Jump to content

Recommended Posts

 

 

gotowane pod chmurką z nutą dymu

Ty to umiesz stworzyć klimaty  :thumbsup:    :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Borówek Ci u mnie w bród ale jakoś nigdy nie zrobiłam z nimi pierogów :rolleyes: czy nie są zbyt mdłe tak jak w dżemie ? Za to z poziomkami na pewno pychota  :clap:

Edited by chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Borówek Ci u mnie w bród ale jakoś nigdy nie zrobiłam z nimi pierogów 

No to warto spróbować,smak na pewno nie taki jak z leśnymi,to samo dotyczy się malin niemniej jednak są bardzo dobre (mam 4 odmiany ale nie pamiętam jakie)tym bardziej że zerwane kilkanaście min.

przed zrobieniem z krzaka.

Ciasto klasyk

Mąką typ.450 (500 g)

Woda 280 ml.

Łyżeczka oleju

Łyżeczka soli

bez jajka aby ciasto było miekkie

Ciasto wyrabiane ręcznie przez minimum 15min.

Edited by bilu72

 

 

Cd.rogali.Trochę cieżko okiełznać taki prowizoryczny ,,piec''lecz nie wyszły takie złe.
 

 

Jestem pod wrażeniem, a ta prezentacja ....  :clap:  :clap:  :clap:  :tongue:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

 

 

Trochę cieżko okiełznać taki prowizoryczny ,,piec''lecz nie wyszły takie złe.

Piękne i klimatyczne   :clap:  :clap:  :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Przepis na ciasto drożdzowe na rogaliki

 

Składniki

 

600 g mąki typ 450

4 żółtka(użyłem kaczych)

Cukier waniliowy 15g

Cukier według swojego gustu słodkości

Szczypta soli

Drożdze świeże 7g

Mleko 250 ml

Margaryna 200g

Skórka z cytryny

Nadzienie w postaci owoców ,dżemu kto co lubi

 

W misce upłynnić drożdze w letnim mleku z dwoma łyżkami mąki oraz łyżką cukru i odstawić w ciepłe miejsce na min. 15 min.

Do zaczynu dodać reszte składników z rozpuszczoną i letnią margaryną oraz startą skórką cytryny.Wyrobić ciasto.Po wyrobieniu przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na min 1 godz.po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.Nastepnie przekładamy ciasto na stolnicę i dzielimy na 4 części.podsypujemy stolnicę mąką i rozwałkowywujemy na kształt koła po czym dzielimy na 4 lub 8 cześci w zależności jakie chcemy duże rogaliki.Na każdą część nakładamy nadzienie i zwijamy od szerszej strony do węższej.Zawiniete rogaliki układamy na blaszce do pieczenia i odstawiamy na kolejne 30 min.Jak podrosną smarujemy żółtkiem, wkładamy do nagrzanego pieca i pieczemy w 180 st.C do zarumienienia .Po upieczeniu polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.

Edited by bilu72
  • 3 weeks later...
  • 4 weeks later...
  • 5 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.