Skocz do zawartości

[Rosja] Pyszna kiełbasa drobiowa dla dorosłych i dzieci. Wystarczy tylko blender


Maxell

Rekomendowane odpowiedzi

Na zawsze zapomnicie o kiełbasie ze sklepu.

 

Pyszna kiełbasa drobiowa dla dorosłych i dzieci

 

Dziś przedstawiam Wam przepis na kiełbasę drobiową, bardzo smaczną, aromatyczną i zdrową. Nie zawiera jakichkolwiek szkodliwych dodatków, dlatego przeznaczona jest przede wszystkim dla dzieci. Kanapki z tą kiełbasą można zabrać ze sobą do szkoły lub do pracy.

A co najważniejsze, przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Wystarczy poznać kilka sekretów, o których opowiem.

 

post-39694-0-51526600-1595325964_thumb.jpg

 

Tak więc, aby zrobić omawianą kiełbasę, będziesz potrzebować: 

  • kurczak - cały; 
  • rękaw do pieczenia - dwa odcinki po 40 cm; 
  • śmietana kwaśna, gęsta - 60 gr.

Przyprawy:

  • sól kuchenna 15 g; 
  • papryka 1 łyżeczka; 
  • mielona kolendra 1 łyżeczka; 
  • mielony czarny pieprz 1/2 łyżeczki; 
  • suszony czosnek 1 łyżeczka; 
  • gałka muszkatołowa - 1/2.

Wykonanie:

 

Mój kurczak ważył 2 kg. Po odkostnieniu, otrzymałem 1 kg czystego mięsa - skórę odrzuciłem.

 

post-39694-0-12116400-1595325977_thumb.jpg

post-39694-0-61228200-1595325994_thumb.jpg

 

Jeśli nie chcesz lub nie masz ochoty na bawienie się w zdejmowanie mięsa z kości, możesz kupić 600 gramów udek z kurczaka bez kości i 400 gramów fileta z kurczaka. Będzie łatwiej, ale drożej.

Około 800 gramów mięsa z kurczaka kroję na kawałki i wkładam do jednej torebki. Do innej torebki wkładam 200 gram piersi z kurczaka i tłuszczu z kurczaka, tę część zmielę w blenderze.

 

post-39694-0-52517900-1595326003_thumb.jpg

 

Obie torebki z mięsem wkładam do zamrażalnika, aby dobrze je schłodzić, a nawet lekko podmrozić. Jest to bardzo ważne i konieczne, aby wszystkie soki pozostały w mięsie i obyło się bez mięsno-tłuszczowego wycieku. Tylko w tym przypadku kiełbasa okaże się soczysta, i nie będzie sucha.

 

post-39694-0-33298700-1595326018_thumb.jpg

 

Po wychłodzeniu mięsa, wyjmij je z zamrażarki. Zmiksuj 200 gram piersi razem z tłuszczem drobiowym w blenderze.

Połącz teraz kawałki kurczaka (800 g) ze zblendowaną masą (200 g). Dodaj przyprawy.

 

post-39694-0-80376900-1595326035_thumb.jpg

 

Zaczynamy mieszać masę kiełbasianą. Mieszamy do czasu, aż powstanie jednolita masa, która nie będzie odklejała się od dłoni.

 

post-39694-0-00951900-1595326051_thumb.jpg

 

Aby zwiększyć zawartość tłuszczu w kiełbasie i uczynić ją bardziej soczystą, dodajemy 2 łyżki gęstej śmietany.

 

post-39694-0-68290100-1595326062_thumb.jpg

 

Ponownie wszystko dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy otrzymujemy 2 kiełbaski.

Odcinamy 2 kawałki rękawa do pieczenia po 40 cm każdy. Przecinamy rękaw wzdłuż. Otrzymujemy dwie folie, w które zawijamy mięso mielone (farsz) i formujemy kiełbaski.

 

post-39694-0-50546900-1595326078_thumb.jpg

 

Kiedy kiełbasy są uformowane i zagęszczone, należy związać oba końce nitkami. Każdą kiełbasę dodatkowo w dwóch lub trzech miejscach przewiązujemy przędzą.

Gotowe batony pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 1 godzinę.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 140 stopni przez 2,5 godziny w trybie „Konwekcja” lub włączamy grzanie górne i dolne, a pod spodem stawiamy naczynie z wodą.

Gotową kiełbasę należy schłodzić do temperatury pokojowej. Następnie można ostrożnie usunąć folię i spróbować.

 

post-39694-0-57467700-1595326089_thumb.jpg

 

Teraz trzeba zawinąć kiełbasy w folię i przenieść do lodówki, by sobie odpoczęła i dokładnie się schłodziła.

Z 1 kg mięsa z kurczaka otrzymujemy ok. 800 gramów gotowej, pysznej kiełbasy.

 

post-39694-0-84763300-1595326101_thumb.jpg

 

Wędlina jest smaczna i aromatyczna. Idealnie się kroi i smakuje w kanapkach. Jestem pewien, że przepis ten bardzo przypadnie Wam do gustu.

 

Dziękuję za uwagę i życzę smacznego.

Куклы Марины Еремеевой

 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.