2020 Wszystko jasne ,dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BoczekPan Posted December 5, 2020 Report Share #5 Posted December 5, 2020 (edited) O super muszę to przetestować. Dzieciaki lubią jak gotuję ale tego jeszcze nie jadły. Pozdrawiam Edited December 5, 2020 by BoczekPan Quote Nie każdy film jest dobry https://twojfilm.online/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.