Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

[Rosja] "Leniwy gołąb" - ciekawy i prosty przepis


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30380 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 22 lip 2020 - 20:58

"Leniwy gołąb" ... Przepis bardzo przydatny i mało kłopotliwy

 

„Leniwy gołąb”, to nic innego, jak jeden, duży gołąbek, pięknie się prezentujący i smaczny. Bardziej podobny do babki kapuścianej z farszem, przygotowywanej w wolnowarze.

 

Załączony plik  golombek leniwy.jpg   61,66 KB   3 Ilość pobrań

 

Składniki:

  • kapusta - 500-600 g
  • mięso mielone - 200 g
  • ryż - 1 duża szklanka
  • cebula - 1 szt.
  • śmietana - 2 łyżki
  • pasta pomidorowa (przecier) - 1 łyżka.

Przygotowanie:

 

Objętość miski wolnowaru wynosi z zasady 2,5 litra.

Ryż ugotuj do stanu półgotowego i wymieszaj z mięsem mielonym oraz posiekaną drobno cebulą, doprawiając solą i pieprzem.

Rozbierz główkę kapusty na poszczególne liście i ugotuj je w osolonej wodzie. Po wyjęciu z wody, lekko ostudzić.

Dno miski wolnowaru posmaruj cienko olejem roślinnym i ułóż liście kapusty tak, aby tworzyły czaszę opartą na ściankach miski.

Włóż część mielonego mięsa na liście kapusty.

Przykryj mięso następnymi liśćmi.

Ponownie połóż mięso mielone na liściach. W ten sposób układamy kilka warstw.

Ostatnią warstwę przykryj liśćmi kapusty i dodatkowo pokryj nimi całą czaszę. Tak przygotowanego gołębia.

Wymieszaj śmietanę z przecierem pomidorowym i posmaruj całość z wierzchu.

"Leniwego gołębia" gotujemy w trybie „Gulasz” przez 1,5 godziny, moc - 450 watów. Nie dodawaj wody!

Możesz także zapiec takiego gołębia w formie keksowej w piekarniku, w temperaturze 180-200 stopni, przez 45-50 minut.

 

Smacznego!

 

Dopisek mój (Maxell):

 

Bardzo dobrym i szybkim sposobem na przygotowanie kapusty do gołąbków, jest użycie mikrofali:

 

1. Sposób 1:

Z główki kapusty wycinamy głąb, a w miejsce wycięcia wlewamy wodę.

Kapustę kładziemy na talerzu i wstawiamy do mikrofali. Urządzenie nastawiamy na maksymalną moc na okres 10-15 minut (zależy od wielkości główki. Gotowe.

2. Sposób 2:

Z główki kapusty zdejmujemy liście przy pomocy widelca i noża (można od razu ściąć nożem grube części liści), układamy je w stos i wstawiamy do mikrofali. Ustawienie urządzenia tak, jak podałem wyżej.

 



#2 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6134 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 23 lip 2020 - 14:28

@Maxell, musze sprobowac 1 sposob , drugi jest awykonalny ze szwedzkiej kapusty , gdyz jest ona bardzo zbita i nie ma mozliwosci podzielic lisci.



#3 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30380 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 23 lip 2020 - 14:38

Te informacje przypomniały mi się przy opracowywaniu tego przepisu. Kiedyś słyszałem o tym od dobrego kucharza. Wypróbowane - zdaje egzamin.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych