Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Codex Alimentarius, czyli kodeks żywności


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

#1 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30123 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 24 lip 2020 - 20:15

Ten materiał już dawno powinien zostać udostępniony na stronach naszego forum. Robię to teraz.

 

Codex Alimentarius (łac. książka żywności, kodeks żywności) – jest to zbiór przyjętych w skali międzynarodowej norm żywności, kodeksowych praktyk, zaleceń i wytycznych wykorzystywanych przez urzędowe służby kontroli, przemysł rolno-spożywczy oraz środowiska naukowe.

Prace dotyczące norm żywnościowych prowadzone są na forum Komisji Kodeksu Żywnościowego, działającej od 1963 roku, w ramach Wspólnego Programu dla Norm dotyczących Żywności, powołanego przez Organizację NZ ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oraz Światową Organizację Zdrowia (WHO).

 

Zadania Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO

  • ochrona zdrowia i interesów konsumentów,
  • zapewnienie uczciwych praktyk w międzynarodowym handlu żywnością,
  • promocja współpracy pomiędzy wszystkimi rządowymi i pozarządowymi organizacjami zajmującymi się tworzeniem norm żywnościowych,
  • określanie priorytetów prac, inicjowanie i kierowanie przygotowaniem projektów norm przy pomocy właściwych organizacji,
  • zatwierdzanie opracowanych norm i publikowanie ich w Kodeksie Żywnościowym jako regionalne bądź światowe normy,
  • zmiany opublikowanych norm po dokonaniu ich przeglądu w świetle postępującego rozwoju nauki i techniki.

Obecnie członkami Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO jest 188 państw oraz Wspólnota Europejska.[1]

W pracach nad dokumentami Codex Alimentarius uczestniczyć mogą obok państw członkowskich, państwa zainteresowane normami żywnościowymi, na zasadach określonych dla obserwatorów. Obserwatorami mogą być również międzynarodowe organizacje rządowe i pozarządowe, które mają prawo zgłaszać uwagi na każdym etapie tworzenia norm, z wyjątkiem ustaleń końcowych.

 

Procedura opracowywania norm kodeksowych

 

Normy kodeksowe opracowywane są na ośmiu etapach pracy.

  1. Komisja Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO podejmuje decyzję o opracowaniu normy i zleca ją odpowiedniemu komitetowi. Komitet może również sam podjąć decyzję o opracowaniu nowej normy, popartą przez Komisję Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO lub Komitet Wykonawczy.
  2. Sekretariat Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO przygotowuje „Proponowany Projekt Normy”.
  3. „Proponowany Projekt Normy” wysyłany jest do państw członkowskich i międzynarodowych organizacji w celu uzyskania komentarzy i opinii.
  4. Sekretariat Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO przekazuje otrzymane komentarze i opinie do właściwego komitetu.
  5. Komitet rozważa komentarze i „Proponowany Projekt Normy” przesyła poprzez Sekretariat KKŻ FAO/WHO o Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO do zaakceptowania jako „Projekt Normy”.
  6. Komisja Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO przesyła „Projekt Normy” do państw członkowskich i międzynarodowych organizacji w celu uzyskania komentarzy i opinii.
  7. Sekretariat KKŻ FAO/WHO przekazuje otrzymane komentarze i opinie do właściwego komitetu, w celu rozważenia poprawek.
  8. Komitet po rozważeniu komentarzy przekazuje „Projekt Normy” do Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO w celu przyjęcia go jako „Normy Kodeksowej”. Następnie „Norma Kodeksowa” zatwierdzona przez KKŻ FAO/WHO przesyłana jest do rządów państw członkowskich w celu akceptacji.

W przyspieszonym procesie opracowywania norm kodeksowych, można stopień 6 i 7 może zostać ominięta, na podstawie 2/3 oddanych głosów Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO.

 

Punkt Kontaktowy KKŻ FAO/WHO

 

W każdym państwie członkowskim Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO zorganizowany jest Punkt Kontaktowy KKŻ FAO/WHO, którego celem jest:

  • koordynacja współpracy i uczestnictwo w pracach Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO,
  • koordynowanie opiniowania roboczych dokumentów kodeksowych, a następnie wypracowywanie komentarzy i przekazywanie stanowisk do Sekretariatu KKŻ FAO/WHO,
  • przekazywanie wszystkim instytucjom i organizacjom zainteresowanym pracami kodeksowymi dokumentów roboczych, zaproszeń i informacji o sesjach,
  • prowadzenie biblioteki oraz udostępnianie dokumentów kodeksowych zainteresowanym jednostkom.

W Polsce Punkt Kontaktowy KKŻ FAO/WHO działa od początku istnienia Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO. W 1963 roku Punkt Kontaktowy KKŻ FAO/WHO został zorganizowany w Polskim Komitecie Normalizacyjnym. Na mocy Zarządzenia nr 91 Ministra Handlu Zagranicznego z dnia 28 października 1964 roku (Dz. Urz. MHZ Nr 26, poz. 171), zadanie prowadzenia Polskiego Sekretariatu (punktu kontaktowego) i spraw współpracy z Komisją Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO, powierzono Centralnemu Inspektoratowi Standaryzacji (CIS), działającemu przy Ministerstwie Handlu Zagranicznego. W konsekwencji CIS został notyfikowany w Sekretariacie KKŻ FAO/WHO w Rzymie, jako Punkt Kontaktowy KKŻ FAO/WHO dla Polski. Punkt Kontaktowy KKŻ FAO/WHO w wyniku zmian organizacyjnych przechodził razem z CIS-em do kolejnych ministerstw, dbając o zachowanie ciągłości prac i kontaktów z Komisją Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO.

Od dnia 1 stycznia 2003 roku na mocy ustawy z dnia 21 grudnia 2000 roku o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz statutu Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych nadanego Zarządzeniem nr 15 Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 lipca 2005 roku (Dz. Urz. Min. Rol. Nr 8, poz. 9) prowadzenie Punktu Kontaktowego KKŻ FAO/WHO zostało powierzone Głównemu Inspektorowi Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

 

Przypisy

1. Home | CODEXALIMENTARIUS FAO-WHO, www.fao.org [dostęp 2018-10-07] (ang.).

 

 

 



#2 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30123 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 25 lip 2020 - 17:36

Załączony plik  01.jpg   97,21 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  02.jpg   77,55 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  03.jpg   106,35 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  04.jpg   146,24 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  05.jpg   136,41 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  06.jpg   99,74 KB   1 Ilość pobrań

Załączony plik  07.jpg   95,71 KB   0 Ilość pobrańZałączony plik  08.jpg   93,38 KB   0 Ilość pobrań

Załączony plik  09.jpg   33,49 KB   0 Ilość pobrańZałączony plik  10.jpg   94,37 KB   0 Ilość pobrań

Załączony plik  11.jpg   98,79 KB   0 Ilość pobrańZałączony plik  12.jpg   105,41 KB   0 Ilość pobrań

Załączony plik  13.jpg   86,93 KB   0 Ilość pobrańZałączony plik  14.jpg   82,79 KB   0 Ilość pobrań

Załączony plik  15.jpg   63,3 KB   0 Ilość pobrańZałączony plik  16.jpg   88,92 KB   0 Ilość pobrań

Załączony plik  17.jpg   82,2 KB   0 Ilość pobrańZałączony plik  18.jpg   95,66 KB   0 Ilość pobrań

Załączony plik  19.jpg   89,9 KB   0 Ilość pobrańZałączony plik  20.jpg   97,72 KB   0 Ilość pobrań

Załączony plik  21.jpg   65,46 KB   0 Ilość pobrańZałączony plik  22.jpg   37,38 KB   0 Ilość pobrań

Załączony plik  23.jpg   82,43 KB   0 Ilość pobrańZałączony plik  24.jpg   55,23 KB   0 Ilość pobrań

Załączony plik  25.jpg   98,49 KB   0 Ilość pobrańZałączony plik  26.jpg   48,92 KB   0 Ilość pobrań

Załączony plik  27.jpg   113,56 KB   0 Ilość pobrańZałączony plik  28.jpg   66,82 KB   0 Ilość pobrań

Załączony plik  29.jpg   88,2 KB   0 Ilość pobrańZałączony plik  30.jpg   83,9 KB   0 Ilość pobrań

Załączony plik  31.jpg   92,86 KB   0 Ilość pobrańZałączony plik  32.jpg   94,79 KB   0 Ilość pobrań

Załączony plik  33.jpg   115,38 KB   0 Ilość pobrańZałączony plik  34.jpg   92,83 KB   0 Ilość pobrań

Załączony plik  35.jpg   92,49 KB   0 Ilość pobrańZałączony plik  36.jpg   91,41 KB   0 Ilość pobrań

Załączony plik  37.jpg   88,18 KB   0 Ilość pobrańZałączony plik  38.jpg   108,21 KB   0 Ilość pobrań

Załączony plik  39.jpg   49,72 KB   0 Ilość pobrańZałączony plik  40.jpg   70,45 KB   0 Ilość pobrań

 

Na potrzeby portalu wedlinydomowe.pl opracował Maxell






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych