Skocz do zawartości

Na słodko u bila72


bilu72

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

gotowane pod chmurką z nutą dymu

Ty to umiesz stworzyć klimaty  :thumbsup:    :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Borówek Ci u mnie w bród ale jakoś nigdy nie zrobiłam z nimi pierogów :rolleyes: czy nie są zbyt mdłe tak jak w dżemie ? Za to z poziomkami na pewno pychota  :clap:

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Borówek Ci u mnie w bród ale jakoś nigdy nie zrobiłam z nimi pierogów 

No to warto spróbować,smak na pewno nie taki jak z leśnymi,to samo dotyczy się malin niemniej jednak są bardzo dobre (mam 4 odmiany ale nie pamiętam jakie)tym bardziej że zerwane kilkanaście min.

przed zrobieniem z krzaka.

Ciasto klasyk

Mąką typ.450 (500 g)

Woda 280 ml.

Łyżeczka oleju

Łyżeczka soli

bez jajka aby ciasto było miekkie

Ciasto wyrabiane ręcznie przez minimum 15min.

Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Cd.rogali.Trochę cieżko okiełznać taki prowizoryczny ,,piec''lecz nie wyszły takie złe.
 

 

Jestem pod wrażeniem, a ta prezentacja ....  :clap:  :clap:  :clap:  :tongue:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Trochę cieżko okiełznać taki prowizoryczny ,,piec''lecz nie wyszły takie złe.

Piękne i klimatyczne   :clap:  :clap:  :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przepis na ciasto drożdzowe na rogaliki

 

Składniki

 

600 g mąki typ 450

4 żółtka(użyłem kaczych)

Cukier waniliowy 15g

Cukier według swojego gustu słodkości

Szczypta soli

Drożdze świeże 7g

Mleko 250 ml

Margaryna 200g

Skórka z cytryny

Nadzienie w postaci owoców ,dżemu kto co lubi

 

W misce upłynnić drożdze w letnim mleku z dwoma łyżkami mąki oraz łyżką cukru i odstawić w ciepłe miejsce na min. 15 min.

Do zaczynu dodać reszte składników z rozpuszczoną i letnią margaryną oraz startą skórką cytryny.Wyrobić ciasto.Po wyrobieniu przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na min 1 godz.po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.Nastepnie przekładamy ciasto na stolnicę i dzielimy na 4 części.podsypujemy stolnicę mąką i rozwałkowywujemy na kształt koła po czym dzielimy na 4 lub 8 cześci w zależności jakie chcemy duże rogaliki.Na każdą część nakładamy nadzienie i zwijamy od szerszej strony do węższej.Zawiniete rogaliki układamy na blaszce do pieczenia i odstawiamy na kolejne 30 min.Jak podrosną smarujemy żółtkiem, wkładamy do nagrzanego pieca i pieczemy w 180 st.C do zarumienienia .Po upieczeniu polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.

Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
  • 5 miesięcy temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.