Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

[Rosja] Pyszna kiełbasa drobiowa dla dorosłych i dzieci. Wystarczy tylko blender


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30316 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 21 lip 2020 - 11:10

Na zawsze zapomnicie o kiełbasie ze sklepu.

 

Pyszna kiełbasa drobiowa dla dorosłych i dzieci

 

Dziś przedstawiam Wam przepis na kiełbasę drobiową, bardzo smaczną, aromatyczną i zdrową. Nie zawiera jakichkolwiek szkodliwych dodatków, dlatego przeznaczona jest przede wszystkim dla dzieci. Kanapki z tą kiełbasą można zabrać ze sobą do szkoły lub do pracy.

A co najważniejsze, przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Wystarczy poznać kilka sekretów, o których opowiem.

 

Załączony plik  rys1.jpg   60,62 KB   11 Ilość pobrań

 

Tak więc, aby zrobić omawianą kiełbasę, będziesz potrzebować: 

  • kurczak - cały; 
  • rękaw do pieczenia - dwa odcinki po 40 cm; 
  • śmietana kwaśna, gęsta - 60 gr.

Przyprawy:

  • sól kuchenna 15 g; 
  • papryka 1 łyżeczka; 
  • mielona kolendra 1 łyżeczka; 
  • mielony czarny pieprz 1/2 łyżeczki; 
  • suszony czosnek 1 łyżeczka; 
  • gałka muszkatołowa - 1/2.

Wykonanie:

 

Mój kurczak ważył 2 kg. Po odkostnieniu, otrzymałem 1 kg czystego mięsa - skórę odrzuciłem.

 

Załączony plik  rys2.jpg   104,63 KB   10 Ilość pobrań

Załączony plik  rys3.jpg   101,87 KB   10 Ilość pobrań

 

Jeśli nie chcesz lub nie masz ochoty na bawienie się w zdejmowanie mięsa z kości, możesz kupić 600 gramów udek z kurczaka bez kości i 400 gramów fileta z kurczaka. Będzie łatwiej, ale drożej.

Około 800 gramów mięsa z kurczaka kroję na kawałki i wkładam do jednej torebki. Do innej torebki wkładam 200 gram piersi z kurczaka i tłuszczu z kurczaka, tę część zmielę w blenderze.

 

Załączony plik  rys4.jpg   78,93 KB   9 Ilość pobrań

 

Obie torebki z mięsem wkładam do zamrażalnika, aby dobrze je schłodzić, a nawet lekko podmrozić. Jest to bardzo ważne i konieczne, aby wszystkie soki pozostały w mięsie i obyło się bez mięsno-tłuszczowego wycieku. Tylko w tym przypadku kiełbasa okaże się soczysta, i nie będzie sucha.

 

Załączony plik  rys5.jpg   69,94 KB   10 Ilość pobrań

 

Po wychłodzeniu mięsa, wyjmij je z zamrażarki. Zmiksuj 200 gram piersi razem z tłuszczem drobiowym w blenderze.

Połącz teraz kawałki kurczaka (800 g) ze zblendowaną masą (200 g). Dodaj przyprawy.

 

Załączony plik  rys6.jpg   83,85 KB   10 Ilość pobrań

 

Zaczynamy mieszać masę kiełbasianą. Mieszamy do czasu, aż powstanie jednolita masa, która nie będzie odklejała się od dłoni.

 

Załączony plik  rys7.jpg   68,82 KB   10 Ilość pobrań

 

Aby zwiększyć zawartość tłuszczu w kiełbasie i uczynić ją bardziej soczystą, dodajemy 2 łyżki gęstej śmietany.

 

Załączony plik  rys8.jpg   59,75 KB   10 Ilość pobrań

 

Ponownie wszystko dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy otrzymujemy 2 kiełbaski.

Odcinamy 2 kawałki rękawa do pieczenia po 40 cm każdy. Przecinamy rękaw wzdłuż. Otrzymujemy dwie folie, w które zawijamy mięso mielone (farsz) i formujemy kiełbaski.

 

Załączony plik  rys9.jpg   61,87 KB   10 Ilość pobrań

 

Kiedy kiełbasy są uformowane i zagęszczone, należy związać oba końce nitkami. Każdą kiełbasę dodatkowo w dwóch lub trzech miejscach przewiązujemy przędzą.

Gotowe batony pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 1 godzinę.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 140 stopni przez 2,5 godziny w trybie „Konwekcja” lub włączamy grzanie górne i dolne, a pod spodem stawiamy naczynie z wodą.

Gotową kiełbasę należy schłodzić do temperatury pokojowej. Następnie można ostrożnie usunąć folię i spróbować.

 

Załączony plik  rys10.jpg   59,64 KB   10 Ilość pobrań

 

Teraz trzeba zawinąć kiełbasy w folię i przenieść do lodówki, by sobie odpoczęła i dokładnie się schłodziła.

Z 1 kg mięsa z kurczaka otrzymujemy ok. 800 gramów gotowej, pysznej kiełbasy.

 

Załączony plik  rys11.jpg   57,29 KB   10 Ilość pobrań

 

Wędlina jest smaczna i aromatyczna. Idealnie się kroi i smakuje w kanapkach. Jestem pewien, że przepis ten bardzo przypadnie Wam do gustu.

 

Dziękuję za uwagę i życzę smacznego.

Куклы Марины Еремеевой

 



#2 Atrax

Atrax

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 151 postów
  • MiejscowośćŚwiętokrzyskie

Napisano 21 lip 2020 - 12:43

Maxell, a możliwe było by wykonanie kiełbasy w osłonce termokurczliwej ? Czy jednak za wysoka tem. pieczenia dla tej osłonki ? Akurat mam  ;)


Użytkownik Atrax edytował ten post 21 lip 2020 - 12:43


#3 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30316 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 21 lip 2020 - 12:52

Za wysoka. Zrób w zwykłej folii spożywczej.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#4 Atrax

Atrax

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 151 postów
  • MiejscowośćŚwiętokrzyskie

Napisano 21 lip 2020 - 12:57

Wszystko jasne ,dzięki  :)






Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych